Hoe groot moet mijn oven zijn?

Door: Eva
Laatste update: 22 december 2022

Wist je dat ovens niet allemaal dezelfde grootte hebben? Ovens komen in verschillende soorten en maten, zodat er voor iedere soort kookheld een oven is die past bij hun kookkunsten. Ovens worden gemeten in liters. Van 40 liter tot meer dan 70 liter. Welke soort oven past bij jou?

Je kookt niet vaak

Als je niet al te vaak in de keuken staat en de oven alleen gebruikt om pizza’s op te warmen  uit de vriezer, een broodje af te bakken of gewoon een paar groenten te grillen, dan is een oven tot een omvang 50 liter prima voor je. Je vraagt niet veel van je oven en je stopt er niet te veel in.

Je kookt regelmatig en hebt een gemiddeld grote keuken

Als je vaker kookt en met regelmaat ovengerechten klaarmaakt, is een oven tussen pakweg 50 en 70 liter de beste keuze voor je. Hier zet je ook gerust een grote taart is, een hele kip of zelfs een gietijzeren pan met stoofvlees.

Je bent een echte keukenprins of -prinses

Kook je vaak en heb je een grote keuken? Dan is een oven van 70 liter of meer de perfecte keuze voor je. Met de mogelijkheid enorme gerechten te maken, zoals een pizza met een enorme diameter of verschillende lagen met ovenschalen, kun je je helemaal uitleven in de keuken en zonder al te veel problemen een menu met meerdere gangen op tafel zetten voor je gasten.

Andere snufjes die je kunt gebruiken als amateurkok

Een oven kan ook andere snufjes bevatten die belangrijk zijn voor het bereiden van eten. Hieronder vind je een kort overzicht van zulke functies:

  • Stoomovens of ovens met een stoomfunctie, zijn er niet om eten te grillen maar gaar te stomen. Met een stoomoven is geen olie meer nodig op je eten.
  • Ovens met een spit laten je eten ronddraaien, als in een oude oven.
  • Een oven met magnetronfunctie ingebouwd is handig als je liever af en toe iets opwarmt, in plaats van bakt of grilt.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer