Beste pistonmachine top 5 2020

Laatste ge-update in door Vera

Om verwarring uit de weg te gaan, eerst even de opheldering over de benaming. Een pistonmachine wordt ook wel halfautomaat genoemd. Of een halfautomaat wordt ook wel een pistonmachine genoemd. Het is maar net wat je liever zegt. Met een pistonmachine (of halfautomaat dus) zet je espresso. Je kent deze koffiezetapparaten voornamelijk vanuit de horeca. De laatste jaren komen er steeds meer pistonmachines op de markt voor thuisgebruik. Naast dat een pistonmachine een echte eye-cather in de keuken is, heb je ook volledige controle over jouw kopje koffie.

Waarom een pistonmachine?

Een pistonmachine is een soort koffiezetapparaat en kun je gebruiken om echt goede espresso te zetten. Je moet alleen wel weten hoe je hem gebruikt. Bovendien moet je het leuk vinden om tijd en moeite in een lekker bakje te steken. Het begint namelijk al bij de koffiebonen. Bij de meeste halfautomaten moet je hiervoor een extra bonenmaler aanschaffen en dan de kunst ontdekken om de koffiebonen in de juiste graad te malen. Daarna moet je de koffie in de pistonhouder aandrukken met een tamper. Vervolgens kun je de koffie zetten. Idealiter zet je de koffie met een druk van 9 bar. Bij sommige halfautomaten is een manometer ingebouwd. Je kunt de druk dan precies aflezen. 

Als de espresso klaar is, kun je er nog voor kiezen om met het stoompijpje melk te bereiden voor een cappuccino of een latte macchiato. Zoals je merkt ben je met een halfautomaat eventjes bezig voordat je koffie kunt drinken. Een pistonmachine loont zich omdat je er koffie geheel naar smaak mee kunt maken, maar je moet het dan wel leuk vinden om te doen.

Welke pistonmachine kopen?

Als je van plan bent om een pistonmachine aan te schaffen dan zijn er enkele specificaties waar je op kunt letten. Denk onder andere aan de maalschijven van een geïntegreerde bonenmaler, wel of geen ingebouwde manometer en de prijs. Deze specificaties kunnen je helpen om je keuze voor een bepaalde pistonmachine makkelijker te maken. Onderaan deze pagina vind je een koopgids waarin deze en andere specificaties worden toegelicht.

Top 5 beste pistonmachines
# Product Prijs v.a.
1 Solis 115 Grind & Infuse Pro
Best getest
€ 599,00
2 Tristar CM-2275
Beste koop
€ 62,72
3 De'Longhi Dedica Style EC 685.M € 163,00
4 Solis Primaroma 1010 € 175,00
5 Quickmill 3035 € 920,00
Best getest Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • Maak professionele espresso van verse bonen - Geïntegreerde bonenmaler - Geïntegreerde tamper met magnetische aansluiting - De ingebouwde manometer geeft de druk aan
  • Veel uitproberen voordat je de juiste espresso hebt - De waterlekbak is snel vol
Productreview:

De Solis 115 Grind & Infuse pro is een pistonmachine of halfautomaat voor de echte koffieliefhebber. Als een echte barista maak je een perfecte espresso geheel naar eigen smaak.

Anders dan bij de meeste pistonmachines heeft dit koffiezetapparaat in een ingebouwde bonenreservoir en koffiemolen. Er zijn 18 maalinstellingen voor de ingebouwde koffiemolen. Zo kun je naar wens de fijnheid van de gemalen koffie instellen.

De manometer in het midden ziet er niet alleen professioneel uit, het helpt je ook om de optimale druk te vinden. Dit is erg belangrijk voor een goede espresso.

Met deze pistonmachine kun je een of twee espressoshots zetten. Aan de zijkant van het koffiezetapparaat zit een stoompijpje. Met de warmwaterfunctie kun je deze gebruiken om  espresso aan te lengen naar een lungo of om kopjes voor te verwarmen. Met de stoomfunctie maak je in de meegeleverde opschuimkan melk naar smaak voor een cappuccino of een latte macchiato.

Het uitneembare waterreservoir is aan de achterkant bevestigd, hier kan 2 liter water in. Achterin de lekbak zit een klein opbergvak waar losse onderdelen in bewaard kunnen worden. De tamper is met behulp van een magneet in het koffiezetapparaat geïntegreerd. 

De Solis 115 Grind & Infuse Pro is gemaakt van een zware RVS-behuizing en voorzien van antislipvoetjes. De afmetingen van dit koffiezetapparaat zijn 25 x 34 x 32 cm. Het heeft een snoerlengte van 1 meter en weegt 10,2 kg.

Je zult veel moeten experimenteren om de juiste instellingen te vinden.

Beste koop Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • Eenvoudig in gebruik - Kopjesverwarmer - Compact formaat
  • Onregelmatige – je zet de espresso op gevoel - Voelt wat fragiel aan
Productreview:

Met de Tristar CM-2275 zet je espresso voor een of twee personen, of een dubbele espresso voor een persoon.

Het koffiezetapparaat is eenvoudig te bedienen. Je vult en plaatst de piston. Door middel van de aan-/uitschakelaar bepaal je zelf de sterkte en smaak van de espresso.

De bovenplaat van de Tristar kun je gebruiken om kopjes voor gebruik te verwarmen. Dit komt de smaak en kwaliteit ten goede.

Deze pistonmachine is voorzien van een stoompijpje, waarmee je melk kun verwarmen en opschuimen. Zo verander je jouw espresso in een cappuccino of latte macchiato.

Aan de achterkant van het koffiezetapparaat is het uitneembare waterreservoir, hier kan tot 1 liter water in.

De losse onderdelen moeten met de hand worden afgewassen. De behuizing kun je met een vochtige doek afnemen.

De afmetingen van de Tristar CM-2275 zijn 19 x 31,5 x 30,5 cm. Deze pistonmachine weegt 2,7 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een piston, houder voor 1 kop, houder voor 2 koppen, uitneembaar waterreservoir, koffieschepje en een handleiding.

Voordat je dit espressoapparaat kunt gebruiken, dien je nog wel een koffiemolen aan te schaffen om de koffiebonen mee te malen.

Verkrijgbaar bij:
De'Longhi Dedica Style EC 685.M Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • 2 kopjes tegelijkertijd - Goed werkende warmhoudplaat - Geschikt voor zowel gemalen koffie als ESE-pads - Compact formaat
  • Watertemperatuur niet instelbaar - De druk (bar) is niet instelbaar - Meegeleverde tamper is van plastic
Productreview:

Met de DeLonghi EC685 Dedica Style haal je een heel compact en goedwerkende pistonmachine in huis. Hij is maar 15 cm breed en past eigenlijk wel op ieder aanrecht. Dankzij het ingebouwde thermoblock is het water al in 35 seconde op temperatuur en blijft het op temperatuur, zo kun je vlot meerdere kopjes achter elkaar zetten.

De filterhouder wordt geleverd met 3 filters; een filter voor 1 kopje, een filter voor 2 kopjes en een filter voor ESE-pads. ESE staat voor Easy Serving Espresso. In elke pad zit 7 gram fijn gemalen koffie, zodat je direct koffie kunt zetten. Je kunt het vergelijken met het Senseo koffiezetapparaat.

Bovenop deze DeLonghi zit een warmhoudplaat, deze wordt goed warm en biedt plaats voor twee grote kopjes of drie wat kleinere kopjes. Met een voorverwarmd koffiekopje blijft je espresso langer op een lekkere temperatuur, dit komt de smaakbeleving ten goede.

Het uitneembare waterreservoir heeft plek voor 1 liter water. Dit is niet erg veel, maar knap dat het past in zo’n compacte pistonmachine.

Dankzij de uitneembare lekbak kun je zowel kleine kopjes als ook een groot glas onder de koffie-uitlaat plaatsen.

Het stoompijpje werkt uitstekend, het maakt een goede schuimlaag. Bovendien kun je het stoompijpje instellen. Je kunt kiezen uit warme melk of melkschuim voor een cappuccino. Voor meer gemak, zou je ook kunnen kiezen voor de De'Longhi EC 850.M, deze heeft een melkreservoir en maakt automatisch een cappuccino voor je.

De afmetingen van de EC685 Dedica Style zijn 31 x 15 x 33 cm. Deze pistonmachine weegt 4 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een piston, houder voor 1 kop, houder voor 2 koppen, houder voor ESE-pads, een uitneembaar waterreservoir, koffieschepje met tamper, EcoDecalk ontkalkingsmiddel en een handleiding.

Er wordt een plastic tamper meegeleverd. Dit is niet ideaal om koffie goed mee aan te drukken. Wij raden je aan om er een stalen variant van 51 mm bij te bestellen.

Solis Primaroma 1010 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • 2 kopjes tegelijkertijd - Warmhoudplaat om kopjes op te warmen - Roestvrijstalen behuizing
  • Niet geschikt voor ESE-pads - Geen ontkalkingsindicator – zelf in de gaten houden - Er passen alleen kleine kopjes onder - Luidruchtig
Productreview:

De Solis Primaroma heeft een 7,3 gekregen van de Consumentenbond. Het is een betaalbaar halfautomaat en zeer geschikt voor beginnende barista’s. Je zet hier heerlijke espresso mee, met het stoompijpje kun je de melk naar smaak opschuimen. Al vraagt het opschuimen met een stoompijpje wel wat oefening, maar dat is bij elke apparaat met stoompijpje.

Voor een goede espresso is het belangrijk dat je de koffie fijn maalt en daarna goed aandrukt met een tamper. Zowel de bonenmaler als ook de tamper zitten niet bij de levering inbegrepen. Deze zul je los moeten aanschaffen. Het meegeleverde plastic koffieschepje zou je als tamper kunnen gebruiken, maar dit is niet ideaal.

Op de bovenkant van de pistonmachine is een warmhoudplaat. De warmhoudplaat kun je gebruiken om kopjes mee voor te verwarmen. Dit komt de smaakbeleving ten goede.

Dit halfautomaat heeft geen ontkalkingsindicator. Voor behoud van je apparaat en voor de smaak van de koffie is het belangrijk regelmatig te ontkalken. Houdt dus zelf goed in de gaten wanneer het weer tijd is voor ontkalken.

De behuizing is gemaakt van roestvrijstaal. Dit is sterk en eenvoudig in onderhoud. Je maakt hem schoon met een vochtig doekje.

De afmetingen van de Primaroma zijn 29 x 20 x 29 cm. Deze pistonmachine weegt 4,5 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een piston, houder voor 1 kop, houder voor 2 koppen, een uitneembaar waterreservoir, koffieschepje en een handleiding.

Let er op dat deze pistonmachine redelijk wat geluid maakt en dat er alleen kleine kopjes onder passen.

Quickmill 3035 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • Geïntegreerde koffiemolen - Ingebouwde manometer - Koperen binnenwerk (goed bestand tegen kalkaanslag) - Geschikt voor ESE-pads
  • Geen ontkalkingsindicator - Het schakelt niet automatisch uit - Je hebt ruimte nodig rondom het waterreservoir
Productreview:

Quickmill is een oud en vertrouwd merk. Je ziet het merk Quickmill terug in cafés over de hele wereld. Quickmill wordt geprezen om de lange levensduur en kwaliteit. Het koperen thermoblock met een leiding van messing is de perfecte bescherming tegen kalkaanslag. Wat de kwaliteit van de pistonmachine en de smaak van de koffie ten goede komt. De Quickmill 3035 RVS beschikt over een geïntegreerde koffiemolen, ingebouwde manometer en een uitneembaar waterreservoir van 1,8 liter.

Voor een goede espresso is het belangrijk dat de bonen fijn gemalen zijn. De maalgraad kun je op de Quickmill instellen. Er zijn 8 standen. Naast de juiste maalgraad is de druk waarmee de koffie wordt gezet belangrijk. De Quickmill 3035 kan tot 16 bar druk opbouwen. Idealiter zet je met een druk van 9 bar de beste espresso. Als dit je lukt, dan weet je dat je de maalgraad juist afgesteld hebt en de koffie goed aangedrukt hebt met de tamper.

De maalschijven zijn gemaakt van keramiek. Het voordeel van keramiek is dat de schijven niet warm worden tijdens het malen. Maalschijven van metaal kunnen warm worden, wat de smaak van de koffie kan beïnvloeden.

Naast de pistonhouder zit het stoompijpje. Deze kun je gebruiken om melk op te schuimen, zo verander je de espresso in een cappuccino of latte macchiato.

Dit halfautomaat heeft geen ontkalkingsindicator. Dankzij het koperen binnenwerk is ontkalken minder vaak nodig dan bij een andere halfautomaat. Maar het moet wel gebeuren. Houdt dus zelf goed in de gaten wanneer het weer tijd is voor ontkalken.

De afmetingen van de Quickmill 3035 RVS zijn 32 x 38 x 28 cm. Hij weegt 8 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een maatlepel, tamper, 1-kop filter, 2-kops filter, een filter voor ESE-pads en een handleiding.

Het waterreservoir aan de rechterkant is uitneembaar, maar je hebt redelijk wat ruimte nodig om het bakje eruit te halen of weer te plaatsen.

Vera den Grondel
Door: Vera
Vera werkt samen met haar team aan de reviews uit de categorieën Baby & Kind, Dieren, Keuken & Koken en Huishouden & Wonen. Dagelijks testen, vergelijken en reviewen ze producten om het voor jou makkelijker te maken.