Wat is een pistonmachine precies en wat kun je ermee?

Echte espresso-liefhebbers halen een pistonmachine of halfautomaat in huis. Dat is het meest klassieke koffiezetapparaat. Maar wat is de pistonmachine precies?

Belangrijkste punten:

  • De pistonmachine heet ook wel een halfautomaat
  • Met een pistonmachine zet je klassieke espresso
  • De pistonmachine is bedacht in 1884 in Italië
  • Een pistonmachine geeft de beste koffie, maar vergt vaak wel wat meer kennis en kunde van de maker

De eerste pistonmachines

De geschiedenis van de espressomachine voert ons natuurlijk terug naar Italië. Uitvinder Angelo Moriondo uit Turijn wordt vaak gezien als de persoon die de espressomachine heeft bedacht. In 1884 bedacht hij een nieuwe manier van koffiezetten. De pistonmachine is een van de vele soorten espressomachines die er vandaag de dag zijn. Er zijn naast pistonmachines ook machines die de espresso maken aan de hand van stoom, een pomp en lucht.

Zo werkt de machine

De werking van een pistonmachine vergt wat oefening, maar het principe is vrij simpel. Je hoeft namelijk maar vier stappen te volgen. Het zijn juist de manier waarop je deze stappen doorloopt die het zetproces lastig maken dan de stappen zelf:

  1. Eerst maal je de koffie zoals jij dat wilt
  2. Je doet de gemalen koffie in de portafilter en stampt de koffie aan met een tamper
  3. Je stopt het portafilter in je pistonmachine en draait het helemaal aan
  4. Je zet een kopje onder het portafilter en je kiest je hoeveelheid koffie op de startknop

Sommige pistonmachines hebben een barometer. Je moet in dat geval proberen 9 bar aan te houden als ideale hoeveelheid bar.

Voor- en nadelen van een pistonmachine

Een pistonmachine is een ideale machine voor liefhebbers van koffie. Je zet hier de beste espresso’s mee, zoals in een echte koffiezaak. Helaas moet je wel wat meer oefenen met de juiste koffiemaling, hoeveelheid koffie en soms het vinden van de juiste bar op je meter. Als je dat allemaal teveel gedoe vindt en toch wilt genieten van een zo goed mogelijke espresso of cappuccino, is een volautomatische machine wellicht beter voor je.