Parfum ruikt bij iedereen anders. Waarom is dat?

Je beste vriendin heeft een heerlijk parfum gekregen en jij wilt net zo lekker ruiken. Zodra je in de drogisterij bent en je spuit het parfum op je huid is er niks meer te bespeuren van die lekkere geur. Beter gezegd, eigenlijk ruikt hij op jouw huid helemaal niet zo lekker. Parfum ruikt bij iedereen anders. Waarom is dat?

Parfum ruikt bij iedereen anders. Waarom is dat?

Parfum ruikt bij iedereen anders

Iedere huid is anders. Door de verschillen in huid kan het zijn dat bij de één een parfum krachtig en sterk ruikt en bij de andere meer bloemig of fruitig. Er zijn vier verschillende factoren die de huid kunnen beïnvloeden en dus de uiteindelijke geur van een parfum.

  • De temperatuur van je lichaam
  • Hoe je hormoonspiegel is
  • Of je medicijnen gebruikt
  • De zuurgraad van je huid

Deze factoren zorgen voor de basisgeur van je huid en hoe deze combineert met parfum. Heb je weleens opgemerkt dat een parfum die vroeger lekker rook op je huid dat tegenwoordig niet meer doet? Bedenk dan eens of één van de bovenstaande punten is veranderd ten opzichte van toen.

Beste parfum voor jouw soort huid

Los van deze bovenstaande punten heeft ook het soort huid wat je hebt nog te maken hoe een geur uiteindelijk ruikt.

Bij een normaal huidtype ligt de geur van de parfum op de huid het dichtst bij hoe de parfum ruikt in het flesje. Heb je een vette huid? Deze houdt de topnoten in de parfum langer vast maar kan ook sommige elementen negatief versterken. De zoetere noten kunnen wat overweldigend overkomen terwijl de frisse fruitige geuren juist goed uitkomen op een vette huid. Heb je een droge huid dan zijn er weer andere dingen waar je rekening mee moet houden. Op een droge huid blijft geur minder lang hangen. Je bent dus meer op zoek naar een houtige geur die wat zwaarder is. Bloemachtige lichte geuren zijn vaak halverwege de dag al verdwenen op een droge huid.

Hoe lang de parfum blijft ruiken ligt ook aan je huid maar kan liggen aan de plek waar je deze spuit. Houd hier dus ook rekening mee als je optimaal wilt genieten van je favoriete geur.

Zo zie je dat er dus veel verschillende redenen zijn waarom een parfum bij jou heel anders ruikt dan bij je vriendin, moeder, zus of uit het flesje. Het beste is om een parfum op je huid te testen en deze ongeveer 20 minuten te laten zitten. Na deze 20 minuten heb je een goed idee hoe de parfum op jouw huid ruikt en of hij wel of niet bij je past.

Al een parfum gevonden die je favoriet is? Of nog op zoek naar het beste parfum voor jou? Wij hebben een top 10 dames geuren en top 10 heren geuren samengesteld. Misschien staat jouw parfum hier ook wel tussen!