Kan ik met een powerbank mijn laptop opladen?

Powerbanks zijn handige hulpmiddelen om je telefoon op te laden. Via een usb-ingang kun je de kabels van je telefoon ook onderweg aansluiten voor wat extra stroom voor je smartphone. Zou de powerbank echter ook voor een laptop gebruikt kunnen worden in situaties dat er geen stekker in de buurt is en je wel je laptop gebruiken wilt? Wij zochten het uit.

Een laptop opladen met een powerbank

Het opladen van een laptop is mogelijk via een powerbank. Je moet dan echter wel rekening  houden met het vermogen van het apparaatje. De BlueBuilt Powerbank Power Delivery 3.0 is bijvoorbeeld een geschikte powerbank voor een laptop omdat deze een vermogen van maar liefst 20.000 mAh heeft. Dat is twee keer zoveel als de meest gangbare powerbanks voor telefoons.

Nadelen van een powerbank voor laptops

Hoewel een powerbank voor een laptop klinkt als een zeer doeltreffende en handige oplossing om je laptop op te laden waar je ook bent, moet je wel rekening houden met een aantal zaken:

  • Houd er wel rekening mee dat je wellicht een aparte oplaadkabel nodig hebt met een usb-ingang voor je laptop. Veel laptopladers hebben dit niet, waardoor je de oplaadkabel niet in een usb-poort kunt pluggen.
  • Een powerbank voor laptops is geen lichtgewicht oplader omdat deze veel vermogen heeft.
  • Het kost veel tijd om de oplader zelf op te laden. Voor het bovenstaande model geldt bijvoorbeeld een laadtijd van 10 uur.

De voordelen

Hoewel deze nadelen misschien negatief klinken, moet je er wel rekening mee houden dat tegenover een relatief zwaar gewicht en een lange laadtijd staat dat de laptop overal waar je maar wilt kan worden opgeladen en dat stekkeren en zoeken naar een leeg stopcontact niet meer nodig is met zo’n powerbank in je laptoptas. Bovendien kun je meestal twee apparaten tegelijkertijd aan zo’n powerbank opladen. Een powerbank kopen voor je laptop is dus zeker een goed idee als je veel onderweg bent.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer