Beste Parfum - Koopgids

Kort gezegd is parfum een mengel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel (alcohol). Verder zit er een fixatiemiddel in en één of meer kleurstoffen. De alcohol verdampt snel op de huid, maar de geurbestanddelen blijven wel op de huid achter. Na verloop van tijd vervluchtigen deze bestanddelen ook weer. Dit wordt ook wel de opbouw van noten in parfums genoemd.

Waarom parfum?

Parfum kent zijn oorsprong bij de oude Egyptenaren, farao’s kregen rozenblaadjes gedrenkt in vet in een band om het hoofd. De oude Grieken hebben het parfum groot gemaakt, door hun badcultuur en ze parfumeerden dan ook hun hele lichaam. Men geloofde dat geur kracht gaf. Rond de 18e eeuw, toen wassen geen normaal gebruik was, verdoezelde men de lichaamstank met geur. De elite had toentertijd alleen toegang tot parfum, omdat het erg kostbaar was om dit te maken. Maar vanaf 1900 werden parfums in het lab gemaakt, werd parfum toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek.

Tegenwoordig gebruiken we parfum nog steeds voor de geur die het geeft. Maar ook om aan te geven dat we ons goed verzorgen. Je krijgt meer zelfvertrouwen als je een lekkere geur hebt. En al ben je niet het type dat make-up gebruikt, een heerlijk parfum is een goed beautyproduct voor iedereen!

Koopgids beste parfum – waar moet je op letten?

Parfum is niet goedkoop en het zou dan ook zonde zijn als je een verkeerd parfum kiest dat je niet gaat dragen. Het is daarom belangrijk om een miskoop te voorkomen. Oriënteer je daarom goed van tevoren en test parfums altijd zelf op je eigen huid.

Welke geursoort vind jij het lekkerste ruiken?

Op de pagina Soorten parfum vind je alle informatie over hoofdgeuren en de opbouw van parfum. Hier lees je onder andere waarom een geur bij jou wel of niet lekker ruikt, en wellicht herken je al geuren waarvan je weet dat je die lekker vindt ruiken. Of juist niet! Zo heb je de eerste stap gezet in de keuze naar het beste parfum.

Wanneer ga je het parfum dragen?

Bedenk goed voor welke gelegenheid je dit parfum wilt gaan gebruiken. Zo gebruik je een zwaardere geur voor in de avond, tijdens het uitgaan bijvoorbeeld. En een lichte, frisse geur is juist weer geschikt voor de zomer. Houd er daarom rekening mee dat het seizoen, de gelegenheid en jouw huidtype een rol spelen in de keuze voor het beste parfum. Dit betekent dat je best meerdere parfums kan hebben. Ikzelf heb bijvoorbeeld een parfum voor tijdens het werk, maar ook voor het uitgaan en voor in de zomer!

Probeer een geur

Beste Parfum - Koopgids

Doordat je nu al weet wat jouw geursoort is en wanneer je het parfum wilt dragen, kan je nu parfums proberen. Vraag in de winkel of je aantal parfums kan proberen die aansluiten op jouw wensen. Je zal merken dat er nog talloze parfums zijn om te kiezen. Laat je hierbij ook leiden door hoe een parfumfles eruitziet en wat jij mooi vindt. Kies daarna hooguit 3 of 4 geuren om te proberen.

Een aantal tips voor als je naar de winkel gaat:

  • Draag geen parfum en ook niet een sterk ruikende deodorant.
  • Test de parfum altijd op je huid en niet op een strookje papier.
  • Wrijf je huid niet over elkaar – zoals je polsen – want hierdoor beschadigen de geurmoleculen. Klap je polsen zachtjes elkaar in plaats van wrijven.
  • Ruik tussen de parfums door aan een zakje koffiebonen. Hiermee wordt je neus geneutraliseerd, en kan je weer fris ruiken aan een ander parfum.

De ene persoon raadt aan om in de ochtend te gaan ruiken en proberen. Want dan zijn je zintuigen nog alert en zijn er in de parfumerie nog niet diverse geuren door elkaar heen gespoten. Een ander pleit er juist voor om in de middag te gaan, want dan is je reukvermogen het sterkst. Iedereen is anders, dus doe vooral wat voor jou goed voelt.

Samples

Tot slot, neem niet meteen een beslissing in de winkel, maar geef de geur de tijd om zijn verschillende geurnoten te laten ontwikkelen. Kies pas na een paar uur de geur die het beste bij jou past. Vaak kan je in een winkel een sample meekrijgen om thuis te proberen. Dus probeer zeker een aantal samples uit, zodat je zeker weet hoe jouw beste parfum ruikt. Voor geur inspiratie kijk je ook even op de top 10 beste damesparfum en top 10 beste herenparfum!