Hoeveel watt heeft een oven nodig?

De oven is een van de meest gebruikte keukenhulpmiddelen die er bestaat. Hierin bereid je heerlijke lasagnes, een cake of een gebraden kip. Een oven maakt natuurlijk gebruik van elektriciteit. In tijden dat we liever besparen op onze kosten, ben je wellicht benieuwd naar het verbruik van een oven. Het antwoord op hoeveel watt een oven verbruikt is niet zo eenduidig. Hoe zit dat?

Ovens en het verbruik in watt

Het vermogen van een oven wordt uitgedrukt in watt. Daarbij zal een kleine oven ongeveer 1000 watt aan vermogen hebben en een grotere oven meer dan 3000 watt. Het verbruik van een oven wordt echter weer gemeten in KwH, oftewel kilowattuur. Kilowattuur is een omrekening van het vermogen aan watt per uur dat een apparaat verbruikt. 1 kilowatt is gelijk aan 1000 watt.

Een vrij grote oven kan al snel zo’n 150 KwH per jaar verbruiken. De oven is daarmee geen grotere energieslurper dan bijvoorbeeld een koelkast of een televisie, maar het verbruik van een oven is niet zo stabiel als de andere apparaten. Dat komt door het volgende:

  • De oven is een hulpmiddel dat ook vervangen kan worden door koken op gas.
  • Een oven met stoom zal meer verbruiken omdat deze langer aanstaat.
  • Het verbruik van de oven is ook afhankelijk van hoe snel deze opwarmt en hoe effectief de oven het eten verwarmt. Een oven die lang voorverwarmt, verbruikt meer.

Heeft een oven een aparte groep nodig?

De oven heeft doorgaans een hoger vermogen dan 2000 watt. In dat geval moet een apparaat op een aparte groep aangesloten worden om kortsluiting te voorkomen. Controleer daarom altijd het vermogen van de oven. Zo voorkom je dat de stoppen doorslaan als je bijvoorbeeld en de waterkoker, en de elektrische kookplaat en de oven tegelijkertijd aan hebt staan.