Is printerinkt slecht voor het milieu?

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2022

Hoewel we steeds meer op onze mobiele telefoon kunnen doen, is het nog altijd handig om zo af en toe thuis iets uit te printen. Zeker als we vaker thuiswerken. Een printer in huis maakt van gebruik van inktcartridges. Deze dien je niet weg te gooien in de prullenbak als ze op zijn, maar af te geven bij de milieustraat. Betekent dit ook dat de inkt in deze cartridges slecht is voor het milieu?

Inkt bevat chemische stoffen

De inkt in je cartridges bevat chemische stoffen. Het pigment van de inkt wordt namelijk chemisch geproduceerd. Naast de chemische productie van de pigmenten bevat inkt ook petroleum. Petroleum komt natuurlijk van gewone aardolie. Een fossiele brandstof die ook bijdraagt aan de uitstoot van CO2 op aarde. Hoewel het moeilijk te vinden is, zijn er echter ook zeker wat meer duurzame alternatieven voor inkt op de markt. In deze cartridges is de petroleum vervangen door een natuurlijke olie, zoals lijnzaadolie of sojaolie. De ecologische voetafdruk van de inkt is daarmee al direct een stuk lager dan bij een cartridge die petroleum bevat.

Is een laserprinter een goed alternatief voor de milieubewuste consument?

Printen met een laser kan een goed alternatief zijn als je wilt minderen met afval en geen chemische stoffen in de natuur wilt achterlaten. Voor een laserprinter zijn geen cartridges nodig. Een laserprinter heeft echter een aantal nadelen, die we hieronder voor je opsommen:

  • Laserprinters verbruiken veel elektriciteit omdat ze een fuser moeten verhitten tot zo’n 180 graden
  • Een laserprinter is vrij duur in de aanschaf
  • Sommige laserprinters geven ozon vrij

De bovenstaande nadelen zijn echter vaak goed op te vangen. Een laserprinter die verhit wordt, werkt bijvoorbeeld als een soort dieseltje dat op gang moet komen, maar eenmaal warm gedraaid effectief veel pagina’s kan printen. De aanschafprijs heb je er na enkele jaren uit omdat de printer wat langer meegaat. Ozon geeft een moderne laserprinter niet meer af. Daarvoor zijn nu filters gemaakt.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer