Beste racefiets 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Nederland staat wereldwijd bekend als een echt fietsland. Gemiddeld fietsen Nederlanders meer dan 1.000 kilometer per jaar! Daarbij gebruiken we onder meer de elektrische fiets, de stadsfiets, vouwfietsen op de camping én natuurlijk de racefiets. Wil jij je ook net wat sneller kunnen verplaatsen, dan is deze gids voor jou geschreven.

Hier bekijken we de beste racefiets van 2022, die we vergeleken hebben op basis van het aantal versnellingen, het type rem, het materiaal en natuurlijk de prijs. Daar is de Triban RC120 als beste racefiets van 2022 uit naar voren gekomen. Naast deze uitstekende keuze hebben we ook nog een viertal andere fietsen voor je die de moeite waard zijn!

Beste koop racefiets
TRIBAN RC120
Decathlon
TRIBAN RC120
Beste racefiets voor beginners
Triban Easy
Decathlon
Triban Easy
Beste endurance racefiets
Triban RC500
Decathlon
Triban RC500
Beste racefiets onder 1000 euro
Van Rysel 105
Decathlon
Van Rysel 105
TRIBAN RC120 Bekijk prijzen
Aantal versnellingen: 16 versnellingen
Rem: Mechanische schijfremmen
Materiaal: Aluminium frame Carbon voorvork
Hierom zijn we fan:
Mechanische schrijfremmen
Carbon voorvork
Stevige fiets
Accessoires
Let hierop:
Aluminium frame
Versnellingen

Geschikt voor: Fietsers die behoefte hebben aan snelheid op een wat zwaardere fiets voor een betere wegligging.

Na uitgebreide testen te hebben uitgevoerd, is ons testpanel het erover eens dat de Triban RC120 de beste racefiets van 2022 is. Dit komt vooral doordat het een zeer stevige racefiets is vanwege de volgende kenmerken:

 • Carbon voorvork
 • Stevig aluminium frame
 • Mechanische schijfremmen

Aluminium frame

Het aluminium frame brengt zowel een voor- als nadeel met zich mee. Het grote voordeel is natuurlijk dat de fiets hierdoor zeer stevig is en een goede wegligging heeft. Het nadeel is echter wel dat deze hierdoor wat zwaarder is.

De mechanische schijfremmen zorgen voor een korte remweg, zelfs als het geregend heeft of als het vochtig is. Let wel op met het schoonmaken van de schijfremmen, aangezien er geen vet op mag komen. Hier wordt uitstekend uitgelegd hoe je het beste de fiets, inclusief de remmen, schoon kan maken.

Het laatste grote voordeel van de racefiets is dat de nodige voorbereidingen zijn getroffen om accessoires aan te brengen. Zo kun je een bagagedrager en spatbord aanbrengen, waarmee het ook een uitstekende werkfiets is!

De versnellingen

Hoewel de fiets beschikt over 2 x 8 versnellingen, vinden we dit zelf te weinig voor het echte hooggebergte. Gebruik je deze fiets in Nederland, dan kun vrijwel overal fietsen. Wil je een fiets voor in de bergen, dan is de Van Rysel racefiets geschikter.

De beste racefiets van 2022 vanwege de goede wegligging, carbon voorvork en mechanische remmen.

Verkrijgbaar bij:
Van Rysel DURA ACE Bekijk prijzen
Aantal versnellingen: 22 versnellingen
Rem: Velgremmen
Materiaal: Carbon
Hierom zijn we fan:
Dura Ace
Carbon frame
Carbon wielen
Velgremmen
Let hierop:
Klikpedalen
Prijs

Geschikt voor: Gevorderde fietsers die voor de snelste segmenten in Strava willen gaan!

Voor de snelste tijden en beste prestaties hebben we hier de beste aero racefiets van 2022, de Van Rysel Dura Ace. Dit komt onder meer door de carbon elementen en de lichtgewicht velgremmen.

Carbon frame

Evenals de grote racefiets merken Giant, Canyon en Specialized, heeft ook Van Rysel gekozen voor een carbon fiets. Deze beschikt over verschillende carbon elementen:

 • Carbon wielen
 • Carbon frame
 • Carbon voorvork

Vooral de carbon racewielen met hogere velgrand maken een wereld van verschil. Deze zorgen voor meer aerodynamica, terwijl ze ook lichter zijn en minder rolweerstand hebben. Kortom, meer snelheid dus.

Dura Ace is een uitstekende groepset die ervoor zorgt dat het schakelen en remmen zeer soepel verloopt. Ondanks dat het geen elektronisch schakelen (Dura Ace DI2) is, zijn de prestaties nog steeds ongekend.

Nadelen van deze nieuwe racefiets

De nadelen van deze racefiets zijn wel dat je zelf nog pedalen moet aanschaffen én dat je wel het beste klikpedalen kunt aanschaffen. Hiermee bereik je de beste prestaties.

Daarnaast is de prijs natuurlijk ook een puntje van aandacht. Zeker als het je eerste racefiets is, zouden we aanraden om een goedkoper model te kiezen. Zo kun je wennen aan het fietsen en vervolgens een upgrade maken naar deze fiets.

De beste aero racefiets van 2022 vanwege de carbon elementen, het lichte gewicht en dura ace versnellingen.

Verkrijgbaar bij:
Triban Easy Bekijk prijzen
Aantal versnellingen: 8 versnellingen
Rem: Velgremmen
Materiaal: Aluminium
Hierom zijn we fan:
Prijs
Enkel kettingblad
Zitcomfort
Geschikt voor vrouwen
Let hierop:
Sportieve zit
Zwaar

Geschikt voor: Beginnende fietsers die de sport willen leren kennen

We hebben hierboven al een tweetal fietsen bekeken die geschikt zijn voor gevorderde fietsers. Wil je echter net beginnen, dan is deze Triban Easy erg geschikt, vooral vanwege de scherpe prijs.

Voor beginners zouden we nog aanraden om ook bescherming aan te schaffen, zoals een goede fietshelm, fietsverlichting en een fietsbril!

Een goede nieuwe fiets

Er zijn een aantal elementen die ervoor zorgen dat de fiets geschikt is voor beginners. Allereerst is er sprake van een enkel kettingblad met mechanisch schakelen, waardoor het schakelen makkelijk onder de knie te krijgen is.

De fiets zit daarnaast ook erg lekker, mede doordat de focus bij de productie heeft gelegen op zitcomfort. Dit zie je terug in:

 • De stand van het zadel;
 • De kortere bovenbuis
 • De gemakkelijker instap, ook voor vrouwen

Niet voor snelheidsduivels

Doordat de focus ligt op de beginnende fietsers, is het een minder sportieve racefiets. Wil je meteen voor snelle tijden gaan, dan is het de fiets minder geschikt.

Een laatste punt waar je rekening mee moet houden is dat de fiets ook zwaarder is. Hierdoor is de wegligging zeer goed, maar kun je minder hoge snelheden bereiken.

De ideale fiets voor beginners vanwege de scherpe prijs, het zitcomfort en het enkele voorblad!

Verkrijgbaar bij:
Triban RC500 Bekijk prijzen
Aantal versnellingen: 18 versnellingen
Rem: Mechanische schijfremmen
Materiaal: Aluminium Carbon voorvork
Hierom zijn we fan:
Prijs
Accessoires
Schijfremmen
Tubeless ready
Let hierop:
Platte pedalen
Aluminium

Geschikt voor: Fietsers die comfortabel langere ritten willen maken.

Een van de beste endurance racefietsen van 2022 is de Triban RC500. Deze is speciaal ontwikkelt voor langere ritten of als je gaat 'bikepacken'. Dit komt door de accessoires die je op de fiets kunt monteren:

 • Spatbord
 • Bagagedrager
 • Fietstassen op het stuur
 • Fietstassen aan het frame

Beste prijs kwaliteitverhouding

Wat daarnaast erg opvalt is de uitstekende prijs voor de fiets. Je krijgt een zeer stevige fiets met schijfremmen, een prima groepset en comfortabele vormgeving. En dit alles voor een scherpe prijs.

Dat de fiets zo stevig is, komt mede door het aluminium frame dat gebruikt is. Dit maakt de fiets erg geschikt voor endurance fietsers, maar minder voor fanatieke fietsers die voor snelheid willen gaan. Daar is de fiets echter ook niet voor ontworpen.

Verbetering mogelijk

Bij de fiets zijn er nog genoeg verbeteringen mogelijk. Zo zijn de wielen tubeless ready, wat wil zeggen dat je ook zónder binnenband kunt fietsen! Dit zorgt voor minder wrijving en dus een hogere snelheid. Hier moet je echter nog wel wat stappen voor ondernemen.

Een verbeterpunt is wel dat er standaard platte pedalen worden meegeleverd. Ben je klikpedalen gewend, dan zul je zelf nog een nieuw setje moeten aanschaffen. Je kunt er ook voor kiezen om ze over te zetten van je andere racefiets.

De beste endurance racefiets vanwege het zitcomfort, de mogelijkheid om accessoires te monteren en de scherpe prijs.

Verkrijgbaar bij:
Van Rysel 105 Bekijk prijzen
Aantal versnellingen: 22 versnellingen
Rem: Velgremmen
Materiaal: Aluminium Carbon voorvork
Hierom zijn we fan:
Shimano 105
Endurance geometrie
Carbon vork
Smalle banden
Let hierop:
Smalle banden
Pedalen

Geschikt voor: Dames die snelheid willen combineren met comfort voor een scherpe prijs.

En als laatste hebben we nog een mooie racefiets voor dames voor minder dan €1.000. Dat is de Van Rysel 105, die beschikt over een Shimano 105 groepset voor uitstekende schakelprestaties.

Endurance geometrie

Deze soort fiets is gebouwd voor uitstekende prestaties tijdens lange ritten. Dit komt door de combinatie van de endurance geometrie met:

 • Carbon voorvork
 • Smalle banden
 • 22 versnellingen

De carbon voorvork zorgt voor goede stuurprestaties, zelfs als je al langer fietst. Je kunt deze fiets dan ook het beste kiezen als je een combinatie van snelheid en endurance wilt.

Let er wel op dat er nog geen pedalen worden meegeleverd. Wil je direct na levering aan de slag, dan zul je zelf een setje pedalen moeten kopen!

Smalle banden

De smalle 25 mm banden hebben zowel een voor- als nadeel. het grootste voordeel is dat je hierdoor veel snelheid kunt maken vanwege het smallere loopvlak van de band.

Een nadeel is echter wel dat deze minder geschikt is voor beginnende fietsers. Doordat het loopvlak kleiner is, heb je ook minder grip en zul je op moeten letten in de bochten, zeker met nat weer. Deze fiets is daarom ook alleen geschikt voor de meer ervaren fietsers.

De beste racefiets van 2022 voor minder dan €1.000 met carbon voorvork, Shimano 105 en snelle, smalle band!

Verkrijgbaar bij:
Product Aantal versnellingen Rem Materiaal
TRIBAN RC120 TRIBAN RC120
Beste koop racefiets
16 versnellingen Mechanische schijfremmen Aluminium frame Carbon voorvork Bekijk prijzen
Van Rysel DURA ACE Van Rysel DURA ACE
Best geteste racefiets
22 versnellingen Velgremmen Carbon Bekijk prijzen
Triban Easy Triban Easy
Beste racefiets voor beginners
8 versnellingen Velgremmen Aluminium Bekijk prijzen
Triban RC500 Triban RC500
Beste endurance racefiets
18 versnellingen Mechanische schijfremmen Aluminium Carbon voorvork Bekijk prijzen
Van Rysel 105 Van Rysel 105
Beste racefiets onder 1000 euro
22 versnellingen Velgremmen Aluminium Carbon voorvork Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 3 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.