Heeft een oven een eigen groep nodig?

Door: Eva
Laatste update: 22 december 2022

Stel, je bent de keuken aan het verbouwen en een nieuwe oven wordt geplaatst. In je oude keuken had je nog geen inbouwoven en stond alleen een los tafelmodel dat weinig verbruikte. Moet je voor de nieuwe, grotere, oven een aparte groep in de meterkast maken? We zochten het voor je uit.

Aparte groep voor je oven of niet?

De kans dat je een aparte groep moet maken in de meterkast voor een oven die je inbouwt, is vrij groot. Zodra een apparaat meer dan 2000 watt aan vermogen heeft, moet je een aparte groep aanmaken. Ovens zijn typisch apparaten met meer dan 2000 watt aan vermogen. Het komt weinig voor dat een oven minder watt heeft.

Je moet een aparte groep maken omdat anders de stoppen door kunnen slaan als je verschillende apparaten tegelijkertijd aan hebt staan in de keuken. Heb je bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, een koelkast en een vaatwasser aan staan in de keuken? Dan kunnen de stoppen doorslaan als deze op dezelfde groep zitten als de oven. Andere apparaten die een eigen groep moeten hebben in huis zijn:

  • Stopcontacten boven het werkblad
  • De wasmachine
  • De droger
  • Een ingebouwde boiler,
  • Een grote televisie of hifi-installatie,
  • De elekrische warmtepomp.

Waarom is kortsluiting gevaarlijk?

Hoewel kortsluiting normaliter vaak alleen maar vervelend is, je moet de meterkast aan en uit zetten en je oven zal de tijd verkeerd weergeven, kan kortsluiting in ernstige en uitzonderlijke gevallen ook zorgen voor brand of een stroomstoring. Daarom is het beter kortsluiting helemaal te voorkomen. Fabrikanten raden je aan om apparaten met veel watt apart aan te sluiten. Zo maak je je woning veiliger.

Voor inductiekookplaten, die tot wel 7000 watt aan vermogen kunnen hebben, moet je vaak zelfs een dubbele groep aanleggen. Dat betekent dat je twee stroomgroepen voor hetzelfde apparaat gebruikt om te voorkomen dat het apparaat uitvalt als je bijvoorbeeld alle pitten aanzet van de kookplaat.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer