Wat is het verschil tussen een oven en een stoomoven?

Door: Eva
Laatste update: 22 december 2022

Ben je gek op koken en zoek je naar de perfecte oven voor jouw kookbehoeften? Dan is het goed om na te denken over de functies van de oven. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ook stoomovens te koop. Wat is een stoomoven, wat kun je ermee en wat is het verschil tussen een gewone oven en een stoomoven of een oven met stoomfunctie? Je leest er hier meer over.

Verschil tussen ovens met en zonder stoom

Een oven werkte vroeger soms op gas. Zulke ovens bestaan er nauwelijks meer. Moderne ovens werken op elektriciteit. We zien nu drie andere soorten ovens op de markt dan gas:

  • Een gewone oven met grillfunctie en hete lucht
  • Een gewone oven met als extra functie eten stomen
  • Een stoomoven die 100% stoom gebruikt

Een gewone oven met grillfunctie en hete lucht

Een gewone oven, al dan niet met een ingebouwde magnetronfunctie, werkt op hete lucht of een grill. De grill maakt het eten gaar aan de hand van een heet verwarmingselement aan de bovenkant van de oven. Je ziet dit element gloeien als je door het raampje kijkt. Naast een grill is er ook hete lucht, wat het eten meer gelijkmatig verwarmt, meestal met onder- en bovenwarmte.

Een gewone oven met als extra functie eten stomen

De bovenstaande oven heeft steeds vaker een extra functie: stoom. Bij een oven met stoomfunctie wordt stoom in de oven geblazen samen met hete lucht. Stomen van eten is net zo gezond als koken, omdat je geen olie hoeft te gebruiken.

Een stoomoven die 100% stoom gebruikt

Heb je ruimte voor een extra oven in je huis? Dan is een stoomoven perfect als extra tool. Met deze oven gebruik je geen hete lucht meer samen met de stoom, maar wordt eten 100% op stoom gegaard. Dit is met name lekker voor groenten in Aziatische gerechten of het bereiden van vis.

Het formaat van je oven

Stoomovens zijn vaak wat kleiner dan een gewone oven. Toch komen gewone ovens ook in verschillende formaten, die worden gemeten in liters. De grootste ovens kunnen zelfs meer dan 70 liter aan inhoud hebben en ruimte geven aan verschillende ovenschalen!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer