Beste reciprozaag 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Het aantal doe het zelvers is sinds de corona pandemie enorm toegenomen. Niet alleen werd er veel meer online gewinkeld, ook werd er bouwmarkten als Gamma en Karwei veel meer omzet gedraaid. Of het nu ging om het zagen van houten balken, het aanleggen van een tuin of het verbouwen van het tuinhuisje, we deden voortaan alles zelf.

Een van de gereedschappen die bij veel klussen niet mag ontbreken, is de reciprozaag. Daarom hebben we in deze review de beste reciprozagen van 2022 voor je onder de loep genomen. Het team van debeste.com heeft daarbij onder meer gekeken naar de stroomvoorziening, zaagcapaciteit, het aantal slagen per minuut, het meegeleverde zaagblad en natuurlijk de prijs. Daar is de Bosch Advanced Recip 18 als beste reciprozaag van 2022 uit naar voren gekomen. Benieuwd naar andere reciprozagen? Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Bosch AdvancedRecip 18 Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: Accu
Zaagcapaciteit: Hout: 100 mm Metaal: 20 mm
Aantal slagen per minuut: 0 – 3100 bpm
Meegeleverde zaagblad: Ja
Hierom zijn we fan:
Accu
Zaagblad wisselen
Beugeldesign
Licht gewicht
Let hierop:
Zaagblad meegeleverd
Zaagcapaciteit

Geschikt voor: De doe het zelver die in en rondom het huis zijn eigen klussen wil klaren!

Laten we beginnen met een van de grootste voordelen van deze Bosch Advanced Recip 18. Dat is namelijk dat er twee Bosch Power For All accu's worden meegeleverd. Deze accu's kun je ook gebruiken op ander gereedschap van Bosch met hetzelfde accu platform, waaronder:

Geschikt voor de doe het zelver

Deze reciprozaag is daarnaast erg geschikt voor de doe het zelvers onder ons. Dit komt onder meer doordat je het zaagblad eenvoudig kunt wisselen, zonder dat je hier gereedschap voor nodig hebt. Helaas hebben we hier ook direct een verbeterpunt te pakken, aangezien er maar één zaagblad meegeleverd wordt.

Een ander punt dat voordelig is voor de doe het zelver is het beugeldesign. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een goede grip hebt als je aan de slag gaat, maar dat het allemaal ook een stuk veiliger gaat. Ook al heb je nog niet veel ervaring met klussen, dan nog kan er met deze reciprozaag weinig fout gaan.

En als laatste pluspunt hebben we nog het gewicht van het apparaat. Met maar 2,1 kilogram is dit een van de lichtere modellen. Hierdoor heb je niet alleen minder last van trillingen, maar kun je ook langer doorwerken dan wanneer de reciprozaag zwaarder is, zoals bij de Bosch PSA 700 E (4,3 kilogram) het geval is.

De zaagcapaciteit

Gelet op de zaagcapaciteit, dan valt deze een beetje tegen. Zeker als we kijken naar de zaagcapaciteit voor metaal, dan is dit met 20 millimeter vrij weinig. Alleen het model van Black+Decker heeft een zaagcapaciteit op metaal die minder is dan die van deze Bosch reciprozaag. Deze is dus minder geschikt voor de zwaardere klussen.

De beste reciprozaag voor de doe het zelvers onder ons, mede vanwege het accu platform dat gebruikt wordt!

Makita JR3051TK Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: Accu
Zaagcapaciteit: Hout: 100 mm Metaal: 20 mm
Aantal slagen per minuut: 0 – 3100 bpm
Meegeleverde zaagblad: Ja
Hierom zijn we fan:
Metalen buizen
Zaagslaglengte
Zaagbladen
Koffer
Let hierop:
Stroomaansluiting
Gewicht

Geschikt voor: De doe het zelver die veel met metalen buizen aan de slag gaat.

Heb je niet voldoende aan één zaagblad of wil je kunnen kiezen uit verschillende zaagbladen, dan is deze reciprozaag zeer geschikt. Je krijgt bij deze zaag namelijk drie zaagbladen meegeleverd:

 • Zaagblad 132 mm metaal
 • Zaagblad 132 H&M
 • Zaagblad 183 mm hout

Met een zaagslaglengte van 30 mm is dit daarnaast een stuk hoger dan vergelijkbare reciprozagen in dit segment. Ten opzichte van andere reciprozagen in deze review, heeft alleen de Makita DJR187ZK een hogere zaagslaglengte.

Metalen buizen

Ben je op zoek naar een krachtige reciprozaag, dan moet je deze Makita JR3051TK hebben. Dit komt onder meer doordat deze aangesloten wordt op het stroomnet, waardoor deze een zaagcapaciteit op metaal heeft van maar liefst 130 millimeter. Het is daarmee een reciprozaag die zeer geschikt is voor metalen objecten.

Doordat deze gebruik maakt van netstroom, ben je wel gebonden aan een stroomvoorziening. Zo moet je altijd binnen een straal van 4 meter van een stopcontact aan de slag óf je moet een verlengsnoer gebruiken om deze reciprozaag op aan te sluiten.

De fysieke aspecten

Bekijken we de fysieke aspecten van deze reciprozaag, dan valt het op dat deze een gewicht heeft van 3,3 kilogram. Doordat deze wat zwaarder is, is het ook wat lastiger om deze voor een langere tijd te dragen. Daarnaast zijn de schokken die je krijgt van het apparaat wat krachtiger.

Ben je eenmaal klaar met je klus, dan kun je de reciprozaag veilig opbergen in de meegeleverde koffer. Hiermee voorkom je niet alleen dat je kinderen ermee aan de haal gaan, maar ook dat het apparaat beschadigd raakt door stof of vocht! Hiermee verleng je de levensduur van het apparaat.

Deze uitstekende reciprozaag wordt geleverd met drie verschillende zaagbladen en een stevige koffer!

Verkrijgbaar bij:
BLACK+DECKER BDCR18E1-QW Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: Accu
Zaagcapaciteit: Hout: 70 mm Metaal: 15 mm
Aantal slagen per minuut: 3000 bpm
Meegeleverde zaagblad: Ja
Hierom zijn we fan:
Voordelige reciprozaag
Accu
Gewicht
Zaagblad wisselen
Let hierop:
Zaagcapaciteit
Eén accu

Geschikt voor: Doe het zelvers die voor een instapmodel willen kiezen! 

Wil je de bewegingsvrijheid hebben om altijd en overal met een reciprozaag aan de slag te kunnen? Met deze Black+Decker BDCR18E1-QW kan het. Deze reciprozaag gebruik je namelijk waar en wanneer je maar wilt, aangezien deze op het accuplatform van Black+Decker werkt. Hierdoor kun je ook accu's van andere apparaten aansluiten.

Helaas hebben we daarbij wel direct een minpuntje, aangezien er maar één li-ion accu wordt meegeleverd. Heb je op dit moment geen andere apparaten van Black+Decker, zoals een snoeischaar of invalzaag, dan moet je een extra accu aanschaffen óf deze telkens opladen.

Door het gewicht van maar 1,5 kilogram kun je deze gemakkelijk voor langere tijd gebruiken. Deze compacte reciprozaag berg je daarnaast gemakkelijk op, waarbij je helaas geen koffer meegeleverd krijgt. Hierdoor moet je wel opletten dat je deze buiten het bereik van kinderen opberg.

Een van de beste reciprozagen

De reden dat we deze opgenomen hebben in deze review, is onder meer de prijs. Vergelijken we dit met andere reciprozagen, dan is deze maar liefst 50 tot 150% goedkoper dan andere modellen. Het is niet alleen een goede reciprozaag, maar ook de prijs kwaliteitsverhouding is zeer goed.

Je wisselt namelijk enorm gemakkelijk het zaagblad om. Hoewel er standaard maar een zaagblad wordt meegeleverd, kun je deze wel gemakkelijk omwisselen. Doordat het een gereedschapsloze zaagwissel is, hoef je hier ook geen high-end gereedschap voor in huis te hebben.

De zaagcapaciteit

Een van de nadelen die we nog willen vermelden, is de zaagcapaciteit. Deze reciprozaag is namelijk minder geschikt voor zware klussen. De zaagcapaciteit van het apparaat is namelijk als volgt:

 • Maximale zaagdiepte hout: 70 millimeter
 • Maximale zaagdiepte metaal: 15 millimeter
 • Zaagslaglengte: 22 millimeter

De beste reciprozaag die werkt op een accu met een zeer voordelig prijskaartje!

Bosch PSA 900 E Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: Netstroom
Zaagcapaciteit: Hout: 200 mm Metaal: 20 mm
Aantal slagen per minuut: 0 – 2700 bpm
Meegeleverde zaagblad: Ja
Hierom zijn we fan:
Handgreep
Zaagbladen
Zaagcapaciteit hout
Aantal slagen
Let hierop:
Aandrijving
Gewicht

Geschikt voor: De klusser die vooral houten balken gaat zagen

Bosch is natuurlijk een van de grootste merken als het gaat om klusgereedschap. De Bosch PSA 900 E is een reciprozaag die de focus legt op het zagen van hout, ook te zien aan de maximale zaagcapaciteit van 200 millimeter voor houten objecten.

Fysieke kenmerken

Qua fysieke punten zijn er een drietal punten die opvallen:

 • Handgreep
 • Twee zaagbladen
 • Gewicht van 3,7 kilogram

Laten we beginnen met de handgreep, die door het beugeldesign zorgt voor een veilige hantering en gemakkelijk werken. Door de handgreep kort bij de zaag, kun je ook nog eens erg precies aan de slag.

Daarnaast krijg je twee verschillende zaagbladen meegeleverd, zowel een zaagblad dat je voor hout kunt gebruiken en een zaagblad dat geschikt is voor zowel hout als metaal.

Let er wel op dat de reciprozaag maar liefst 3,7 kilogram weegt, waardoor deze veelzijdige reciprozaag wel een stuk zwaarder is dan de concurrentie. Hierdoor kan deze minder geschikt zijn voor langdurige werkzaamheden.

Aantal slagen per minuut

Door het aantal slagen per minuut van maximaal 2700, kun je zeer precies aan de slag. Let er daarbij wel op dat je altijd in de buurt moet zijn van een stopcontact. Doordat de lengte van de kabel maar 2,5 meter is, heb je ook niet veel speling. Een verlengkabel is daarom aan te raden.

De Bosch reciprozaag is een krachtige zaagmachine met twee zaagbladen, ergonomische handgreep en een prima zaagcapaciteit in hout.

Makita DJR187ZK Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: Accu
Zaagcapaciteit: Hout: 255 mm Metaal: 130 mm
Aantal slagen per minuut: 3000 bpm
Meegeleverde zaagblad: Ja
Hierom zijn we fan:
Accu
Ingebouwde verlichting
Variabele snelheid
Opbergkoffer
Let hierop:
Gewicht
Geen accu

text
Geschikt voor: Klussers die op zoek zijn naar een professionele reciprozaag voor veelvuldig gebruik

Een van de beste en krachtigste reciprozagen van dit moment is de Makita DJR187ZK. Dit komt doordat deze beschikt over de volgende technische features:

 • Zaagcapaciteit hout: 255 millimeter
 • Zaagcapaciteit metaal: 130 millimeter
 • Zaagslaglengte: 32 millimeter
 • Variabele snelheid

Makita reciprozaag

Daarnaast beschikt de Makita reciprozaag over ingebouwde verlichting, waardoor je ook op donkere werkplekken gemakkelijk aan de slag kunt. Dit is vooral fijn als je net in je nieuwbouwwoning aan de slag gaat of als je aan het verbouwen bent.

Om ervoor te zorgen dat je de reciprozaag veilig kunt opbergen, wordt er ook een opbergkoffer meegeleverd. Deze opbergkoffer is stevig en heeft een prima formaat, waardoor je deze niet alleen makkelijk kunt opbergen, maar ook makkelijk mee kunt nemen.

Let er wel op dat het gewicht van de reciprozaag met 3,5 kilogram aan de zware kant is. Hierdoor is dit apparaat echt geschikt voor de ervaren klusser die al verschillende andere klussen heeft gedaan.

De accu

Doordat het een accu reciprozaag is, kun je hier altijd en overal mee aan de slag. Met het Makita LXT 18V accu platform kun je ook de accu's van andere Makita apparaten op deze reciprozaag aansluiten.

Daarbij komen we ook direct bij het belangrijkste nadeel, aangezien er standaard geen accu wordt meegeleverd. Deze moet je dus nog aanschaffen, tenzij je al verschillende apparaten van Makita in huis hebt.

De beste Makita reciprozaag vanwege de kracht, de ingebouwde verlichting en de stevige opbergkoffer!

Product Stroomvoorziening Zaagcapaciteit Aantal slagen per minuut Meegeleverde zaagblad
Bosch AdvancedRecip 18 Bosch AdvancedRecip 18
Beste koop reciprozaag
Accu Hout: 100 mm Metaal: 20 mm 0 – 3100 bpm Bekijk prijzen
Makita JR3051TK Makita JR3051TK
Best geteste reciprozaag
Accu Hout: 100 mm Metaal: 20 mm 0 – 3100 bpm Bekijk prijzen
BLACK+DECKER BDCR18E1-QW BLACK+DECKER BDCR18E1-QW
Beste accu reciprozaag
Accu Hout: 70 mm Metaal: 15 mm 3000 bpm Bekijk prijzen
Bosch PSA 900 E Bosch PSA 900 E
Beste bosch reciprozaag
Netstroom Hout: 200 mm Metaal: 20 mm 0 – 2700 bpm Bekijk prijzen
Makita DJR187ZK Makita DJR187ZK
Beste makita reciprozaag
Accu Hout: 255 mm Metaal: 130 mm 3000 bpm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.