Welke maling is het beste voor je pistonmachine?

Koffie drinken is anno 2022 een serieuze zaak geworden. Zeker voor liefhebbers van een pistonmachine is het zetten van een kop koffie een heel karwei. Een van de handelingen die gedaan moet worden is het malen van de bonen, maar waarom is dat zo belangrijk voor je pistonmachine?

De pistonmachine maalt niet zelf

Je zult voor je pistonmachine de koffie zelf moeten malen. Dat kan in een koffiemolen die werkt met de hand of in een speciale machine die je afstelt. De maling van je koffie is belangrijk voor de extractie van de koffie. Over het algemeen onderscheiden we drie soorten malingen:

  • Grove maling: deze maling is het meest geschikt voor een percolator of French press. Hier duurt het zetproces het langst.
  • Een gemiddelde maling past het beste bij een filterkoffie
  • De fijnste maling is belangrijk voor een espressomachine, zoals een pistonmachine om de smaken het beste tot hun recht te komen.

Voorgemalen koffie

Je zou denken dat voorgemalen koffie kopen je van veel problemen afhelpt. In principe is deze koffie geschikt voor je machine, maar door de koffie vooraf te maken kun je moeilijk zelf je maling afstellen op de soort koffie die je gekocht hebt. Misschien smaken de bonen waar de koffie van gemaakt is net wat beter bij een ietwat grovere maling dan een andere zak. Als je altijd dezelfde koffie koopt bij je afnemer, zou je deze kunnen vragen de koffie speciaal voor jouw pistonmachine voor te malen.

Naked bottomless portafilter

Voor wie het malen een lastige klus lijkt, zijn er veel pistonmachines op de markt die een gewoon portafilter hebben waarin de maling wat minder van belang is. Wie echter een naked portafilter koopt, een portafilter met meteen soort zeefje aan de onderzijde in plaats van een tuutje, doet er goed aan de perfecte maling te vinden. Je koffie kan intenser worden door een naked bottomless portafilter.