Beste racefiets banden 2022

Laatste ge-update in door Tiewen

Het zal je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat er veel wielrenners op de weg zijn. Steeds vaker trekken we een strak lycra wielrenshirtje aan om een rondje te fietsen. Iedere wielrenner heeft een goede racefiets nodig en een racefiets kan niet zonder banden. In deze review behandelen we verschillende soorten racefiets banden en hun functionaliteiten. We geven antwoord op de vraag: wat is de beste racefiets band? Hoe slijtvast zijn de banden en hoe stevig? We hebben uit tientallen soorten banden vijf topbanden gekozen die wat ons betreft de beste racefiets banden zijn van dit moment. De Michelin Dynamic Sport is wat ons betreft de beste koop in racefiets banden.

Michelin Dynamic Sport Bekijk prijzen
Soort band: Tube band
Gewicht: 290 gram
TPI: 33
Breedte banden: 18 en 23 mm
Hierom zijn we fan:
Fijn geprijsd met een prijs van minder dan 24 euro per band
Let hierop:
De band heeft een vrij lage TPI, oftewel weefgraad, waardoor de band sneller slijt

Deze racefiets Michelin Dynamic Sport band van het bekende bandenmerk Michelin is wat ons betreft een van de beste racefiets banden voor een zachte prijs in deze review. De prijs is slechts 23,99 euro, en daarmee zeker een paar tientjes goedkoper dan veel andere banden in deze test, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Je krijgt namelijk uitstekende grip op de weg met het semi slick-profiel.

Met deze band krijg je waar je voor betaalt

De band biedt een goede duurzaamheid vanwege het karkas van 30 TPI. TPI staat voor Threads per Inch. Dat is het aantal draden waarmee de band is geweven. Hoe meer draden, hoe dichter de band is geweven en hoe steviger deze is.

Voor de prijs vonden we 30 TPI genoeg. We hebben de band een tijdje gebruikt, reden niet lek en vonden dat de band goed en stevig op de weg lag.

We vonden de Michelin Dynamic Sport een fijne band voor de prijs. Je loopt nog steeds een risico op lek rijden, want de band heeft geen heel hoge TPI. Je hebt echter wel goede grip op de weg. Een goede keuze voor beginnende wielrenners.

Lithion 3 Bekijk prijzen
Soort band: Tube band
Gewicht: 255 gram
TPI: 60
Breedte banden: 18 en 23 mm
Hierom zijn we fan:
Fijn geprijsd met een prijs van minder dan 24 euro per band
Let hierop:
De band heeft een vrij lage TPI, oftewel weefgraad, waardoor de band sneller slijt

We hebben deze scherp geprijsde set van twee buitenbanden voor de racefiets met succes getest en zijn er enthousiast over. De Michelin Lithion 3 is wat ons betreft een zeer goede koop, want de band biedt alles wat je nodig hebt voor een snellere race: een lage rolweerstand en minder gewicht. We gleden als een mes door de boter met deze banden om onze wielen.

Waar bestaat deze band uit?

Deze goede buitenband heeft 3 lagen van 60 TPI. De band is dus steviger dan de Michelin Dynamic Sport en slijt daardoor niet zo snel. We merkten dat de band na veelvuldig gebruik inderdaad nog steeds een gaaf profiel had en weinig slijtageplekken vertoonde. Dat maakt de Michelin Lithion 3 wat ons betreft ideaal voor wielrenners die vaak op pad gaan.

We waren ondanks de 3 lagen van 60 TPI en de belofte dat de band ook in natte omstandigheden goed functioneert minder tevreden over de grip op de weg. Als je je fiets ook de in de winter gebruikt, is bijvoorbeeld de Continental Buitenband Grand Prix 4 Seasons een betere keuze.

Verkrijgbaar bij:
Challenge Strada Pro Bekijk prijzen
Soort band: Tubeless
Gewicht: 240 of 255 gram
TPI: 300
Breedte banden: 25 en 27 mm
Hierom zijn we fan:
Een latex binnenband zorgt voor minder lekke banden maar de band is desondanks ook licht en heeft een lage rolweerstand.
Let hierop:
De band kan verkleuren als je deze afspoelt. De look en feel van de banden wordt hierdoor aangetast.

Voor we vertellen hoe we deze banden hebben getest en ervaren, is het misschien goed eerst iets meer te vertellen over het fenomeen tubeless. Wat zijn tubeless banden? Een tubeless band is niets meer of minder dan een binnen- en buitenband in één. Tubeless banden zijn gemaakt met een laag vloeibare latex aan de binnenkant. Het grootste voordeel van zo’n band is de lekbestendigheid.

Onze ervaringen met deze tubeless band

Een tubeless band kon dus niet missen in deze review. We hebben deze Challenge Strada Pro getest. We kunnen je vertellen dat de band misschien wat zwaarder aanvoelt dan een gewone band met binnenband. Door de lage rolweerstand en betere grip op de weg, met 300 TPI, is het een enorm goede fietsband. De rolweerstand zegt iets over de wrijving tussen de band en de weg. Hoe lager de weerstand, hoe beter de band over de weg rolt.

Deze raceband heeft dus geen hogere rolweerstand dan een gewone band, ondanks het gebrek aan lucht in de band. De band gleed soepel over de weg vonden we en gaf ons de mogelijkheid goed te kunnen excelleren en sprinten. We vonden het gewicht met zo’n 250 gram ook verrassend gelijk aan banden met een tube.

Verkrijgbaar bij:
Continental Buitenband Grand Prix 4 Seasons Bekijk prijzen
Soort band: Tube band
Gewicht: 230- 260 gram
TPI: 330
Breedte banden: 23, 25, 28 en 32 mm
Hierom zijn we fan:
Ideale raceband voor de winter. De grip zorgt voor stabiliteit op de weg in koude en natte omstandigheden
Let hierop:
De rolweerstand is wat lager dan banden die gericht zijn op vooral het zomerseizoen

De winter is een van de zwaarste seizoenen om te fietsen. Zelfs met je gewone of elektrische fiets op dikke banden is het soms glad op de weg, laat staan met dunne bandjes van je racefiets.

We hebben de Continental Buitenband Grand Prix 4 Seasons getest in alle seizoenen en kunnen je vertellen dat het voor het najaar en de winter een goede band is.

Dat komt volgens ons door twee zaken: de verschillende laagjes van deze band en het profiel op de band dat zorgde voor grip op de weg. De band heeft bovendien een extra anti leklaag die beschermt tegen lek rijden. Deze laag wordt DuraSkin genoemd. We merkten dat de band daardoor steviger is, zelfs toen we over harde en vastgevroren delen reden op de weg in de winter.

Band met profiel: ideaal voor nat weer

De stevigheid van deze fietsband is groot met een TPI van 330. Het profiel van de band zorgde er ook voor dat we zowel in droge omstandigheden als natte omstandigheden voldoende grip op de weg hadden. Ideaal wanneer het vaker nat is, zoals in de winter.

Verkrijgbaar bij:
Continental Buitenband Grand Prix 5000 Bekijk prijzen
Soort band: Tube band
Gewicht: 200- 290 gram
TPI: 330
Breedte banden: 23, 25, 28, 30 en 32 mm
Hierom zijn we fan:
Goede band met anti leklaag
Let hierop:
Om de rolweerstand te verhogen en het gewicht te verlagen slijt de band sneller dan veel andere modellen

Deze gewone band met tube is volgens ons de beste lekbestendige buitenband met tube. De anti leklaag van deze Continental Buitenband Grand Prix 5000 maakt de band volgens ideaal voor iedereen die lekrijden tot het verleden wil laten behoren.

Hoe werkt deze anti leklaag?

We hebben deze banden veelvuldig gebruikt om onze velgen en we reden geen enkele keer lek. Dat de banden niet snel lek gaan (zelfs 20% betere anti lekbescherming dan de Grand Prix 4000) komt door het materiaal Vectran. Dit is het materiaal waarmee de band wordt geweven. Het materiaal is niet alleen licht, maar ook enorm sterk.

Vectran zorgt er bovendien voor dat de band een lage rolweerstand heeft maar toch niet makkelijk lek rijdt. Het voordeel van het materiaal is dat het lichter is dan een tubeless band zoals de Challenge Strada Pro.

We merkten helaas wel dat de band na veelvuldig gebruik al wat slijtageplekken begon te vertonen. Vectran materiaal beschermt tegen lekrijden en biedt een lage rolweerstand, maar is volgens ons wel wat minder slijtvast. Dat komt door de dunnere lagen die zijn gebruikt denken we. Gelukkig is de weefgraad goed met een TPI van 330.

Verkrijgbaar bij:
Product Soort band Gewicht TPI Breedte banden
Michelin Dynamic Sport Michelin Dynamic Sport
Beste koop racefiets banden
Tube band 290 gram 33 18 en 23 mm Bekijk prijzen
Lithion 3 Lithion 3
Best geteste racefiets banden
Tube band 255 gram 60 18 en 23 mm Bekijk prijzen
Challenge Strada Pro Challenge Strada Pro
Beste tubeless banden
Tubeless 240 of 255 gram 300 25 en 27 mm Bekijk prijzen
Continental Buitenband Grand Prix 4 Seasons Continental Buitenband Grand Prix 4 Seasons
Beste banden voor in de winter
Tube band 230- 260 gram 330 23, 25, 28 en 32 mm Bekijk prijzen
Continental Buitenband Grand Prix 5000 Continental Buitenband Grand Prix 5000
Beste anti lek banden
Tube band 200- 290 gram 330 23, 25, 28, 30 en 32 mm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Door:
Tiewen
  • Tiewen is een freelance copywriter die schrijft over van alles. Hij heeft een achtergrond in de journalistiek. Hij komt uit Nederland maar woont nu in Gdansk in Polen aan de Baltische kust.
  • Hij is o.a. bekend van de Speld waar hij een paar jaar geleden wat artikelen schreef
  • Tiewen is afgestudeerd als historicus maar heeft ervaring in de journalistiek