Welke koffiebonen voor je pistonmachine?

Door: Eva
Laatste update: 30 september 2022

Een pistonmachine wordt ook wel een halfautomaat genoemd en is eigenlijk de crème de la crème onder de koffiemachines. Het is de machine die je ook in horecazaken ziet, al dan niet wat groter dan bij jou thuis. Hiermee maak je de meest professionele espresso’s en cappuccino’s zoals het hoort. Maar welke bonen gebruik je voor deze pistonmachines?

Welke bonen in de pistonmachine

Je kunt je pistonmachine gebruiken voor elke soort boon die je maar wilt. Je kunt bij koffie kiezen voor een dark roast of een light roast. Met dark roast krijg je de koffie die je gewend bent, bijvoorbeeld uit Italië. De smaak is bitter en intens mokka-achtig. Met light roast haal je meer fruitige koffie in huis met een scherp zure rand. Light roast wordt vaak ook gebruik voor filterkoffie. Toch kan een light roast ook gebruikt worden voor espresso. Let bij je aankoop van bonen daarom op de volgende zaken:

  • Speciality koffie: Deze koffie is met zorg gebrand en geselecteerd door de makers en heeft een intense en meer zure smaak.
  • Omniroast: dit is een koffie die zowel geschikt is voor je French press, percolator als espressomachine en filterkoffie.
  • Single origin: deze koffie komt van dezelfde boer. Er zijn geen bonen gemengd. Populair landen voor koffie zijn Brazilie, Ethiopie en Colombia.

Het principe van de pistonmachine

Een pistonmachine maalt je bonen niet. Dit in tegenstelling tot een volautomatische koffiemachine. Vandaar ook wel de naam halfautomaat. Ook krijg je een zogenoemd portafilter meegeleverd bij deze machine. Hier moet je de koffie in stoppen.

De koffie wordt gemalen in een aparte maler. Dat kan een enorme machine zijn die je instelt en waaronder je de portafilter stopt om de koffie op te vangen. Je kunt ook met de hand malen of in een kleine keukenmachine. Je moet de koffie voordat je deze gaat zetten aanstampen met een speciale tamper. Soms is er ook een barometer om de druk van de koffie te meten. De ideale druk is 9 bar.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer