Beste platenspeler 2023. 5x de beste platenspelers

Laatste ge-update in door Jasper

Platenspelers voegen een extra dimensie toe aan de muziek die je luistert. Aangezien je tegenwoordig ook platenspelers met Bluetooth hebt, kun je deze zelfs met je telefoon of tablet verbinden. Hieronder hebben we de beste platenspeler voor je, de Sony PS-LX310BT.

Daarbij hebben we onder meer gekeken naar de mogelijkheden voor Bluetooth, de aanwezigheid van een voorversterker en welk type platenspeler het is. Natuurlijk nemen we daarin ook de prijs mee. Ben je benieuwd naar de verschillende platenspelers? Hier lees je er alles over!

Sony PS-LX310BT Bekijk prijzen
via Coolblue
Voorversterker: Ja
Type platenspeler: Vol automatisch
Bluetooth: Ja
Hierom zijn we fan:
Bluetooth aanwezig – Voorversterker – Automatisch – Prijs
Let hierop:
Lp’s digitaliseren – Koptelefoon

De Sony PS-LX310BT is absoluut de beste koop platenspeler in deze review. Dit komt allereerst door de aanwezigheid van Bluetooth op de speaker. Dit stelt je in staat om je platenspeler ook te verbinden met bijvoorbeeld je iPhone of tablet. Heerlijk om gewoon muziek vanaf je smartphone te luisteren.

Hierdoor heb je het oude en nostalgische gevoel van een platenspeler, inclusief de moderne mogelijkheden. Ook de aanwezigheid van de voorversterker draagt hieraan bij. Hierdoor heb je geen extra versterker nodig en kun je deze direct met de speakers verbinden.

Een ander groot voordeel is dat het gaat om een volautomatische platenspeler. Dit wil zeggen dat alle handelingen van de platenspeler automatisch worden uitgevoerd. Daarbij moet je als luisteraar denken aan:

 • Positioneren van de naald
 • Laten zakken van de naald
 • Terugbrengen van de naald in ruststand

Vergelijken we deze platenspeler daarnaast met de andere platenspelers, dan zien we dat de prijs erg voordelig is, zeker voor de kwaliteit van de platenspeler. Dit is de reden dat we erg fan zijn van deze goede platenspeler.

De nadelen

Helaas zijn het niet alleen maar positieve punten. Heb je namelijk oudere lp’s die je graag wilt digitaliseren, dan is dat met deze platenspeler niet mogelijk. In dat geval zul je moeten kiezen voor een andere platenspeler óf de nummers afspelen via je smartphone of tablet.

Daarnaast ontbreekt er de mogelijkheid om een koptelefoon aan te sluiten op de platenspeler. Wil je muziek luisteren, dan moet je de platenspeler dus aansluiten op speakers. Dit is in tegenstelling tot andere platenspelers uit deze review wel een nadeel.

Met deze complete platenspeler luister je de beste muziek tegen een scherpe prijs!

Denon DP-450USB Bekijk prijzen
via Coolblue
Bluetooth: Nee
Voorversterker: Ja
Type platenspeler: Halfautomatisch
Hierom zijn we fan:
Digitaliseren lp’s – Phono-uitgangen – Halfautomatisch - Toerental
Let hierop:
Hoofdtelefoon aansluiting – Prijs

De best geteste platenspeler is de Denon DP-450USB. Deze moderne platenspeler geeft je de mogelijkheid om de oudere lp’s te digitaliseren. Dit is een onderscheidende factor ten opzichte van veel concurrenten. Hiermee kun je oudere lp’s omzetten in mp3 of wav formaat via de usb-poort.

Daarnaast zijn er verschillende phono-uitgangen, waardoor je de platenspeler op vrijwel alle versterkers of een systeem met analoge ingang aan. Ook de ingebouwde voorversterker geeft je de mogelijkheid om de speaker aan te sluiten op verschillende speakers. Er zijn helaas geen ingebouwde speakers.

In tegenstelling tot de hierboven genoemde platenspeler, gaat het in dit geval om een halfautomatische speler. Dit wil zeggen dat een deel van de taken automatisch worden uitgevoerd. Toch moet je bijvoorbeeld de naald zelf op de plaat positioneren en deze laten zaken.

In tegenstelling tot veel andere platenspelers, is het mogelijk om het toerental van de platenspeler in te stellen. Daarbij kun je kiezen uit:

 • 33
 • 45
 • 78

Hoewel veel platen tegenwoordig afgespeeld kunnen worden met een toerental van 33 of 48, heb je voor de oudere platen met klassieke muziek vaak 78 nodig. Dit is ook deels wat deze platenspeler uniek maakt.

Aansluitingen

Zoals hierboven benoemd, zijn er verschillende aansluitingen, waaronder een standaard usb-A aansluiting en een RCA-aansluiting (voor verbinding met speaker of versterker). Helaas missen we de aansluiting voor een koptelefoon, waardoor je altijd via een speaker moet luisteren.

Helaas hebben we ook een aanmerking op de prijs. Vergelijking we deze namelijk met andere platenspelers, dan is deze aan de hoge kant. Dit maakt de platenspeler minder geschikt voor beginnende luisteraars.

Met de Denon DP-450USB zet je al jouw oudere platen om in mp3 of wav-formaat!

House of Marley Stir It Up Wireless Bekijk prijzen
via Coolblue
Bluetooth: Ja
Voorversterker: Ja
Type platenspeler: Halfautomatisch
Hierom zijn we fan:
Milieuvriendelijk – Bluetooth – Lp’s digitaliseren – Koptelefoon aansluiting
Let hierop:
Ingebouwde speakers - Stofkap

Bij House of Marley is veel aandacht gehecht aan de ecologische afdruk. Daarom hebben zij gekozen voor duurzame materialen, waaronder bijvoorbeeld hout. Hoewel het niet direct voordelen biedt qua geluid, is het wel een belangrijke onderscheidende factor ten opzichte van de concurrentie.

Daarbij is er bij de House of Marley Stir It Up Wireless platenspeler ook gekozen voor een aansluiting via bluetooth. Dit maakt het de beste bluetooth platenspeler die er momenteel op de markt is. Het geeft je de mogelijkheid om muziek af te spelen via je smartphone (zowel iOS als Android) en tablet.

Met een usb-aansluiting is het tevens mogelijk om de oudere lp’s te digitaliseren. Waar je voorheen wellicht nog je oudere platen afspeelde, kun je deze met deze platenspeler omzetten in mp3 of wav-formaat. Zo kun je in deze koud tijden lekker onder de terrasverwarmer luisteren naar je beste muziek!

Wil je liever niet gestoord worden, dan komt de aansluiting met een koptelefoon enorm goed uit. Hierdoor kun je jezelf even lekker afzonderen, je e-reader erbij pakken en onder het genot van een lekker plaatje wat lezen. Hiermee onderscheidt de platenspeler zich ten opzichte van andere platenspelers.

Speakers

Hebben we dan helemaal niks aan te merken? Jawel, helaas wel. We zien namelijk dat de platenspeler niet voorzien is van ingebouwde speakers. Je zult de platenspeler dus altijd op externe speaker aan moeten sluiten. Daarmee zijn er verschillende aansluitingen mogelijk:

 • USB-aansluiting
 • RCA-aansluiting

Daarnaast missen we ook de stofkap. Dit zorgt er namelijk voor dat de platenspeler geen stof opvangt als de platenspeler niet gebruikt wordt. Niet alleen de platenspeler, maar ook de platen zelf worden hierdoor goed bescherm. Dit komt de kwaliteit en levensduur van de kwaliteit ten goede.

Met deze House of Marley platenspeler heb je prachtige muziek én verminder je de ecologische voetafdruk!

Victrola VTA-270 Bekijk prijzen
via Coolblue
Bluetooth: Ja
Voorversterker: Nee
Type platenspeler: Handmatig
Hierom zijn we fan:
Bluetooth mogelijkheden – Cd’s afspelen – Ingebouwde speaker – Oudere lp’s
Let hierop:
Digitaliseren lp’s – Anti-skating

Hoe lekker is het om onder het genot van een bordspel een aantal goede lp’s of zelfs cd’s af te spelen? Met deze platenspeler is het mogelijk. Doordat je ook de oudere cd’s kunt afspelen, is de Victrola VTA-270 de beste retro platenspeler die je op dit moment kunt kopen.

Daarnaast zien we ook de mogelijkheden tot Bluetooth als een groot voordeel. Zo kun je dus ook je mobiele telefoon eenvoudig aansluiten op de platenspeler. Door de verschillende aansluiting én de ingebouwde speaker kun je deze zelfs op je TV aansluiten.

Een échte retro platenspeler

Aangezien het gaat om de beste retro platenspeler die je momenteel kunt kopen, is het niet mogelijk om je lp’s te digitaliseren. Bij Victrola wilde ze namelijk het ouderwetse gevoel van een platenspeler behouden, waardoor deze functionaliteit niet aanwezig is.

Dat zie je ook terug aan het instelbare toerental van deze platenspeler. Het is namelijk mogelijk om zelfs de oudste platen met klassieke muziek af te spelen. Dit komt doordat je het toerental in kunt stellen op:

 • 33 toeren per minuut
 • 45 toeren per minuut
 • 78 toeren per minuut

Anti-skating bij deze platenspeler

Helaas is er bij deze platenspeler geen sprake van anti-skating. Bij platenspelers is er namelijk gebruik gemaakt van een bepaald ontwerp van de toonarm. Deze drukt de naald naar het midden van de plaat toe. Hierdoor kan het zijn dat de naald de groef niet mooi leest, waardoor er onbalans ontstaat.

Anti-skating zorgt er normaal gesproken voor dat de onbalans in het geluidssignaal voorkomen wordt. Doordat dit niet het geval is, kan de kwaliteit ten opzichte van andere spelers wat minder zijn. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de concurrentie.

De beste vintage platenspeler is een echte eyecatcher in jouw woonkamer of mancave!

Marley Platenspeler met speakers - Stir It Up Wireless met Duo Bundel Bekijk prijzen
via Coolblue
Bluetooth: Ja
Voorversterker: Ja
Type platenspeler: Halfautomatisch
Hierom zijn we fan:
Speakers meegeleverd – Duurzame materialen – Bluetooth – Koptelefoon
Let hierop:
Stofkap – Prijzig

Tot slot hebben we nog de beste platenspeler met ingebouwde speakers, de House of Marley Stir It Up Wireless + Get Together Duo. Doordat de speakers direct meegeleverd zijn, kun je direct beginnen met het afspelen van je favoriete lp’s. Dit is een unieke feature ten opzichte van de concurrentie.

Natuurlijk betaal je wel voor deze speakers die zijn meegeleverd. Hierdoor ligt de prijs wat hoger dan de reguliere House of Marley Stir It Up Wireless platenspeler die we eerder in deze review tegen zijn gekomen. Het grote voordeel is wel dat de hele set naadloos op elkaar aansluit.

Door de Bluetooth connectiviteit kun je verschillende apparaten met de platenspeler verbinden:

Dit maakt de platenspeler enorm eenvoudig te gebruiken. Doordat deze ook nog eens gemaakt is van duurzame materialen, weet je ook zeker dat je jouw steentje bijdraagt aan het milieu. Er is namelijk gebruik gemaakt van hout, dat veel gemakkelijker te recyclen is dan bijvoorbeeld kunststof.

Het is bij deze platenspeler tevens mogelijk om een naalddruk in te stellen. Dit komt doordat er ook sprake is van anti-skating. Het is belangrijk om de naalddruk op een juiste manier af te stellen. Ben je nieuw in de wondere wereld van de platenspeler, dan zouden we adviseren om dit te laten doen.

Stofkap niet meegeleverd bij deze platenspeler

Helaas zien we dat de stofkap niet is meegeleverd, wat ervoor zorgt dat je de platenspeler goed moet beschermen tegen stof. Naast dat het ervoor zorgt dat de platen en de platenspeler langer meegaan, zorgt dit ook voor betere muziek tijdens het afspelen.

Met deze platenspeler met speakerset kun je direct aan de gang met het afspelen van je favoriete muziek!

Product Bluetooth Voorversterker Type platenspeler
Sony PS-LX310BT Sony PS-LX310BT
Beste koop platenspeler
Vol automatisch Bekijk prijzen
Denon DP-450USB Denon DP-450USB
Best geteste platenspeler
Halfautomatisch Bekijk prijzen
House of Marley Stir It Up Wireless House of Marley Stir It Up Wireless
Beste bluetooth platenspeler
Halfautomatisch Bekijk prijzen
Victrola VTA-270 Victrola VTA-270
Beste retro platenspeler
Handmatig Bekijk prijzen
Marley Platenspeler met speakers - Stir It Up Wireless met Duo Bundel Marley Platenspeler met speakers - Stir It Up Wireless met Duo Bundel
Beste platenspeler met ingebouwde speakers
Halfautomatisch Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit