Hoe onderhoud ik mijn pannenset?

Door: Stijn
Laatste update: 18 maart 2022

Koken kan niet zonder pannen en daarom kunnen we eigenlijk niet thuis eten zonder een goede pannenset. Met de komst van de vaatwasser lijkt je pannenset onderhouden en schoonmaken makkelijker en sneller dan ooit, maar is dat wel zo?

Hoe onderhoud je je pannenset?

Een pannenset onderhouden is belangrijk om er lang plezier van te hebben. Verkeerd schoonmaken kan pannen beschadigen. Toch is het niet zo dat iedere pan op dezelfde manier onderhouden moet worden. Het hangt namelijk helemaal af van de soort pan die je hebt gekocht. Over het algemeen onderscheiden we de volgende soort pannen:

  • Pannen met anti-aanbaklaag
  • Pannen met keramiek
  • Plaatstalen pan
  • Pan van gietijzer
  • Koperen pannen
  • RVS-pannen

Welke pan is het makkelijkste om schoon te maken?

Over het algemeen is het eenvoudig om de pannen gemaakt van RVS schoon te maken. Dit zijn de pannen waarin je kookt of misschien een saus maakt. Je zet deze pannen gewoon in de vaatwasser. Bij zeer hardnekkig vuil kan een nachtje weken met een vaatwasblokje of schrobben met een metalen schuurspons uitkomst bieden.

Ook pannen met een keramische anti aanbaklaag zijn makkelijk schoon te maken. Je kunt ze gewoon schoonmaken met een sponsje afwasmiddel. Zet ze liever niet in de vaatwasser. Voor koperen pannen geldt een zelfde soort routine om schoon te maken.

Pannen waarmee je moet opletten

Pannen gemaakt met een teflonlaag moet je zorgvuldig behandelen. De laag mag niet krassen. Zet een hete pan ook nooit onder koud water. Dat kan de pan ook beschadigen. Pannen van gietijzer en plaatstaal kun je beter nooit met afwasmiddel wassen, maar gewoon met warm water. Hardnekkig vuil kun je verwijderen met wat zout.

Je mag plaatstalen en gietijzeren pannen niet te grondig schoonmaken omdat de pan van nature een soort anti-aanbaklaag creëert. Door schoon te maken met sop, verwijder je die laag. Koks gebruiken daarom vaak dezelfde pan voor eieren en pannenkoeken en een andere pan voor pittig eten.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer