Wie heeft de printer uitgevonden?

Door: Jasper
Laatste update: 6 mei 2022

We printen wat af tegenwoordig. Steeds vaker moeten we formulieren online opzoeken, uitprinten en invullen, in plaats van iets te ontvangen per post. Ook nu we vaker thuiswerken of een eigen eenmanszaak hebben, is het hebben van een printer in huis, geen overbodige luxe. Maar wie heeft de printer eigenlijk bedacht of uitgevonden?

Van monnikenwerk tot drukkunst

Eeuwenlang hebben mensen al hun afbeeldingen en schriften met de hand moeten schrijven en tekenen. Boeken werden vaak geschreven door monniken in een klooster. Dat deden zij met de hand. Dat was intensief en een secuur werk. Hier komt dan ook de uitdrukking ‘monnikenwerk’ vandaan. In de vijftiende eeuw veranderde dit echter door de uitvinding van de boekdrukkunst door Gutenberg in de Duitse stad Mainz. Deze drukpers bestond uit letters op blokjes van hout of metaal waar inkt op gesmeerd was. Lange tijd werd gedacht dat wij Nederlanders in Haarlem de boekdrukkunst hadden bedacht, maar die claim is helaas niet waar.

Van boekdrukkunst naar laserprinter

Pas in de twintigste eeuw is de ontwikkeling van drukken in een stroomversnelling gekomen. In de jaren 50 worden de eerste stappen gezet voor het maken van een inktjetprinter. Deze druk af door een gecontroleerde hoeveelheid inkt los te laten vanuit een printkop. Het duurde tot de jaren tachtig voordat de inktjetprinter een gangbaar print apparaat was.

In de jaren zestig werd voor het eerst geëxperimenteerd met laserprinters. Deze printers werken met een zogenoemde drum die verhit wordt met elektriciteit en op het papier via hitte een langdurige afdruk achterlaat.

Printen met laser of inkjet?

Hoewel de laserprinter een meer recente uitvinding is, blijft de inkjetprinter populair. Toch komt de laserprinter ook steeds vaker de werkkamer binnen in Nederland. Hieronder zetten we enkele voor- en nadelen van beide printers op een rijtje:

  • Laserprinters gaan langer mee dan inktjet, maar zijn duurder in de aanschaf
  • Een inkjetprinter werkt beter voor foto’s, maar een laserprinter print sneller en effectiever pagina’s met tekst
  • Een laserprinter kan makkelijker en effectiever worden gerepareerd dan een gewone inkjetprinter

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer