Beste pannenset 2023. 5x de beste pannen & pannensets

Laatste ge-update in door Stijn

Je bent op zoek naar een nieuwe pannenset. Of je nu een nieuwe set zoekt omdat je anti aanbaklaag beschadigd is, je overgaat op een inductie of keramische kookplaat, of je gewoon even behoefte hebt aan een nieuw pannenset, wij helpen je graag. Het kopen van de juiste pan kan namelijk een groot verschil maken.

We hebben de pannensets vergeleken op basis van de compatibiliteit, de aanwezigheid van een anti aanbaklaag, de literaanduiding en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is daar de BK-Q-Liniar Master Glas Black Pannenset 5-delig als beste pannenset 2023 uit de test gekomen. Benieuwd naar een aantal andere goede pannensets? Wij hebben ze hieronder voor je!

BK Black Bekijk prijzen
Compatibiliteit: Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven
Anti aanbaklaag: Geen
Literaanduiding: Ja
Hierom zijn we fan:
Afgietsysteem - Literaanduiding - Topklasse bouwkwaliteit - Zwarte pannenset
Let hierop:
RVS handgreep - Geen anti aanbaklaag

Laten we direct beginnen met de pannenset die we hebben uitgeroepen tot beste pannenset van 2022, de BK-Q-Linair Master Glas Black pannenset. De pannen beschikken allemaal over een handige literaanduiding, waardoor je geen maatbeker meer nodig hebt om de juiste hoeveelheid water of andere vloeistof in de pan te gieten.

Afgietsysteem

Alle pannen uit deze 5-delige pannenset beschikken over een handig afgietsysteem. Je kunt hierdoor de vloeistoffen in de pan veilig en eenvoudig afgieten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je vingers verbrandt. De deksel kun je namelijk vastzetten door deze een halve slag te draaien. Je hoeft 'm dus ook niet meer vast te houden.

Ondanks dat het afgietsysteem ervoor zorgt dat je minder last hebt van stoom of kokend water, moet je er wel rekening mee houden dat er sprake is van een RVS handgreep. Deze handgreep kan daardoor wel erg warm worden als er langer gekookt wordt. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Helaas zien we dat deze pannenset geen anti aanbaklaag heeft. Hierdoor is deze pan geschikt voor het dichtschroeien van vlees en temperaturen boven de 400 graden. Je moet het gerecht echter wel goed in de gaten houden om te voorkomen dat het vlees of de groenten aanbakken en aan de pan vast blijven zitten.

De beste pannenset van 2022 is gemaakt van topklasse bouwkwaliteit. Dit wil niet alleen zeggen dat je minder risico loopt voor oververhitting, maar bijvoorbeeld ook dat de pan krom trekt bij flinke temperatuurwisselingen. De topklasse bouwkwaliteit zorgt er daardoor voor dat je langer met de pannen kunt doen!

Deze pannenset is compatibel met verschillende kookplaten, maar kun je bijvoorbeeld ook in de oven of op het gasfornuis zetten. Laten we eens kijken voor welke kookplaten deze geschikt is:

En natuurlijk wil het oog ook wat! Dat is ook de reden dat BK ervoor gekozen heeft om de pannenset zwart te maken. Hierdoor is het een waar plaatje in de keuken en kun je de pannen ook op het fornuis laten staan.

De beste pannenset van 2022 vanwege de topklasse bouwkwaliteit en het handige afgietsysteem!

Tefal Natural Force Bekijk prijzen
Compatibiliteit: Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven
Anti aanbaklaag: Standaard anti aanbaklaag
Literaanduiding: Nee
Hierom zijn we fan:
Hapjespan - Tefal Thermo-Signal - Warmtebronnen - Anti aanbaklaag
Let hierop:
Basisklasse - Afgietsysteem

Laten we beginnen met een van de grootste voordelen van de Tefal Nature Force pannenset, namelijk het feit dat er een hapjespan wordt meegeleverd. Er is namelijk nog maar één andere pannenset in deze review die ook een hapjespan bevat. Hierdoor heb je niet alleen verschillende pannen, maar ook deze hapjespan tot je beschikking.

Tefal Thermo Signal

Een ander groot voordeel is een feature die Tefal speciaal op haar pannen heeft gezet, namelijk Tefal Thermo Signal. Dit is de rode 'stip' die in het midden van de pan is gezet. Zodra de pan namelijk de juiste temperatuur heeft bereikt, zal deze stip effen rood kleuren en weet je dat het vlees, de groenten of andere ingrediënten de pan in kunnen.

Daarnaast zien we dat de pannenset geschikt is voor verschillende warmtebronnen, waaronder een keramische kookplaat, een elektrische kookplaat en een inductie kookplaat. Ondanks dat de keramische pannenset uit maar 3 stuks bestaat, kun je de keramische pannen voor allerlei verschillende gerechten gebruiken!

Een klein nadeel ten opzichte van de andere pannensets in deze review, is het ontbreken van een afgietsysteem. Hierdoor kun je het vocht minder makkelijk afgieten als we dit vergelijken met de andere soorten pannensets. Heb je bijvoorbeeld champignons of andere groenten gebakken, dan moet je deze met een vergiet afgieten.

Anti aanbaklaag

Tefal heeft bij deze pannenset gebruik gemaakt van een standaard anti aanbaklaag, wat wil zeggen dat deze geschikt is voor temperaturen tot maximaal 260 graden. Het is dus helaas geen teflon anti aanbaklaag. Toch voorkomt het dat ingrediënten aankoeken en het maakt de pan onder meer geschikt voor het bakken van eiwitrijke producten, waaronder:

 • Vis
 • Aardappels
 • Vlees

Helaas zien we wel dat het om een basisklasse pan gaat. Dit brengt twee belangrijke nadelen met zich mee. Allereerst is dat namelijk dat de pannen sneller gaan slijten. Daarnaast zijn ze vaak ook minder stevig, waardoor ze wat wiebelig aan kunnen voelen, zeker als er veel ingrediënten in de pan zitten.

De best geteste pannenset van 2022 door de Tefal Thermo Signal feature en de meegeleverde hapjespan!

Verkrijgbaar bij:
Tefal Intuition Bekijk prijzen
Compatibiliteit: Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven
Anti aanbaklaag: Geen
Literaanduiding: Ja
Hierom zijn we fan:
Koekenpan - Literaanduiding - Alle warmtebronnen - Glazen deksels
Let hierop:
RVS pannen - Koude greep

Ondanks er staat weergegeven dat het om een 4-delige pannenset gaat, krijg je er ook nog een koekenpan bij. Dit maakt de Tefal Intuition Pannenset enorm veelzijdig en een zeer goede pannenset. Drie van de losse pannen worden geleverd met een glazen deksel, maar helaas ontbreekt deze wel bij de steelpan. Laten we eens kijken naar de andere voordelen van deze goede pannenset.

Beste RVS pannenset & keramische pannen

Helaas is er geen gebruik gemaakt van een keramische pannenset. Alleen de koekenpan is keramisch, terwijl de rest van de pannen van RVS zijn gemaakt. Dit brengt een voordeel en twee nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat deze geschikt is voor allerlei verschillende warmtebronnen.

Helaas zien we wel dat het RVS materiaal ervoor zorgt dat deze niet snel opwarmt. Hierdoor kan het wat langer duren voordat de pannen warm zijn. Daarnaast is er alleen bij de koekenpan gebruik gemaakt van de rode stip waar we het eerder over gehad hebben, Kijken we echter naar de andere pannen, dan is dit een groot nadeel als we dit vergelijken met bijvoorbeeld koperen pannen.

Daarnaast is er ook geen gebruik gemaakt van een koude greep. Hierdoor moet je opletten als je de pannen vast wil pakken als deze wat langer op het vuur hebben gestaan. De RVS handvatten worden namelijk erg warm, dus het hanteren van pannenlappen is aan te raden.

Literaanduiding

Bij het gebruiken van de pannen is de literaanduiding in positieve zin opgevallen. Hierdoor heb je geen maatbeker meer nodig om de juiste hoeveelheden water bij het koken te doen. Dit zien we als een groot voordeel, aangezien niet alle pannensets in deze review beschikken over deze aanduiding. Deze pannenset bestaat uit:

 • Kookpan 16 centimeter + glazen deksel
 • Kookpan 20 centimeter + glazen deksel
 • Kookpan 24 centimeter + glazen deksel
 • Steelpan 16 centimeter

Daarnaast zijn ook de glazen deksels opgevallen. Dit zien we als een groot voordeel, aangezien we hierdoor precies kunnen zien hoe het eten gekookt wordt. Helaas zien we hierbij ook dat de glazen deksel bij de steelpan ontbreekt. Gebruik je deze voor het koken van eieren bijvoorbeeld, dan kan een glazen deksel wel handig zijn om spatten te voorkomen.

De beste inductie pannenset met literaanduiding en meegeleverde koekenpan voor bakken en braden!

BK Q-linair Bekijk prijzen
Compatibiliteit: Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven
Anti aanbaklaag: Geen
Literaanduiding: Nee
Hierom zijn we fan:
Afgietsysteem - Literaanduiding - Topklasse bouwkwaliteit - Soeppan
Let hierop:
RVS handgreep - Geen anti aanbaklaag

Deze BK-Q-Linair Master Glas pannenset is de beste pannenset die mede geschikt is voor het gebruik op een gasfornuis. Het behoort tot een van de beste pannensets door het gebruikte afgietsysteem. Door deze maar een kwartslag te draaien, wordt deze vastgezet. Hierdoor kun je de pan afgieten zonder dat je de deksel vast hoeft te houden.

Koperen pannen

Laten we maar direct beginnen met een van de grootste nadelen van deze geweldige pannenset. Dat is namelijk het feit dat het geen koperen, maar RVS pannen zijn. Het grote voordeel van koper is namelijk dat dit enorm snel warm is, waardoor je vrijwel direct kunt beginnen met koken. Toch heeft RVS wel een aantal belangrijke voordelen:

 • RVS gaat lang mee
 • RVS is bestand tegen hoge temperaturen
 • RVS is bestand tegen krassen en zuur

Hoewel je de pannenset in de oven, op de inductie kookplaat en op een elektrische kookplaat kunt gebruiken, is het de beste pannenset voor het gasfornuis. We hebben deze namelijk zelf op het gasfornuis getest en hier vallen ze enorm goed in de smaak. Dit komt mede door de topklasse bouwkwaliteit, waardoor we met een stevige pan te maken hebben die niet snel beschadigd.

We zien daarnaast dat er een soeppan is meegeleverd. Hiermee onderscheidt BK-Q-Linair zich van de concurrentie, die in veel gevallen alleen een hapjespan of koekenpan hebben meegeleverd. Doordat het een van de grootste pannen is, kun je voor tot wel 10 personen soep maken. De glazen deksel geeft je de mogelijkheid om het kookproces goed in de gaten te houden.

Anti aanbaklaag

Helaas hebben we gezien dat de anti aanbaklaag bij deze pannenset ontbreekt. Hierdoor kan het zijn dat het vlees of de groenten op enig moment gaan aanbakken. Hoewel de pannen in de vaatwasser kunnen, hebben we hier een aantal tips over hoe je aangekoekte etensresten het beste uit de pan kunt verwijderen.

We hebben hierboven al kort benoemd dat het om RVS pannen gaat. Het nadeel van deze pannenset is dan weer dat de handgreep ook voor RVS gemaakt is. Hierdoor wordt deze een stuk sneller warm, waarbij ook de handgrepen snel warm kunnen worden. Dit zorgt er dan weer voor dat je deze moeilijker vast kunt pakken.

Een excellent pannenset voor gas vanwege de literaanduiding, het afgietsysteem en de topklasse bouwkwaliteit.

BK Excellent Pannenset Bekijk prijzen
Compatibiliteit: Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven
Anti aanbaklaag: Geen
Literaanduiding: Nee
Hierom zijn we fan:
7-delig - Koekenpan - Compact stapelen - Warmtebronnen
Let hierop:
RVS handgrepenLiteraanduiding

En tot slot nog de beste vaatwasbestendige pannenset van 2022, de 7-delige BK Profiline Pannenset. Het is daarmee ook de meest uitgebreide pannenset van dit moment, aangezien je de volgende pannen thuis krijgt afgeleverd:

 • Kookpan 16, 18, 20 en 24 centimeter
 • Steelpan 16 centimeter
 • Hapjespan 24 centimeter
 • Koekenpan 24 centimeter (zonder deksel)

Het voordeel van deze pannenset is daarnaast ook nog eens dat je deze enorm gemakkelijk kunt stapelen. Je zet de ene pan gemakkelijker op de andere, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat je ook de glazen deksels moet opruimen. Heb je hier moeite mee, dan hebben we hier een aantal tips.

Keramische pannenset

Vergelijken we deze pannenset met een keramische pannenset, dan zien we vooral dat keramisch koken een stuk duurder is. De RVS braadpannen zijn namelijk een stuk goedkoper en slijten heel langzaam. Ze zijn bestand tegen krassen en hoge temperaturen, hebben een uitstekende warmtegeleiding en gaan lang mee.

Niet alleen is de pan gemaakt van roestvrij staal, ook de handgrepen zijn gemaakt van roestvrij edelstaal. Dit kan snel warm worden, waardoor je moet opletten als je de pan vastpakt. Zodra je dit echter weet, kun je voor de complete pannenset pannenlappen gebruiken zodra je ze van het fornuis of uit de oven haalt.

Literaanduiding

Ondanks dat het goede pannen zijn, zien we wel dat de literaanduiding ontbreekt. Hierdoor moet je eigenlijk altijd een maatbeker gebruiken, zeker het afwegen van de ingrediënten erg nauw komt. Gelukkig is er wel gebruik gemaakt van een afgietsysteem, waardoor je geen risico loopt bij het afgieten van het water.

De beste pannenset voor in de vaatwasser die uit 7 delen bestaat en die je compact kunt opbergen.

Verkrijgbaar bij:
Product Compatibiliteit Anti aanbaklaag Literaanduiding
BK Black BK Black
Beste koop pannenset
Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven Geen Bekijk prijzen
Tefal Natural Force Tefal Natural Force
Best geteste pannenset
Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven Standaard anti aanbaklaag Bekijk prijzen
Tefal Intuition Tefal Intuition
Beste pannenset inductie
Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven Geen Bekijk prijzen
BK Q-linair BK Q-linair
Beste pannenset voor gas
Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven Geen Bekijk prijzen
BK Excellent Pannenset BK Excellent Pannenset
Beste vaatwasmachinebestendige pannenset
Inductie - Keramisch - Elektrisch - Gasfornuis - Oven Geen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.