Beste pistonmachine 2023. 5x de beste pistonmachines

Door: Eva
Laatste update: 15 mei 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Kwaliteitskoffie is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Je komt dan ook steeds meer koffiebarretjes tegen. En dat niet alleen: ook het koffiezetten met een pistonmachine in eigen huis heeft veel aan populariteit gewonnen. Fabrikanten springen hierop in door steeds meer piston koffiemachines op de markt te brengen.

Er zijn vandaag de dag zoveel modellen verkrijgbaar dat het lastig kan zijn om de beste te kiezen. Wij hebben verschillende modellen voor je getest en vervolgens een 2023 top-5 opgesteld. De beste pistonmachine van 2022 is de Sage Barista Express. Daarnaast vind je in onze top-5 ook de best geteste pistonmachine, de beste pistonmachine voor thuis, de beste De’Longhi pistonmachine en de beste Sage pistonmachine. We hebben de apparaten onder andere getest op de kwaliteit van de koffie, het gebruiksgemak en de melkopschuimer.

Beste pistonmachine 2023

 1. Beste koop pistonmachine: Sage the Barista Express™
 2. Best geteste pistonmachine: SMEG ECF01BLEU
 3. Beste pistonmachine voor thuis: De’Longhi EC685.M Dedica
 4. Beste De’Longhi pistonmachine: De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M
 5. Beste Sage pistonmachine: Sage the Bambino® Plus

Pistonmachines vergelijken

Product Inhoud waterreservoir Geïntegreerde koffiemolen Melkopschuim- methode Aantal kopjes per zetbeurt
Sage the Barista Express™ Beste koop pistonmachine
2 liter Ja Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
SMEG ECF01BLEU Best geteste pistonmachine
1 liter Nee Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
De’Longhi EC685.M Dedica Beste pistonmachine voor thuis
1 liter Nee Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M Beste De’Longhi pistonmachine
2 liter Ja Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
Sage the Bambino® Plus Beste Sage pistonmachine
1,9 liter Nee Automatische stoompijp 2 Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop pistonmachine Sage the Barista Express™

Hierom zijn we fan:
 • Ook geschikt voor de beginner
 • Geïntegreerde koffiemolen
 • Prachtig design
 • Uitstekende espresso of cappuccino
Let hierop:
 • Espresso zetten en melk opschuimen kan niet tegelijkertijd
 • Prijzig
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 579,00
Inhoud waterreservoir: 2 liter
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Merk: Sage

Een pareltje onder de piston koffiemachines. Wij zijn positief verrast door de Sage Barista Express. Het eerste dat opvalt aan deze barista koffiemachine is het strakke design. De roestvrij stalen behuizing geeft de machine een luxe uitstraling. En, voor zo’n uitgebreid apparaat, is hij toch redelijk compact.

Beste koop

Ik voelde me met dit apparaat in huis een echte barista. Ook als beginner is het apparaat gemakkelijk te bedienen. Het kost in het begin wat tijd, maar na een beetje oefening kon ik er lekkere espresso en cappuccino mee zetten.

De basis van iedere koffiespecialiteit is espresso. De machine heeft een geïntegreerde koffiemolen die consistent voor fijn gemalen koffie zorgt. Dankzij de elektronische temperatuurstabilisatie realiseer je gemakkelijk de perfecte extractie. Ook het opschuimen van melk ging ons, na enige oefening, gemakkelijk af.

Melk opschuimen

De Sage the Barista Express heeft maar één boiler. Na het zetten van een kopje espresso moesten we ongeveer 20 seconden wachten voor we de melkopschuimer konden gebruiken. Je kunt dus geen koffie zetten en tegelijkertijd melk opschuimen, zoals dat bij bijvoorbeeld de De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M kan.

Wat wel goed van pas kwam, is de temperatuurregelaar aan de zijkant van de melkkan. Je ziet meteen hoe warm de melk is, waardoor deze nooit verbrandt. Net als bij iedere andere piston koffiemachine kost het wat tijd voor je handigheid krijgt in het bedienen van de machines. Dergelijke hulpmiddelen zijn dan wel zo fijn.

Al met al waren we erg tevreden over de Sage Barista Express. De machine ziet er prachtig uit en dankzij het portafilter, de elektronische temperatuurstabilisatie, ingebouwde koffiemolen en de temperatuurregelaar in de melkkan, kun je ook als beginner met gemak de lekkerste koffiespecialiteiten klaarmaken. Wel hangt aan deze machine een flink prijskaartje.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Best geteste pistonmachine SMEG ECF01BLEU

Hierom zijn we fan:
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Prachtige uitstraling
 • Compacte pistonmachine
 • Geeft aan wanneer het tijd is voor het ontkalken
Let hierop:
 • Minimaal aanpasbaar
 • Geen ingebouwde koffiemolen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 349,00
Inhoud waterreservoir: 1 liter
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Merk: Smeg

De piston koffiemachine die als best uit onze tests kwam, is de SMEG ECF01BLEU. De machine is verkrijgbaar in verschillende prachtige kleurtjes. De blauwe variant was een echte blikvanger in onze witte keuken. Een ook erg fijn: dankzij het compacte design neemt hij niet te veel ruimte in beslag.

De machine is iets minder uitgebreid dan bijvoorbeeld de Sage Barista Express. Dit maakt de Smeg dan wel weer erg gebruiksvriendelijk. Er zijn maar drie knopjes te vinden: één voor een enkele espresso, één voor een dubbele espresso en één voor het opschuimen van melk. Ook alle instellingen zijn aan te passen via deze drie knoppen.

Best getest

De machine heeft een Thermoblock verwarmingssysteem. In slechts 40 seconden was hij bij ons al opgewarmd. De kop koffie en het kopje thee die we ermee hebben gezet, waren perfect op temperatuur. Heerlijke koffie met een perfecte crèmelaag.

Niet alleen het zetten van een heerlijke kop koffie gaat gemakkelijk, ook het onderhoud viel ons absoluut niet tegen. De SMEG geeft een waarschuwing af zodra het tijd is om het apparaat te ontkalken. Daarnaast is het waterreservoir uitneembaar waardoor je ook die gemakkelijk kunt schoonmaken.

Wat de SMEG mist is een ingebouwde koffiemolen. Je zult dus een losse koffiemolen aan moeten schaffen of gebruik moeten maken van voorgemalen koffie. En, ook een nadeel: de instellingen zijn minimaal aanpasbaar. De echte barista zal gelukkiger zijn met een apparaat als de De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M, waarbij je meer regie behoudt over de smaak van de koffie. Maar, voor de gemiddelde koffiedrinker is deze SMEG piston koffiemachine een prima apparaat. De smaak van de koffie is goed en het zetten gaat gemakkelijk.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste pistonmachine voor thuis De’Longhi EC685.M Dedica

Hierom zijn we fan:
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Compact formaat
 • Behoudt de juiste temperatuur
 • Goede prijs- / kwaliteitsverhouding
Let hierop:
 • Geen geïntegreerde koffiemolen
 • Klein waterreservoir
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 187,00
Inhoud waterreservoir: 1 liter
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Merk: De’Longhi

Dat je voor een goede kop espresso de deur niet uit hoeft, bewijst De’Longhi met de De’Longhi EC685.M Dedica. Het apparaat is slechts 15 cm breed waardoor hij op vrijwel ieder aanrecht past. Laat je niet misleiden door het kleine formaat: de espresso’s smaken er niet minder op.

Perfect voor thuis

Het zetten van koffie ging met deze machine erg eenvoudig. De ‘Automatic Flow Stop-functie’ verdeelt de perfecte hoeveelheid espresso, waardoor je nooit te veel of weinig koffie gebruikt. Het thermoblock-verwarmingssysteem is snel opgewarmd en blijft de ideale temperatuur behouden. Ideaal, vooral als je meerdere koppen koffie achterelkaar wilt zetten.

Ook het opschuimen van melk was met de De’Longhi EC685.M Dedica een makkie. Je maakt er heerlijke cappuccino’s en latte macchiato’s mee. Dankzij de verplaats- en verwijderbare lekbak kun je ook grotere glazen onder de machine zetten. Het is net als bij andere pistonmachines even oefenen. De simpliciteit van de EC685.M Dedica is voor de echte beginner dan wel zo fijn.

Wat wel vervelend was, is dat apparaat verschuift bij het plaatsen van de piston. De EC685.M Dedica is namelijk zo licht dat het hele apparaat beweegt tijdens in- en uitdraaien. Ook heeft deze machine geen ingebouwde koffiemolen, zoals bijvoorbeeld de Sage Barista Express dat heeft. Je zult dus een aparte koffiemolen moeten aanschaffen voor het bereiden van grof gemalen koffiebonen. Daarnaast heeft het waterreservoir een inhoud van slechts één liter. Je zult deze dus regelmatig bij moeten vullen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste De’Longhi pistonmachine De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M

Hierom zijn we fan:
 • Naar eigen wens in te stellen
 • Drie vooraf ingestelde recepten
 • Ingebouwde tamper
 • Automatische maling en dosering
 • Geïntegreerde koffiemolen
 • Dubbele boiler
Let hierop:
 • Groot en zwaar
 • Prijzig
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 699,00
Inhoud waterreservoir: 2 liter
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Merk: De’Longhi

De beste pistonmachine van De’Longhi is in onze ogen toch wel echt de De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M. Als barista kun je je hart met deze machine ophalen. In tegenstelling tot veel andere huishoudelijke apparaten, zoals vaatwassers, vereenvoudigd deze pistonmachine je leven niet. Deze piston espressomachine daagt je juist uit! Het zetten van een kopje koffie met de La Specialista Prestigio is ontzettend leuk.

Beste pistonmachine van De’Longhi

Hoewel je zelf de volledige controle over de smaak van je koffie behoudt, helpt de machine je toch een beetje op weg. Zo geeft de machine zelf aan wanneer het tijd is op te tampen en maakt de machine altijd gebruik van de beste druk en optimale dosering. Dankzij de dubbele boiler kun je tegelijkertijd koffie zetten én melk opschuimen.

Ingebouwde koffiemolen

In tegenstelling tot de Sage the Bambino Plus heeft deze machine wel een geïntegreerde koffiemolen. De koffiemolen maalt altijd de juiste hoeveelheid verse koffiebonen waardoor deze altijd vers blijven. En dat proef je; de koffie smaakte overheerlijk.

Hoewel de machine een prachtig design heeft, neemt hij ook veel ruimte in beslag. Veel meer ruimte dan bijvoorbeeld de De’Longhi EC685.M Dedica. De machine is zwaar waardoor je hem ook niet op een plank neer kunt zetten. Daarnaast is het de duurste machines uit onze 2022 top-5.

Ook voor in de ochtendspits

Tijdens de ochtendspits heb je minder tijd en wil je snel van je koffie kunnen genieten. Ook hier heeft De’Longhi wat op bedacht. Met één druk op de knop maakt de machine automatisch een van je drie favoriete recepten klaar. Dit kwam bij ons toch wel ontzettend goed van pas.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste Sage pistonmachine Sage the Bambino® Plus

Hierom zijn we fan:
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Kleurenschaal melktemperatuur
 • Veel instelmogelijkheden
 • Compact design
Let hierop:
 • Geen geïntegreerde koffiemolen
 • Verschuift tijdens het plaatsen van de tamper
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 449,00
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Melkopschuim- methode: Automatische stoompijp
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Merk: Sage

De Sage the Bambino Plus is een van de betere keuzes die je kunt maken als je specifiek op zoek bent naar een goede pistonmachine van Sage. Het zetten van koffie ging met de Bambino Plus erg gemakkelijk. Het is dan ook een geschikt instapmodel voor eenieder die wilt experimenteren met koffiespecialiteiten.

Beste pistonmachine van Sage

Klein, maar toch compleet. Het zetten van een kopje espresso ging ons met deze machine gemakkelijk af. Het apparaat ziet er goed uit én de koffie smaakte prima. Ben je op zoek naar een apparaat zonder te veel poespas, dan kunnen we je de Bambino Plus zeker aanraden.

Je ziet direct waar de aanwezige knoppen voor dienen. Één voor het zetten van een enkel kopje espresso, één voor het zetten van een dubbele espresso en één voor de melktemperatuur en het schuim. In vergelijking met de De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M ziet deze machine er een stuk minder intimiderend uit. Zeker voor de beginnende barista.

Klein, maar compleet

Het lichte gewicht heeft als nadeel dat, net als bij de De’Longhi EC685.M Dedica, de machine verschuift tijdens het plaatsen van de tamper. Waar we wel positief verrast door waren is het waterreservoir. Ondanks het compacte formaat van de machine past hier maar liefst 1.9 liter water in. Dat is twee keer zoveel als in de SMEG ECF01BLEU past.

Het aanpassen van de melktemperatuur ging verrassend gemakkelijk. De kleurenschaal met drie niveaus geeft precies aan hoe heet de melk zal zijn. Ook kun je de waterhoeveelheid en de brouwsnelheid handmatig aanpassen. Je zet dus gemakkelijk een kopje koffie dat geheel aan jouw wensen voldoet. Het enige dat we eigenlijk nog misten was toch weer een ingebouwde koffiemolen.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij pistonmachines vergelijken

Wil je in de schoenen van een echte barista stappen, dan is een goede pistonmachine ideaal. Je behoudt de volledige controle over de smaak van je koffie en je kunt er vele koffiespecialiteiten mee bereiden. Bovendien is het zetten van een kopje koffie met een pistonmachine ook erg leuk om te doen.

Er zijn vandaag de dag vele pistonmachines verkrijgbaar. Machines in vele soorten en maten. De één met nog meer mogelijkheden dan de ander. We hadden ze graag allemaal voor je uitgetest, maar zoveel espresso’s kunnen we helaas niet drinken. We hebben een lijst met criteria opgesteld en enkel pistonmachines getest die aan deze criteria voldoen. De gestelde criteria vind je hieronder:

Gebruiksgemak

Het zetten van een kopje goede espresso kan voor de beginner een behoorlijke uitdaging zijn met een pistonmachine. De juiste hoeveelheid water, optimale druk, de correcte hoeveelheid gemalen koffie; er zijn veel aandachtspuntjes waar je op moet letten bij het zetten van de perfecte espresso. Ook het opschuimen van melk is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is dan wel zo fijn als je een pistonmachine bezit, die je op weg helpt. Alle pistonmachines uit onze top-5 zijn gemakkelijk te bedienen. De één heeft meer geautomatiseerde instellingen dan de ander. Zo zit er zowel voor de beginner als de ervaren barista een fijne pistonmachine bij.

Met melkopschuimer

Naast dat een pistonmachine heerlijke espresso’s zet, kun je er ook vele koffiespecialiteiten mee maken. De basis van vele koffies is opgeschuimde melk. Met een stoompijpje maak je de een lekkere cappuccino, latte macchiato, latte, ijscappuccino en meer. Een melkopschuimer is dan ook onmisbaar. Alle pistonmachines uit onze 2023 top-5 beschikken over een uitstekende melkopschuimer. Een die gemakkelijk te bedienen is en voor romig, maar stevig melkschuim zorgt.

Twee koppen koffie

Het drinken van een goede kop koffie doe je natuurlijk het liefst in goed gezelschap. Het is dan wel zo fijn als je minimaal twee koppen koffie tegelijkertijd kunt zetten. We hebben in onze 2023 top-5 dan ook enkel pistonmachines opgenomen waarmee je twee kopjes espresso in één keer kunt zetten. Daarnaast is het belangrijk dat de machine op een constante temperatuur blijft. Zodat je na het zetten van twee koppen koffie, direct door kunt gaan met het zetten van meer. Wil je koffie zetten voor je hele vriendengroep of familiekring, dan kun je de machines uit onze 2023 top-5 dus nog steeds gebruiken. Je hebt geen normaal koffiezetapparaat meer nodig. Iedereen kan tegelijkertijd heerlijke, warme koffie drinken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een pistonmachine? – 2023 Koopgids

