Hoe verbind ik mijn printer met wifi?

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2022

Iets printen met een enorme kabel naar je pc of laptop, dat is natuurlijk niet handig. Je printer moet dan bovendien altijd in de buurt zijn van je laptop. Gelukkig werken moderne printers steeds vaker via de wifi. Op die manier hoef je geen complexe constructies met kabels te maken. Maar hoe werkt zo’n wifi-verbinding precies en hoe maak je deze?

Wat betekent printen via de wifi?

Printen via de wifi is natuurlijk een super handige uitvinding in de ontstaansgeschiedenis van de printer omdat we allang niet meer met een stationaire computer werken zoals vroeger. Het idee achter de wifi-printer is dat het wifi-netwerk fungeert als een soort tussenstation tussen jouw laptop, tablet of computer en de printer. De laptop stuurt het signaal om te printen dus niet meer via een kabel naar de printer, maar via het internetnetwerk.

Hoe leg je verbinding tussen de printer en je laptop via de wifi?

Het installeren van de wifi op je printer en laptop is niet heel moeilijk maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Wat je eigenlijk doet is je printer en apparaat aansluiten op het netwerk maar de printer ook. Hiervoor kun je vaak een aantal stappen volgen die voor zo’n beetje alle printers hetzelfde zijn:

  • Verbind je printer eerst op jouw wifi-netwerk door naar de instellingen op het apparaat te gaan
  • Vul je netwerkcode en wachtwoord in op de printer en je printer is verbonden
  • Vervolgens moet je ervoor zorgen dat alle apparaten waar vandaan je printen wilt ook verbonden zijn met het netwerk
  • Soms moet je jouw apparaat het de printer laten erkennen, maar dat ligt aan de soort printer die je hebt gekocht

Kan die USB-kabel dan helemaal weg?

Hoewel door de verbinding met wifi een USB-kabel in principe overbodig is geworden, is het niet slim om deze weg te doen. Daarom leveren de meeste printers nog steeds een kabel mee. Bijvoorbeeld om te printen bij internetuitval of wanneer er een storing is tussen de printer en het apparaat.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer