Beste pistonmachine 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Vera

Een pistonmachine wordt ook wel eens halfautomaat genoemd. Of halfautomaten worden ook pistonmachines genoemd. Het gaat telkens om hetzelfde product. Maar wat is er nu zo kenmerkend aan de beste pistonmachine? Deze verfijnde koffiezetapparaten zijn gespecialiseerd in het zetten van espresso. Je hebt deze koffiezetapparaten waarschijnlijk al gezien in horecazaken. Nu dat de meeste horecazaken door de sanitaire crisis spijtig genoeg voor onbepaalde tijd gesloten worden, lijken er steeds meer pistonmachines bij mensen thuis op te duiken.

De beste pistonmachine voor thuis ziet er niet alleen ongelooflijk sexy uit, het biedt ook veel mogelijkheden om heerlijke koffie te maken. En uiteindelijk is het de kwaliteit van die smaak die voor de echte kenners het belangrijkst koopargument is.

Waarom kiezen voor de beste pistonmachine voor thuis?

Pistonmachines zijn geweldig voor het zetten van espresso maar je moet wel weten hoe je ze gebruikt.  In tegenstelling tot volautomaten, Senseo’s en Nespressomachines, is het gebruik van een pistonmachine meer tijdrovend. Zo moet je bij de meeste halfautomaten een extra bonenmaler aanschaffen en leren hoe je koffiebonen het best maalt. Daarna moet je de koffie in de pistonhouder aandrukken met een tamper. Pas daarna kan de koffie klaargemaakt worden. Idealiter wordt de koffie met een druk van 9 bar voorbereid. Daarom is er bij sommige halfautomaten ook een manometer ingebouwd waarmee je de druk kan aflezen.

Wanneer de espresso klaar is, kan je met het stoompijpje melk bereiden voor een cappuccino of een latte macchiato. Zelfs met de beste pistonmachine duurt het even voordat je koffie klaar is. Liefhebbers die hiervoor op traditionele wijze koffie filterden, zijn het echter wel gewoon om meer tijd te investeren in het bereiden van hun lievelingsdrank. De beste dingen worden meestal met veel liefde en toewijding gemaakt. Voor het maken van een heerlijke espresso is dat niet anders!

Welke pistonmachine is de beste koop?

Er zijn een aantal eigenschappen die belangrijk zijn bij het maken van een pistonmachine beste koop. Zo moet je rekening houden met de kwaliteit van de maalschijven van de geïntegreerde bonenmaler, de aanwezigheid van een manometer en de prijs van het toestel. Door aandacht te schenken aan deze eigenschappen, zorg je ervoor dat het kiezen van de beste pistonmachine voor thuis een makkie wordt. Wij hebben voor jou een productselectiegemaakt met geweldige halfautomaten en later in dit artikel vind je ook een gedetailleerde koopgids terug.

Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten om de beste pistonmachine te kiezen!

Top 5 beste pistonmachines
# Product Prijs v.a.
1 Solis 115 Grind & Infuse Pro € 0,00
2 Tristar CM-2275 € 76,95
3 De'Longhi Dedica Style EC 685.M € 189,00
4 Solis Primaroma 1010 € 124,87
5 Quickmill 3035 € 979,00
Laatste prijs-update: zaterdag 1 oktober 2022
Solis 115 Grind & Infuse Pro Bekijk prijzen
Geschikt voor type koffie: Gemalen koffie (Espresso maling) | Koffiebonen
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Instelbare maalgraad: Ja
Maalniveau aanpasbaar: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Kopjeswarmer: Ja
Product hoogte: 40 cm
Product lengte: 31 cm
Product breedte: 33 cm

De Solis 115 Grind & Infuse pro is een pistonmachine of halfautomaat voor de echte koffieliefhebber. Als een echte barista maak je een perfecte espresso geheel naar eigen smaak.

Anders dan bij de meeste pistonmachines heeft dit koffiezetapparaat in een ingebouwde bonenreservoir en koffiemolen. Er zijn 18 maalinstellingen voor de ingebouwde koffiemolen. Zo kun je naar wens de fijnheid van de gemalen koffie instellen.

De manometer in het midden ziet er niet alleen professioneel uit, het helpt je ook om de optimale druk te vinden. Dit is erg belangrijk voor een goede espresso.

Met deze pistonmachine kun je een of twee espressoshots zetten. Aan de zijkant van het koffiezetapparaat zit een stoompijpje. Met de warmwaterfunctie kun je deze gebruiken om  espresso aan te lengen naar een lungo of om kopjes voor te verwarmen. Met de stoomfunctie maak je in de meegeleverde opschuimkan melk naar smaak voor een cappuccino of een latte macchiato.

Het uitneembare waterreservoir is aan de achterkant bevestigd, hier kan 2 liter water in. Achterin de lekbak zit een klein opbergvak waar losse onderdelen in bewaard kunnen worden. De tamper is met behulp van een magneet in het koffiezetapparaat geïntegreerd. 

De Solis 115 Grind & Infuse Pro is gemaakt van een zware RVS-behuizing en voorzien van antislipvoetjes. De afmetingen van dit koffiezetapparaat zijn 25 x 34 x 32 cm. Het heeft een snoerlengte van 1 meter en weegt 10,2 kg.

Je zult veel moeten experimenteren om de juiste instellingen te vinden.

Plus- en minpunten
Maak professionele espresso van verse bonen - Geïntegreerde bonenmaler - Geïntegreerde tamper met magnetische aansluiting - De ingebouwde manometer geeft de druk aan
Veel uitproberen voordat je de juiste espresso hebt - De waterlekbak is snel vol
Verkrijgbaar bij:
Tristar CM-2275 Bekijk prijzen

Met de Tristar CM-2275 zet je espresso voor een of twee personen, of een dubbele espresso voor een persoon.

Het koffiezetapparaat is eenvoudig te bedienen. Je vult en plaatst de piston. Door middel van de aan-/uitschakelaar bepaal je zelf de sterkte en smaak van de espresso.

De bovenplaat van de Tristar kun je gebruiken om kopjes voor gebruik te verwarmen. Dit komt de smaak en kwaliteit ten goede.

Deze pistonmachine is voorzien van een stoompijpje, waarmee je melk kun verwarmen en opschuimen. Zo verander je jouw espresso in een cappuccino of latte macchiato.

Aan de achterkant van het koffiezetapparaat is het uitneembare waterreservoir, hier kan tot 1 liter water in.

De losse onderdelen moeten met de hand worden afgewassen. De behuizing kun je met een vochtige doek afnemen.

De afmetingen van de Tristar CM-2275 zijn 19 x 31,5 x 30,5 cm. Deze pistonmachine weegt 2,7 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een piston, houder voor 1 kop, houder voor 2 koppen, uitneembaar waterreservoir, koffieschepje en een handleiding.

Voordat je dit espressoapparaat kunt gebruiken, dien je nog wel een koffiemolen aan te schaffen om de koffiebonen mee te malen.

Plus- en minpunten
Eenvoudig in gebruik - Kopjesverwarmer - Compact formaat
Onregelmatige – je zet de espresso op gevoel - Voelt wat fragiel aan
Verkrijgbaar bij:
De'Longhi Dedica Style EC 685.M Bekijk prijzen

Met de DeLonghi EC685 Dedica Style haal je een heel compact en goedwerkende pistonmachine in huis. Hij is maar 15 cm breed en past eigenlijk wel op ieder aanrecht. Dankzij het ingebouwde thermoblock is het water al in 35 seconde op temperatuur en blijft het op temperatuur, zo kun je vlot meerdere kopjes achter elkaar zetten.

De filterhouder wordt geleverd met 3 filters; een filter voor 1 kopje, een filter voor 2 kopjes en een filter voor ESE-pads. ESE staat voor Easy Serving Espresso. In elke pad zit 7 gram fijn gemalen koffie, zodat je direct koffie kunt zetten. Je kunt het vergelijken met het Senseo koffiezetapparaat.

Bovenop deze DeLonghi zit een warmhoudplaat, deze wordt goed warm en biedt plaats voor twee grote kopjes of drie wat kleinere kopjes. Met een voorverwarmd koffiekopje blijft je espresso langer op een lekkere temperatuur, dit komt de smaakbeleving ten goede.

Het uitneembare waterreservoir heeft plek voor 1 liter water. Dit is niet erg veel, maar knap dat het past in zo’n compacte pistonmachine.

Dankzij de uitneembare lekbak kun je zowel kleine kopjes als ook een groot glas onder de koffie-uitlaat plaatsen.

Het stoompijpje werkt uitstekend, het maakt een goede schuimlaag. Bovendien kun je het stoompijpje instellen. Je kunt kiezen uit warme melk of melkschuim voor een cappuccino. Voor meer gemak, zou je ook kunnen kiezen voor de De'Longhi EC 850.M, deze heeft een melkreservoir en maakt automatisch een cappuccino voor je.

De afmetingen van de EC685 Dedica Style zijn 31 x 15 x 33 cm. Deze pistonmachine weegt 4 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een piston, houder voor 1 kop, houder voor 2 koppen, houder voor ESE-pads, een uitneembaar waterreservoir, koffieschepje met tamper, EcoDecalk ontkalkingsmiddel en een handleiding.

Er wordt een plastic tamper meegeleverd. Dit is niet ideaal om koffie goed mee aan te drukken. Wij raden je aan om er een stalen variant van 51 mm bij te bestellen.

Plus- en minpunten
2 kopjes tegelijkertijd - Goed werkende warmhoudplaat - Geschikt voor zowel gemalen koffie als ESE-pads - Compact formaat
Watertemperatuur niet instelbaar - De druk (bar) is niet instelbaar - Meegeleverde tamper is van plastic
Solis Primaroma 1010 Bekijk prijzen

De Solis Primaroma heeft een 7,3 gekregen van de Consumentenbond. Het is een betaalbaar halfautomaat en zeer geschikt voor beginnende barista’s. Je zet hier heerlijke espresso mee, met het stoompijpje kun je de melk naar smaak opschuimen. Al vraagt het opschuimen met een stoompijpje wel wat oefening, maar dat is bij elke apparaat met stoompijpje.

Voor een goede espresso is het belangrijk dat je de koffie fijn maalt en daarna goed aandrukt met een tamper. Zowel de bonenmaler als ook de tamper zitten niet bij de levering inbegrepen. Deze zul je los moeten aanschaffen. Het meegeleverde plastic koffieschepje zou je als tamper kunnen gebruiken, maar dit is niet ideaal.

Op de bovenkant van de pistonmachine is een warmhoudplaat. De warmhoudplaat kun je gebruiken om kopjes mee voor te verwarmen. Dit komt de smaakbeleving ten goede.

Dit halfautomaat heeft geen ontkalkingsindicator. Voor behoud van je apparaat en voor de smaak van de koffie is het belangrijk regelmatig te ontkalken. Houdt dus zelf goed in de gaten wanneer het weer tijd is voor ontkalken.

De behuizing is gemaakt van roestvrijstaal. Dit is sterk en eenvoudig in onderhoud. Je maakt hem schoon met een vochtig doekje.

De afmetingen van de Primaroma zijn 29 x 20 x 29 cm. Deze pistonmachine weegt 4,5 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een piston, houder voor 1 kop, houder voor 2 koppen, een uitneembaar waterreservoir, koffieschepje en een handleiding.

Let er op dat deze pistonmachine redelijk wat geluid maakt en dat er alleen kleine kopjes onder passen.

Plus- en minpunten
2 kopjes tegelijkertijd - Warmhoudplaat om kopjes op te warmen - Roestvrijstalen behuizing
Niet geschikt voor ESE-pads - Geen ontkalkingsindicator – zelf in de gaten houden - Er passen alleen kleine kopjes onder - Luidruchtig
Verkrijgbaar bij:
Quickmill 3035 Bekijk prijzen

Quickmill is een oud en vertrouwd merk. Je ziet het merk Quickmill terug in cafés over de hele wereld. Quickmill wordt geprezen om de lange levensduur en kwaliteit. Het koperen thermoblock met een leiding van messing is de perfecte bescherming tegen kalkaanslag. Wat de kwaliteit van de pistonmachine en de smaak van de koffie ten goede komt. De Quickmill 3035 RVS beschikt over een geïntegreerde koffiemolen, ingebouwde manometer en een uitneembaar waterreservoir van 1,8 liter.

Voor een goede espresso is het belangrijk dat de bonen fijn gemalen zijn. De maalgraad kun je op de Quickmill instellen. Er zijn 8 standen. Naast de juiste maalgraad is de druk waarmee de koffie wordt gezet belangrijk. De Quickmill 3035 kan tot 16 bar druk opbouwen. Idealiter zet je met een druk van 9 bar de beste espresso. Als dit je lukt, dan weet je dat je de maalgraad juist afgesteld hebt en de koffie goed aangedrukt hebt met de tamper.

De maalschijven zijn gemaakt van keramiek. Het voordeel van keramiek is dat de schijven niet warm worden tijdens het malen. Maalschijven van metaal kunnen warm worden, wat de smaak van de koffie kan beïnvloeden.

Naast de pistonhouder zit het stoompijpje. Deze kun je gebruiken om melk op te schuimen, zo verander je de espresso in een cappuccino of latte macchiato.

Dit halfautomaat heeft geen ontkalkingsindicator. Dankzij het koperen binnenwerk is ontkalken minder vaak nodig dan bij een andere halfautomaat. Maar het moet wel gebeuren. Houdt dus zelf goed in de gaten wanneer het weer tijd is voor ontkalken.

De afmetingen van de Quickmill 3035 RVS zijn 32 x 38 x 28 cm. Hij weegt 8 kg. Het koffiezetapparaat wordt geleverd met een maatlepel, tamper, 1-kop filter, 2-kops filter, een filter voor ESE-pads en een handleiding.

Het waterreservoir aan de rechterkant is uitneembaar, maar je hebt redelijk wat ruimte nodig om het bakje eruit te halen of weer te plaatsen.

Plus- en minpunten
Geïntegreerde koffiemolen - Ingebouwde manometer - Koperen binnenwerk (goed bestand tegen kalkaanslag) - Geschikt voor ESE-pads
Geen ontkalkingsindicator - Het schakelt niet automatisch uit - Je hebt ruimte nodig rondom het waterreservoir
Verkrijgbaar bij:
Door: Vera

Vera werkt samen met haar team aan de reviews uit de categorieën Baby & Kind, Dieren, Keuken & Koken en Huishouden & Wonen. Dagelijks testen, vergelijken en reviewen ze producten om het voor jou makkelijker te maken.