Kun jij ontzettend genieten van het perfecte kopje koffie? Dan is een pistonmachine een haast onmisbaar keukenaccessoire. Na enige oefening bereid je zelf de lekkerste koffiespecialiteiten. Er zijn ontzettend veel verschillende pistonmachines te vinden. Wat de beste pistonmachine is voor jou, is geheel afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. Om teleurstellingen te voorkomen, is het verstandig om – voor aanschaf – stil te staan bij onderstaande aandachtspunten:

Malen van de koffie

Een pistonmachine gebruikt gemalen koffiebonen voor het bereiden van koffiespecialiteiten. Je zult je verse bonen dus moeten malen alvorens je koffie kunt zetten. Dit kan op twee verschillende manieren:

 • door middel van een ingebouwde bonenmaler
 • door een losse bonenmaler aan te schaffen

Heeft je piston koffiemachine een geïntegreerde bonenmaler, zoals de Sage Barista Express, dan maalt de machine de bonen automatisch op de juiste manier fijn. Het scheelt een hoop tijd én een hoop ruimte op je aanrechtblad. Wel kost een piston koffiemachine met geïntegreerde bonenmaler over het algemeen een stuk meer dan een model zonder.

Meerdere kopjes koffie

Vind je het belangrijk dat je in korte tijd meerdere kopjes lekkere koffie kunt zetten? Ga dan op zoek naar een piston koffiemachine die goed en snel verwarmd. En ook belangrijk; deze temperatuur voor lange tijd behoudt. Pistonmachines maken gebruiken van verschillende soorten verwarmingssystemen. Een thermoblock, zoals in de SMEG ECF01BLEU, bereikt sneller de juiste temperatuur. Een piston koffiemachine met een dubbele boiler, zoals de De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M zet snel meerdere melkspecialiteiten achterelkaar.

Melkopschuimmethode

Er zijn verschillende systemen om melk mee op te schuimen. Stoompijpjes waarbij je zelf alles in de gaten moet houden en stoompijpjes die het meeste werk voor je doen. Het maken van perfect opgeschuimde melk vergt behoorlijk wat oefening. Een automatisch stoompijpje kan voor de beginner erg handig zijn. Een voorbeeld van een machine met een automatisch stoompijpje is de Sage the Bambino Plus. Bij dergelijke machines kun je vaak de volgende punten instellen:

 • temperatuur van de melk
 • hoeveelheid schuim

Het enige dat jij nog hoeft te doen is het melkkannetje onder het stoompijpje zetten. Een stuk simpeler dan het schuimen van melk met een regulier stoompijpje dus. Welke methode je ook kiest, je losse melkopschuimer is hoe dan ook overbodig.

Veelgestelde vragen

Wat is beter Sage of Solis?

Sage en Solis hebben veel overeenkomsten. Heel veel zelfs. Ze brengen namelijk geregeld identieke producten uit. De Sage Barista Express en Solis Grind & Infuse Pro 115/1
bijvoorbeeld, zijn precies hetzelfde. Enkel de typebenaming is anders. De grootste verschillen zijn enkel te zien op het gebied van marketing. Verder zijn de machines die beide merken aanbieden identiek. Welk merk je ook kiest; je gaat voor een kwalitatief goede machine met een prachtig design.

Hoe maak je de lekkerste koffie thuis?

Voor de lekkerste koffie hoef je absoluut niet de duurste halfautomatische espressomachine te bezitten of de duurste bonen te kopen. Het belangrijkste is dat je weet hoe je met je machine om moet gaan en dat je durft te testen. Weeg je koffie af, meet de doorlooptijd en proef de koffie. Smaakt ie nagenoeg perfect? Dan kun je voor de volgende kop dezelfde hoeveelheden gebruiken. Smaken verschillen dus de juiste doorlooptijd voor de één, kan korter zijn dan de beste doorlooptijd voor de ander. Oefening baart kunst. Met ieder kopje espresso word je steeds een beetje beter.

Welk apparaat geeft de lekkerste koffie?

Met de Sage Barista Express en goede gemalen bonen kun je eigenlijk nooit de mist in gaan. Maar, ook met alle andere pistonmachines uit onze 2032 top-5 kun je een heerlijke kop koffie zetten. Het grootste verschil tussen de machines zit hem vooral in het aantal mogelijkheden.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *