Wat voor pannen heb je nodig?

Door: Stijn
Laatste update: 18 maart 2022

Het klinkt als een open deur, maar je hebt pannen nodig om te koken, bakken en braden. Zonder pannen zou je alleen ovenschotels en salades kunnen maken. Je hebt een goede pannenset nodig om een echte keukenprins of prinses te worden. Maar welke pannen moet je in huis hebben?

RVS-pannen om te koken: onmisbaar

De meest onmisbare pan om te hebben is een pan gemaakt van RVS, oftewel roestvrijstaal. Deze pannen gebruik je om te koken. Meestal kook je hier pasta, aardappelen of rijst in. Maar ook groenten kun je erin koken. Daarnaast maak je sauzen, soepen en zelfs havermoutpap in een pan van RVS. Zo’n pan kan echt niet missen, maar het is wel interessant om te letten op een aantal kenmerken, zoals je hieronder kunt vinden:

  • Het afgietsysteem: kookpannen voor pasta en aardappelen hebben soms een afgietsysteem ingebouwd
  • Steelpannen: RVS-pannen hebben soms een steel, vooral handig voor het bereiden van sauzen
  • Een schenkrand: zo lekken sauzen niet uit je pan
  • Koude greep: zodat je je handen niet brandt

Pannen om te bakken en braden

Je kunt eigenlijk niet zonder een pan om te bakken of braden. Van wokpannen tot hapjespannen, hierin bereid je eten op een hoger vuur voor een korstje. Er zijn ontzettend veel soorten pannen om in te bakken en braden. Zo kun je gebruikmaken van pannen met een anti-aanbaklaag van keramiek of teflon.

Dit soort pannen moet je niet bekrassen, anders kan de laag verdwijnen. Andere pannen om in te bakken en braden zijn gemaakt van zwaardere en meer robuuste materialen als gietijzer of staalplaat. Deze pannen moet je nooit schoonmaken met sop, omdat ze anders hun natuurlijke anti-aanbaklaag verliezen.

Koperen pannen

In professionele keukens worden ook wel pannen van koper gebruikt. Hier kun je zowel mee koken als bakken. Deze pannen zijn vaak wat duurder dan gewone pannen en zijn erg zwaar. Koperen pannen zijn dus voor de echte culinaire liefhebber. Wie meer als hobby soms lekker wil koken, kan goed uit de voeten met de bovenstaande soort pannen.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer