Beste pistonmachine 2022

Laatste ge-update in door Eva

Kwaliteitskoffie is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Je komt dan ook steeds meer koffiebarretjes tegen. En dat niet alleen: ook het koffiezetten met een pistonmachine in eigen huis heeft veel aan populariteit gewonnen. Fabrikanten springen hierop in door steeds meer piston koffiemachines op de markt te brengen.

Er zijn vandaag de dag zoveel modellen verkrijgbaar dat het lastig kan zijn om de beste te kiezen. Wij hebben verschillende modellen voor je getest en vervolgens een 2022 top-5 opgesteld. De beste pistonmachine van 2022 is de Sage Barista Express. Daarnaast vind je in onze top-5 ook de best geteste pistonmachine, de beste pistonmachine voor thuis, de beste De’Longhi pistonmachine en de beste Sage pistonmachine. We hebben de apparaten onder andere getest op de kwaliteit van de koffie, het gebruiksgemak en de melkopschuimer.

Sage the Barista Express™ Bekijk prijzen
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Inhoud waterreservoir: 2 liter
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Hierom zijn we fan:
Ook geschikt voor de beginner
Geïntegreerde koffiemolen
Prachtig design
Uitstekende espresso of cappuccino
Let hierop:
Espresso zetten en melk opschuimen kan niet tegelijkertijd
Prijzig

Een pareltje onder de piston koffiemachines. Wij zijn positief verrast door de Sage Barista Express. Het eerste dat opvalt aan deze barista koffiemachine is het strakke design. De roestvrij stalen behuizing geeft de machine een luxe uitstraling. En, voor zo’n uitgebreid apparaat, is hij toch redelijk compact.

Beste koop

Ik voelde me met dit apparaat in huis een echte barista. Ook als beginner is het apparaat gemakkelijk te bedienen. Het kost in het begin wat tijd, maar na een beetje oefening kon ik er lekkere espresso en cappuccino mee zetten.

De basis van iedere koffiespecialiteit is espresso. De machine heeft een geïntegreerde koffiemolen die consistent voor fijn gemalen koffie zorgt. Dankzij de elektronische temperatuurstabilisatie realiseer je gemakkelijk de perfecte extractie. Ook het opschuimen van melk ging ons, na enige oefening, gemakkelijk af.

Melk opschuimen

De Sage the Barista Express heeft maar één boiler. Na het zetten van een kopje espresso moesten we ongeveer 20 seconden wachten voor we de melkopschuimer konden gebruiken. Je kunt dus geen koffie zetten en tegelijkertijd melk opschuimen, zoals dat bij bijvoorbeeld de De'Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M kan.

Wat wel goed van pas kwam, is de temperatuurregelaar aan de zijkant van de melkkan. Je ziet meteen hoe warm de melk is, waardoor deze nooit verbrandt. Net als bij iedere andere piston koffiemachine kost het wat tijd voor je handigheid krijgt in het bedienen van de machines. Dergelijke hulpmiddelen zijn dan wel zo fijn.

Al met al waren we erg tevreden over de Sage Barista Express. De machine ziet er prachtig uit en dankzij het portafilter, de elektronische temperatuurstabilisatie, ingebouwde koffiemolen en de temperatuurregelaar in de melkkan, kun je ook als beginner met gemak de lekkerste koffiespecialiteiten klaarmaken. Wel hangt aan deze machine een flink prijskaartje.

Voel je even een echte barista: zelfs als beginner zet je met de sage barista express een overheerlijke kop koffie.

SMEG ECF01BLEU Bekijk prijzen
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Inhoud waterreservoir: 1 liter
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Hierom zijn we fan:
Gemakkelijk te gebruiken
Prachtige uitstraling
Compacte pistonmachine
Geeft aan wanneer het tijd is voor het ontkalken
Let hierop:
Minimaal aanpasbaar
Geen ingebouwde koffiemolen

De piston koffiemachine die als best uit onze tests kwam, is de SMEG ECF01BLEU. De machine is verkrijgbaar in verschillende prachtige kleurtjes. De blauwe variant was een echte blikvanger in onze witte keuken. Een ook erg fijn: dankzij het compacte design neemt hij niet te veel ruimte in beslag.

De machine is iets minder uitgebreid dan bijvoorbeeld de Sage Barista Express. Dit maakt de Smeg dan wel weer erg gebruiksvriendelijk. Er zijn maar drie knopjes te vinden: één voor een enkele espresso, één voor een dubbele espresso en één voor het opschuimen van melk. Ook alle instellingen zijn aan te passen via deze drie knoppen.

Best getest

De machine heeft een Thermoblock verwarmingssysteem. In slechts 40 seconden was hij bij ons al opgewarmd. De kop koffie en het kopje thee die we ermee hebben gezet, waren perfect op temperatuur. Heerlijke koffie met een perfecte crèmelaag.

Niet alleen het zetten van een heerlijke kop koffie gaat gemakkelijk, ook het onderhoud viel ons absoluut niet tegen. De SMEG geeft een waarschuwing af zodra het tijd is om het apparaat te ontkalken. Daarnaast is het waterreservoir uitneembaar waardoor je ook die gemakkelijk kunt schoonmaken.

Wat de SMEG mist is een ingebouwde koffiemolen. Je zult dus een losse koffiemolen aan moeten schaffen of gebruik moeten maken van voorgemalen koffie. En, ook een nadeel: de instellingen zijn minimaal aanpasbaar. De echte barista zal gelukkiger zijn met een apparaat als de De'Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M, waarbij je meer regie behoudt over de smaak van de koffie. Maar, voor de gemiddelde koffiedrinker is deze SMEG piston koffiemachine een prima apparaat. De smaak van de koffie is goed en het zetten gaat gemakkelijk.

Een apparaat dat niet alleen heerlijke koffie zet, maar er ook nog eens prachtig uitziet.

De'Longhi EC685.M Dedica Bekijk prijzen
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Inhoud waterreservoir: 1 liter
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Hierom zijn we fan:
Gemakkelijk te gebruiken
Compact formaat
Behoudt de juiste temperatuur
Goede prijs- / kwaliteitsverhouding
Let hierop:
Geen geïntegreerde koffiemolen
Klein waterreservoir

Dat je voor een goede kop espresso de deur niet uit hoeft, bewijst De’Longhi met de De'Longhi EC685.M Dedica. Het apparaat is slechts 15 cm breed waardoor hij op vrijwel ieder aanrecht past. Laat je niet misleiden door het kleine formaat: de espresso’s smaken er niet minder op.

Perfect voor thuis

Het zetten van koffie ging met deze machine erg eenvoudig. De ‘Automatic Flow Stop-functie’ verdeelt de perfecte hoeveelheid espresso, waardoor je nooit te veel of weinig koffie gebruikt. Het thermoblock-verwarmingssysteem is snel opgewarmd en blijft de ideale temperatuur behouden. Ideaal, vooral als je meerdere koppen koffie achterelkaar wilt zetten.

Ook het opschuimen van melk was met de De'Longhi EC685.M Dedica een makkie. Je maakt er heerlijke cappuccino’s en latte macchiato’s mee. Dankzij de verplaats- en verwijderbare lekbak kun je ook grotere glazen onder de machine zetten. Het is net als bij andere pistonmachines even oefenen. De simpliciteit van de EC685.M Dedica is voor de echte beginner dan wel zo fijn.

Wat wel vervelend was, is dat apparaat verschuift bij het plaatsen van de piston. De EC685.M Dedica is namelijk zo licht dat het hele apparaat beweegt tijdens in- en uitdraaien. Ook heeft deze machine geen ingebouwde koffiemolen, zoals bijvoorbeeld de Sage Barista Express dat heeft. Je zult dus een aparte koffiemolen moeten aanschaffen voor het bereiden van grof gemalen koffiebonen. Daarnaast heeft het waterreservoir een inhoud van slechts één liter. Je zult deze dus regelmatig bij moeten vullen.

Voor de lekkerste espresso hoef je de deur niet meer uit.

De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M Bekijk prijzen
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Inhoud waterreservoir: 2 liter
Melkopschuim- methode: Stoompijpje
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Hierom zijn we fan:
Naar eigen wens in te stellen
Drie vooraf ingestelde recepten
Ingebouwde tamper
Automatische maling en dosering
Geïntegreerde koffiemolen
Dubbele boiler
Let hierop:
Groot en zwaar
Prijzig

De beste pistonmachine van De'Longhi is in onze ogen toch wel echt de De'Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M. Als barista kun je je hart met deze machine ophalen. In tegenstelling tot veel andere huishoudelijke apparaten, zoals vaatwassers, vereenvoudigd deze pistonmachine je leven niet. Deze piston espressomachine daagt je juist uit! Het zetten van een kopje koffie met de La Specialista Prestigio is ontzettend leuk.

Beste pistonmachine van De'Longhi

Hoewel je zelf de volledige controle over de smaak van je koffie behoudt, helpt de machine je toch een beetje op weg. Zo geeft de machine zelf aan wanneer het tijd is op te tampen en maakt de machine altijd gebruik van de beste druk en optimale dosering. Dankzij de dubbele boiler kun je tegelijkertijd koffie zetten én melk opschuimen.

Ingebouwde koffiemolen

In tegenstelling tot de Sage the Bambino Plus heeft deze machine wel een geïntegreerde koffiemolen. De koffiemolen maalt altijd de juiste hoeveelheid verse koffiebonen waardoor deze altijd vers blijven. En dat proef je; de koffie smaakte overheerlijk.

Hoewel de machine een prachtig design heeft, neemt hij ook veel ruimte in beslag. Veel meer ruimte dan bijvoorbeeld de De'Longhi EC685.M Dedica. De machine is zwaar waardoor je hem ook niet op een plank neer kunt zetten. Daarnaast is het de duurste machines uit onze 2022 top-5.

Ook voor in de ochtendspits

Tijdens de ochtendspits heb je minder tijd en wil je snel van je koffie kunnen genieten. Ook hier heeft De'Longhi wat op bedacht. Met één druk op de knop maakt de machine automatisch een van je drie favoriete recepten klaar. Dit kwam bij ons toch wel ontzettend goed van pas.

Stap in de voetstappen van een echte barista! Met deze piston koffiemachine heb je de volledige controle over de smaak van je koffie.

Sage the Bambino® Plus Bekijk prijzen
Geïntegreerde koffiemolen: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Melkopschuim- methode: Automatische stoompijp
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Hierom zijn we fan:
Gemakkelijk te gebruiken
Kleurenschaal melktemperatuur
Veel instelmogelijkheden
Compact design
Let hierop:
Geen geïntegreerde koffiemolen
Verschuift tijdens het plaatsen van de tamper

De Sage the Bambino Plus is een van de betere keuzes die je kunt maken als je specifiek op zoek bent naar een goede pistonmachine van Sage. Het zetten van koffie ging met de Bambino Plus erg gemakkelijk. Het is dan ook een geschikt instapmodel voor eenieder die wilt experimenteren met koffiespecialiteiten.

Beste pistonmachine van Sage

Klein, maar toch compleet. Het zetten van een kopje espresso ging ons met deze machine gemakkelijk af. Het apparaat ziet er goed uit én de koffie smaakte prima. Ben je op zoek naar een apparaat zonder te veel poespas, dan kunnen we je de Bambino Plus zeker aanraden.

Je ziet direct waar de aanwezige knoppen voor dienen. Één voor het zetten van een enkel kopje espresso, één voor het zetten van een dubbele espresso en één voor de melktemperatuur en het schuim. In vergelijking met de De'Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M ziet deze machine er een stuk minder intimiderend uit. Zeker voor de beginnende barista.

Klein, maar compleet

Het lichte gewicht heeft als nadeel dat, net als bij de De'Longhi EC685.M Dedica, de machine verschuift tijdens het plaatsen van de tamper. Waar we wel positief verrast door waren is het waterreservoir. Ondanks het compacte formaat van de machine past hier maar liefst 1.9 liter water in. Dat is twee keer zoveel als in de SMEG ECF01BLEU past.

Het aanpassen van de melktemperatuur ging verrassend gemakkelijk. De kleurenschaal met drie niveaus geeft precies aan hoe heet de melk zal zijn. Ook kun je de waterhoeveelheid en de brouwsnelheid handmatig aanpassen. Je zet dus gemakkelijk een kopje koffie dat geheel aan jouw wensen voldoet. Het enige dat we eigenlijk nog misten was toch weer een ingebouwde koffiemolen.

Een van de betere instapmodellen: zet met gemak een heerlijke kop koffie.

Product Geïntegreerde koffiemolen Inhoud waterreservoir Melkopschuim- methode Aantal kopjes per zetbeurt
Sage the Barista Express™ Sage the Barista Express™
Beste koop pistonmachine
2 liter Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
SMEG ECF01BLEU SMEG ECF01BLEU
Best geteste pistonmachine
1 liter Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
De'Longhi EC685.M Dedica De'Longhi EC685.M Dedica
Beste pistonmachine voor thuis
1 liter Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M
Beste De'Longhi pistonmachine
2 liter Stoompijpje 2 Bekijk prijzen
Sage the Bambino® Plus Sage the Bambino® Plus
Beste Sage pistonmachine
1,9 liter Automatische stoompijp 2 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.