Wie heeft pannenkoeken uitgevonden?

Je staat er niet altijd bij stil, maar alles is ooit een keer voor het eerst bedacht. Ook de pannenkoek is op een dag voor het eerst de pannenkoekenpan ingegaan als een mengsel van meel, eieren en water of melk. Hoe oud is de pannenkoek eigenlijk en wie heeft het bedacht?

Het eerste Nederlandse recept is bijna 600 jaar oud

In het jaar 1439 werd voor het eerst een recept voor pannenkoeken op papier gezet in een middeleeuws kookboek in Nederland. Het is niet bekend wie dit recept heeft opgeschreven. Historici denken echter niet dat de pannenkoek pas in de vijftiende eeuw bedacht is. Het is zeker ook geen Nederlandse uitvinding, want pannenkoeken worden over de hele wereld gegeten. Pannenkoeken zijn waarschijnlijk al veel ouder en via de Romeinen naar Europa gekomen. De eerste pannenkoeken waren hoogstwaarschijnlijk gemaakt van boekweitmeel en niet van gewoon meel.

De uitvinding van pannenkoekenmix

In 1989 werd door het bedrijf Amerikaanse Aunt Jemima een pannenkoekenmix bedacht die meteen klaar was. Hierbij waren verschillende ingrediënten zoals zout en soda al bijgemengd, zodat de pannenkoeken goed rezen. Amerikaanse pannenkoeken zijn doorgaans wat dikker dan Nederlandse pannenkoeken die wij goed kennen.

Soorten pannenkoeken in de wereld

Pannenkoeken worden vrijwel altijd gemaakt van een meel aangemengd met melk, een melkvervanger of water en natuurlijk een ei. Ook zijn er vegan pannenkoeken of pannenkoeken gemaakt van alleen heel rijpe bananen en een eitje. Over het algemeen zijn de volgende soorten pannenkoeken het meest bekend:

  • American pancakes
  • Blini’s
  • Crêpes
  • Aardappelpannenkoeken
  • Poffertjes

Pannenkoekenrestaurants

Nederland heeft een geheel eigen pannenkoekencultuur die wordt gedomineerd door speciale pannenkoekenrestaurants die vaak in kleinere steden en bosrijke gebieden staan. Hier kun je soms meer dan 300 verschillende soorten eten. Stroop, spek en kaas zijn ingrediënten die je vrijwel nergens anders op een pannenkoek ziet in de wereld. Pannenkoeken worden ook vaak gebakken op kinderfeestjes of gewoon als traktatie in het weekend. Voor de kleine pannenkoekjes, poffertjes, heb je een speciale pannenkoekenpan nodig.