Wanneer vervang ik mijn printer?

Door: Jasper
Laatste update: 6 mei 2022

Zul je net zien, wil je een belangrijk document printen, heeft je printer het begeven. Printers zijn belangrijke apparaten geworden in ons huis omdat we vaker thuiswerken en regelmatig iets moeten printen. Een printer is een vrij dure investering, dus je wilt graag dat het apparaat lang meegaat. Maar wat is de levensduur van een printer eigenlijk en wanneer moet je jouw printer vervangen?

De levensduur van je printer

Hoe lang een printer meegaat is lastig te zeggen. Het ligt bijvoorbeeld aan het model maar ook welke soort printer het is. Over het algemeen gaan gewone inkjetprinters tegenwoordig zo’n 2 tot 5 jaar mee. Als er iets stuk gaat aan de printer, is repareren vaak duur. Soms zo duur dat een nieuwe printer kopen meer rendabel is. Toch doen fabrikanten er nu natuurlijk alles aan om dit type printers zo sterk en rendabel mogelijk te maken. De beste printers gaan daarom langer mee.

De aanschaf van een laserprinter

Als je toch liever wat meer geld uit wilt geven aan een printer die langer meegaat, is investeren in een laserprinter een goed idee. Daarvoor is een reparatie ook meer rendabel vanwege de aanschafprijs maar ook omdat er geen printkop aanwezig is in een laserprinter die snel stuk kan gaan. De laserprinter heeft als bijkomend voordeel dat er geen inktcartridges ingezet hoeven te worden die je steeds moet kopen en weg moet gooien bij de milieustraat.

Zorg dat je printer langer meegaat

Het soort printer dat je koopt, zegt veel over de levensduur van het apparaat. De manier waarop je omgaat met je printer zegt dat ook. Er is een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de levensduur te verbeteren:

  • Los een papierverstopping nooit op met veel geweld, maar ga secuur te werk
  • Haal stof en vuil weg van de printer, ook aan de binnenkant als het apparaat open kan
  • Sluit de printer af door de aan- en uitknop te gebruiken en trek niet continu de stekker meteen uit het stopcontact

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer