Wat zijn de verschillen tussen pannensets?

Door: Stijn
Laatste update: 18 maart 2022

Pannen komen in verschillende vormen en maten. Pannensets zijn hierbij meestal handig, omdat het sets zijn van pannen die op dezelfde ondergrond gebruikt kunnen worden, van gas tot keramische kookplaat, en in verschillende vormen en maten komen zodat je verschillende gerechten kunt maken. Maar wat zijn de verschillen tussen de pannensets onderling?

image

Pannensets zijn bundel van pannen met dezelfde functies

Een pannenset is meestal een bundel van pannen die dezelfde functies hebben. Zo kun je een set van pannen hebben om te koken die gemaakt is van RVS. Daarin zitten dan zowel steelpannetjes van RVS als grote kookpannen voor bijvoorbeeld pasta. Andere pannensets bestaan dan weer uit koekenpannen met een anti-aanbaklaag bijvoorbeeld. Zo’n set bestaat dan ook weer uit verschillende groottes. Van kleine koekenpannen tot hapjespannen met een deksel.

Waar moet je op letten als je een pannenset koopt?

Het is aan te raden goed te letten of de pan gebruikt kan worden op jouw kookondergrond. Steeds vaker kiezen we voor keramische kookplaten omdat Nederland van het gas af wil gaan. Deze pannen moeten magnetisch zijn, anders werken ze niet op je kookplaat. Ook moet je erop letten of de pannen in de vaatwasser kunnen of niet en natuurlijk van welk materiaal ze gemaakt zijn.

Daarnaast is er een viertal andere zaken waar je op kunt letten als je een pannenset koopt:

  • De Schenkrand van de pannen, om makkelijker sauzen of eten op het bord te leggen. Hiermee zal de saus niet langs de pan op je aanrecht lekken.
  • Een afgietsysteem voor bijvoorbeeld pasta of aardappelen. Het fungeert als een soort inzetmandje in je kookpan.
  • Thermospot, zodat je sneller ziet of de pan warm genoeg is om je eten goed bruin te bakken. Deze thermospot vind je vaak in teflon pannen.
  • Een koude handgreep, zodat je bij het afgieten van je eten of vastpakken van de pan geen theedoek of ovenwanten nodig hebt.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer