Soorten parfums

Er bestaan heel veel parfums, in allerlei soorten geuren en maten. Vandaar dat wij hierin gedoken zijn en hebben uitgezocht welke parfum soorten er zijn. Dit hebben we weer onderverdeeld in een overzicht met daarbij voorbeelden van parfums die in deze categorie vallen. Zo vind je eenvoudig de beste parfum die bij jou past!

Soorten parfums

Soorten parfums

Bij parfums verandert de geur naarmate het langer op de huid zit. Dit komt door de opbouw van parfums, alle parfums zijn opgebouwd in drie noten.

 1. Topnoten: met topnoten wordt bedoeld dat het de geur is die meteen na het aanbrengen van het parfum dominant aanwezig is. Ze zijn bedoeld om de aandacht te trekken, maar vervliegen ook weer snel.
 2. Hartnoten: ook wel bekend onder de noemer middennoten, deze geuren gaan na circa 10 minuten de boventoon voeren en ruik je op dat moment het meest.
 3. Basisnoten: de basisnoten geven het langst geur af, en ga je na 1-2 uur ruiken.

Afhankelijk van jouw huid, vervliegt het parfum van topnoot, naar hartnoot en basisnoot. Bij de ene persoon gaat dit sneller dan bij de andere persoon. Tevens is dit vervliegen de oorzaak dat een parfum anders kan ruiken bij jouzelf dan bij een ander.

Geurfamilies parfum

Er zijn 7 geurfamilies waar parfums in worden verdeeld: bloemige geuren, citrus geuren, oriëntaalse of oosterse geuren, chypre geuren, houtachtige geuren, aromatische geuren en leer geuren. Naast deze geurfamilies zie je vaak combinatie van geurfamilies, waardoor het aantal categorieën vele male groter is. Waar bij het ene parfum een topnoot hout is, geldt bij het andere parfum weer dat hout de basisnoot is. Maar omdat we het graag overzichtelijk willen houden, hebben we alleen voor de hoofdcategorieën gekozen.

 1. Bloemige geuren
  Dit is de belangrijkste geurfamilie en heeft de geur van bloemen in zich. Denk aan rozen, violen, jasmijn, lelies, narcissen en hyacinten. Vaak zijn dit romantische en vrouwelijke parfums.

  Dames:
  Chanel No 5 - Eau de Parfum

  Wie kent deze geur niet, Chanel no. 5. Een tijdloos, authentiek en toch ook modern parfum. De geur is in de jaren 20 van de vorige eeuw geïntroduceerd en tot op heden nog steeds het bestverkochte parfum ter wereld.

  Bekijk prijzen
  DKNY Be Delicious Fresh Blossom - Eau de Parfum

  Be delicious van DKNY is een modern feest van geuren. De sappige geur mixt de frisse groene appel met exotische bloemen en sensueel hout.

  Bekijk prijzen
  Lancome La Vie Est Belle - Eau de parfum

  Dit heerlijke parfum van Lancome staat niet voor niets op nummer 1 van onze top 10 damesgeuren. Het is een lichte en elegante geur, maar toch erg herkenbaar.

  Bekijk prijzen


  Citrus geuren
 2. Hier zijn oliën uit de schil van citrusvruchten in verwerkt. Denk aan citroenen, sinaasappels, mandarijnen en bergamotten. Citrus geuren geven een zonnig en optimistisch gevoel.

  Dames:
  Yves Saint Laurent Mon Paris - Eau de Parfum

  Het is geen hele herkenbare geur, dus je zal vaak de vraag krijgen welk parfum je draagt!

  Bekijk prijzen


  Heren:
  Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme - Eau de Toilette

  Ben je op zoek naar een geurtje die je elke dag kan dragen, zonder dat je de geur zat wordt? Dan is Dolce & Gabbana Light blue de perfecte keuze voor jou. Het is een frisse en luchtige geur die doet denken aan Zuid-Europa.

  Bekijk prijzen

 3. Oriëntaalse of oosterse geuren
  Dit zijn poederachtige geuren, waarin vanille en andere kruidenaccenten de boventoon voeren. Geliefd onder vastbesloten personen.

  Dames:
  Emporio Armani Diamonds - Eau de Toilette

  Diamonds van Emporio Armani is een verrassende geur, gebaseerd op het traditionele symbool van vrouwelijkheid. Namelijk de roos.

  Bekijk prijzen


  Heren:
  Joop! Homme - Eau de toilette

  Een van de bekendste heren parfums is misschien wel Pour Homme van Joop! Een geur die bekend staat om zijn frisheid en energie.

  Bekijk prijzen

 4. Chypre geuren
  Gekenmerkt door cistus, patchouli, eikenmos en bergamot. Deze geur wordt gezien als stijlvol, klassiek en mysterieus.

  Dames:
  Replay Signature for Woman - Eau de Parfum

  Het flesje ziet er ontzettend kleurrijk uit en geeft je een vrolijk gevoel. De geur zelf is warm en bloemig.

  Bekijk prijzen
  Yves Saint Laurent Mon Paris - Eau de Parfum

  Het is geen hele herkenbare geur, dus je zal vaak de vraag krijgen welk parfum je draagt!

  Bekijk prijzen


  Heren:

 5. Houtachtige geuren
  Er zijn warme toetsen in deze parfums verwerkt, zoals sandelhout, patchouli en ceder. Bedoelt voor energieke, levenslustige en zelfverzekerde personen.

  Heren:
  Paco Rabanne Invictus - Eau de toilette

  Paco Rabanne Invictus is een geur die staat voor overwinning, wat essentie is voor helden. De geur richt zich op jongere, sportieve mannen.

  Bekijk prijzen

 6. Aromatische geuren
  Denk bij aromatische geuren aan geuren zoals hout, lavendel en eikenmos. Vaak zijn dit mannelijke geuren.

  Dames:
  Beyoncé Heat - Eau de Parfum

  Het is een sexy geur waardoor je jezelf op en top vrouwelijk bij voelt.

  Bekijk prijzen


  Heren:
  Davidoff Cool Water - Eau de Toilette

  Nog een klassieker onder de herengeuren: Cool water van Davidoff. Het is een mannelijk, fris en sportief parfum, dat al jarenlang een besteller is.

  Bekijk prijzen

 7. Leer geuren
  De kleinste geurfamilie, en gebaseerd op tabak, rook en berkenextract. Voor onafhankelijke karakters.

  Heren:
  Burberry Brit Rhythm - Eau de Toilette

  Burberry Brit Rhythm is een jeugdige en instinctieve herenparfum. De flacon is geïnspireerd op de bekende zwart jas, met het ruitmotief.

  Bekijk prijzen

Je zult zien dat bepaalde geuren jou aantrekken en dat je andere geuren juist niet lekker vindt ruiken. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur! In de top 10 beste parfum dames geuren en top 10 heren beste parfum heren geuren zijn de meest favoriete geuren verzameld.

Parfum en de seizoenen 

Elk seizoen heeft zo zijn eigen kenmerkende parfum. In de lente bijvoorbeeld, zijn bloemengeuren erg populair, maar in de zomer wordt er weer vaker voor frisse geuren gekozen. De herfst is geschikt voor zoete, fruitige parfums, en de winter juist weer poederachtige parfums. Waarom heeft elk seizoen zo zijn eigen voorkeur? Parfum reageert op warmte. Hoe warmer de omgeving is, hoe sterker de afgifte van geurmoleculen. Daardoor overheerst een zwaar parfum te veel in de zomer. Maar vervliegt een licht parfum juist weer te snel in de winter.