Niets Hollandser (of eigenlijk Nederlandser) dan een pannenkoek zou je denken. Lekker met stroop, spek of kaas of alles tegelijk. Toch is de pannenkoek geen Nederlandse uitvinding. Mensen eten pannenkoeken namelijk over de hele wereld. Waar komt de pannenkoek eigenlijk vandaan en heeft deze wereldwijde culinaire hit een bepaalde oorsprong?
Omdat pannenkoeken bestaan uit simpele ingrediënten, denken archeologen en historici dat dit gerecht al in de steentijd gegeten zou moeten zijn. De pannenkoek duikt voor het eerst op in schrift in de twaalfde eeuw. Een soort pannenkoek werd ook door de Romeinen gegeten. Zij noemden het ‘Alita Docia’, wat in het Latijn zoiets betekent als ‘iets zoetigs’. Fruit, honing maar ook hartige ingrediënten werden meegebakken.
De Nederlandse pannenkoek duikt voor het eerst op in 1439 in een kookboek. Pannenkoekenmix werd uitgevonden in 1889 in de Verenigde Staten. Amerikaanse pannenkoeken bevatten naast meel, ei en melk ook vaak ingrediënten als zout, bakpoeder en soda om de pannenkoek te laten rijzen. Daarom was een mix erg handig om pannenkoeken snel te maken.
Zelf pannenkoeken bakken is niet heel lastig. Alles wat je nodig hebt is een goede pannenkoekenpan en de juiste ingrediënten. De basis van de meeste pannenkoeken bestaat uit:
Je hoeft enkel de ingrediënten te mengen in een kom, wat boter of olie in de pan te verhitten en dan kun je beginnen met bakken. De eerste pannenkoek mislukt vaak, dat komt omdat we de pan te heet maken als we gaan bakken of niet wachten tot de bovenkant goed droog is.
Je kunt ook pannenkoeken bakken met aardappel, boekweitmeel, amandelmeel, proteïnepoeder, vegan pannenkoeken zonder ei of pannenkoeken van rijpe bananen en eieren. American pancakes hebben langer gerezen en zijn een stuk luchtiger en kleiner dan Nederlandse pannenkoeken. Franse pannenkoeken noemen we ook wel crêpes en zijn heel dun. Pannenkoeken worden in de hele wereld gegeten. Daarom zijn er veel verschillende recepten.