Wat is een pannenkoekenpan en wat kun je ermee?

Een pannenkoek kun je bakken in iedere koekenpan zou je denken. Dat klopt inderdaad, maar toch kiezen veel mensen om hun pannenkoeken in een speciaal daarvoor bestemde pannenkoekenpan te bakken. Wat is het voordeel van deze pan en kun je ook andere gerechten bakken in zo’n pan?

Waarom een aparte pan voor pannenkoeken?

Pannenkoeken bakken kan in principe in elke soort pan waarmee je kunt bakken. Toch zijn hapjespannen en braadpannen vaak wat te hoog om de pannenkoek om te kunnen draaien. De gewone koekenpan kan wel gebruikt worden voor de pannenkoek, maar is vaak net iets te groot om de pannenkoek mooi rond te maken. Een goede pannenkoekenpan is als het ware een malletje waarin je een pannenkoek mooi rond kunt bakken. Je kunt ook omeletten of gebakken eieren bakken in deze pan.

Waarom een pan apart houden voor pannenkoeken?

Het is belangrijk om de pan waarin je pannenkoeken bakt apart te houden van andere gerechten. Daarvoor zijn verschillende redenen te noemen:

  • Pannenkoeken zijn een soort sponsen die hartige smaakjes van bijvoorbeeld een curry van gisteren kunnen opzuigen in de pannenkoek.
  • Pannen voor pannenkoeken, maar ook eieren en omeletten, moet je niet wassen met zeep maar alleen warm water. Daarom heb je een aparte pan nodig voor al deze gerechten.
  • Pannenkoekpannen hebben een speciale maat en een antiaanbaklaag om pannenkoeken perfect te bakken en om te draaien. Ook zijn er speciale poffertjespannen met malletjes voor de poffertjes.

De perfecte pannenkoek bakken

De perfecte pannenkoek bak je door de pan nooit te heet te maken voordat je de eerste pannenkoek bakt en ook nooit te veel boter of olie gebruikt, anders frituurt je pannenkoek een beetje aan de rand. Je draait een pannenkoek pas om als deze bovenop helemaal droog is gebakken. Pannenkoeken met zelfrijzend bakmeel of soda worden doorgaans wat dikker en luchtiger in de pan dan vlakke pannenkoeken zoals wij die kennen in Nederland.