Welke maat pannenkoekenpan heb ik nodig?

Pannenkoeken bak je het beste in een goede pannenkoekenpan. Deze koekenpannen zijn speciaal gemaakt voor pannenkoeken. Ze hebben een lage rand om de pannenkoek goed om te kunnen draaien en beschikken over een antiaanbaklaag. De pannenkoeken komen in verschillende maten en vormen. Wat is eigenlijk de beste maat pannenkoekenpan voor jouw behoefte?

Verschillende soorten pannen en maten

Pannenkoekpannen komen eigenlijk in drie verschillende vormen en maten. Natuurlijk zijn er onderling nog veel meer verschillen, maar je kunt als vuistregel het volgende aanhouden:

  • Gangbare pannenkoekpannen met een diameter van 24 tot 28 centimer
  • Kleine pannetjes met een diameter van 15 centimeter
  • Poffertjespannen met kleine holletjes voor de poffertjes van enkele centimeters

Afhankelijk van de soort pannenkoek die jij graag bakt, kun je een pan kopen die daarbij past. Gangbare pannenkoeken zoals je die bakt op een pannenkoekenfeestje en eet met spek en stroop, zijn natuurlijk 24 tot 28 centimeter qua doorsnede. Houd je juist van kleine pannenkoekjes bij het ontbijt, zoals American pancakes? Dan is een pannenkoekenpan met een diameter van 15 centimeter geschikt voor jou. Wil je blini’s of poffertjes maken? Kies dan natuurlijk voor een poffertjespan.

Waarom kiezen voor een aparte pan om pannenkoeken te bakken?

Je kunt een pannenkoekenpan het beste apart houden van andere gerechten omdat je een pannenkoekenpan niet moet schoonmaken met zeep, maar alleen warm water. Etensresten na bijvoorbeeld spaghetti of een curry zijn lastig te verwijderen zonder zeep. De pannenkoek kan als een soort spons deze etensresten opslurpen, met als gevolg pannenkoeken die smaken naar bijvoorbeeld curry.

Materialen van pannenkoekpannen

Pannenkoekenpannen worden gemaakt van bijvoorbeeld aluminium, staal of gietijzer. De handvaten worden gemaakt van materialen als staal, bakeliet, kunststof of hout. Ook beschikken de pannen vaak over een antiaanbaklaag zodat je pannenkoeken niet zo blijven plakken aan de onderkant. Gietijzeren en stalen pannen gebruik je vaak op gas, omdat de pan met dit materiaal niet zo makkelijk kromtrekt.