Het verschil tussen parfum en eau de toilette eindelijk uitgelegd

Dat een geur langer blijft hangen kan liggen aan de geurnoten in het luchtje maar ook aan het soort parfum wat je hebt. Parfum wordt vaak als verzamelnaam gebruikt voor allerlei geuren. Er is echter wel een groot verschil tussen de verschillende varianten. Het verschil tussen parfum en eau de toilette is bijvoorbeeld dat parfum veel sterker ruikt en deze dus langer blijft hangen.

Het verschil tussen parfum en eau de toilette eindelijk uitgelegd

Waaruit bestaat parfum?

Een geurtje bestaat altijd uit geurbestanddelen, alcohol en water, kleurmiddel en fixatiemiddelen. Hoe meer geurbestanddelen er in een geur zitten hoe langer de geur blijft hangen en hoe sterker deze ruikt. De alcohol in de geur verdampt altijd snel. In de alcohol zitten de geurbestanddelen als het ware ‘verpakt’ en deze blijven vervolgens hangen op je huid. Wacht na het opspuiten van een je nieuwer parfum dus even met ruiken.

Het verschil tussen parfum en eau de toilette

Dus hoe meer geurbestanddelen hoe sterker een geur ruikt. Het verschil tussen parfum en eau de toilette zit hier in verstopt. Eau de toilette heeft 5-10% geurbestanddelen en blijft daarmee zo’n vier uur hangen op je huid. Parfum daarentegen bevat wel 20-40% geurbestanddelen en kan hiermee wel tot 8 uur blijven hangen. Het echte aantal uren dat je een geur ruikt is ook afhankelijk van je huidtype.

Een parfum is door de puurdere bestanddelen een stukje duurder dan eau de toilette of eau de cologne. De laatste twee moet je dan wel weer halverwege de dag nogmaals gebruiken. Doe je dit niet dan ruik je tegen het einde van de middag weinig meer. Duurder in aanschaf maar je doet er dus wel langer mee. Belangrijker is wat jouw voorkeur is en of je liever in de ochtend al een zwaardere geur om je heen hebt die langzaam minder wordt. Of dat je liever wat lichter begint en je deze ‘s middags nog een keer moet opspuiten.

Het verschil tussen eau de parfum en eau de cologne

Nog lichter en dus goedkoper is de eau de cologne met 2-5% geurbestanddelen die je ongeveer 2 uur goed ruikt. Is dat te weinig voor je dan is er altijd nog de optie om voor eau de parfum te gaan. Met 10%-15% aan geurbestanddelen blijft deze ongeveer 6 uur goed ruiken en zit qua prijsklasse tussen de eau de toilette en parfum in.

Aftershave

Aftershave is alleen bedoelt voor de heren, die gebruiken dit op hun gezicht en hals na het scheren. Aftershave bevat 2%-4% geurbestanddelen en is bedoeld om de huid te ontsmetten en bacteriën te doden. Vandaar dat er zo’n laag percentage geur in is verwerkt.

Nu weet je dus de verschillen tussen de verschillende geuren. Wij gebruiken op deze website eau de parfum en eau de toilette door elkaar. De geur is namelijk hetzelfde, het gaat er alleen om dat het geurbestanddeel minder lang of juist langer te ruiken is. Ben je verder benieuwd naar de dames parfum top 10 of de heren parfum top 10 van dit moment? Of ben je juist op zoek naar tips voor de aanschaf van een nieuw parfum? Wij helpen je hier graag in de zoektocht naar jouw beste parfum!