Beste robotmaaier 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Joel de Bruin

Heb jij geen tijd of zin om achter een grasmaaier aan te lopen en vind je dat een zitmaaier teveel lawaai maakt? Dan is een robotmaaier een mooie oplossing voor jou. Deze maairobot maait namelijk helemaal zelfstandig je gazon. 

Je hebt er geen omkijken meer naar en toch ligt je tuin er steeds netjes bij. De robot werkt via GPS of met een begrenzingsdraad die in je tuin wordt geplaatst. Daarna kun je de robotmaaier loslaten in je tuin en lekker zijn werk laten doen. Zo hou je meer tijd over om bijvoorbeeld blad op te ruimen met je bladblazer.

Hoe kies je de beste robotmaaier?

Nu vraag je je natuurlijk af wat de beste robot grasmaaier is en waar je die kunt vinden. Lees dan eerst even onze Koopgids door. Daarin staat precies waarop je moet letten als je een maairobot gaat kopen. Verder hebben we 5 populaire robotmaaiers getest en daarbij gekeken naar de belangrijkste eigenschappen. Daarbij zit een robotmaaier voor een kleine tuin, een robotmaaier zonder draad en een robotmaaier voor een groot gazon. In onze top 5 hebben we de robotmaaiers gezet waar wij heel enthousiast van worden. Neem even een kijkje en klik gerust door als je een leuke maaier ziet.

# Product Gazonoppervlakte Versnipperfunctie Begrenzing Prijs v.a.
1 GARDENA smart SILENO 500
De beste robotmaaier voor een groot gazon
500 m2 Draad € 0,00
2 Bosch Indego S+ 350
De beste robotmaaier voor een kleine tuin
350 m2 Draad € 929,00
3 GARDENA Sileno City 250
De beste robot grasmaaier voor de stadstuin
250 m2 Draad € 738,96
4 McCulloch robotmaaier ROB S600
De beste maairobot voor een gazon tot 250 m2
600 m2 Draad € 851,56
5 Robomow RX50u Connect
De beste grasmaaier voor een grote tuin
500 m2 Draad € 0,00
Laatste prijs-update: woensdag 29 juni 2022
GARDENA smart SILENO 500 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Stille maaier- Maait streeploos – Bediening via speciale app
150m begrenzingsdraad mogelijk wat te kort – Geen regensensor – Geen kantenmaaifunctie

Heb je een middelgroot gazon tot 500 m², dan is deze Gardena Smart City Sileno 500 een goede keus. Zo maait deze robot precies op de maaitijden die je met de Gardena Smart System app op je smartphone of tablet instelt. Je moet er wel rekening mee houden dat je deze maaier alleen kunt gebruiken op gras wat niet langer is dan 4 cm. Misschien moet je dus eerst even voormaaien. Daarna houdt deze Gardena Smart City het gras mooi kort.

Met deze maairobot kun je ook 2 gazons verbinden. Smalle doorgangen tussen 2 gazons met een breedte tot 60 centimeter zijn geen probleem voor de maaier. Zo haal je nog meer uit deze maaier. Er zit helaas geen maaifunctie voor de gazonkanten op, dus de randen moet je zelf bijknippen.

Aan boord heeft dit apparaat de volgende sensoren:

 • botssensor
 • liftsensor
 • kantelsensor

Dankzij deze sensoren zijn botsingen met bloembakken of tuinhekken verleden tijd. Het apparaat kan gras maaien op een helling met een stijging tot 25%. Is de heuvel te steil, dan zorgt de kantelsensor dat de messen stoppen en dat de maaier niet verder maait. Dankzij deze sensor kun je bovendien het apparaat optillen om de onderkant schoon te spuiten. Een regensensor zit er helaas niet op, dus je zult zelf het weer in de gaten moeten houden. De SensorControl zorgt dat je gazon perfect gemaaid blijft door de maaifrequentie af te stemmen op de groei van het gazon.

Geen streepje te zien met deze robotmaaier

Als je liever geen strepen in je gazon hebt, dan zit je goed met deze Gardena maairobot. Het Sensor Cut systeem laat de robotmaaier in alle richtingen maaien. Geen streep te zien dus. Dankzij de mulch functie wordt het gemaaide gras direct versnipperd. Je hoeft dat dus niet op te ruimen. Je buren kunnen ook gerust ademhalen, want met een geluidsniveau van 59 dB is dit een stille maaier. Tenslotte bepaalt deze maaier zelf zijn plaats in het gras met behulp van een begrenzingsdraad van 150 meter lang. Voor sommige tuinen is dat te kort, dus misschien moet je extra draad kopen voor een goede werking.

Zoek je een stille maairobot die je makkelijk bedient en het hele gazon automatisch bijhoudt? Kies dan voor deze Gardena Smart City Sileno 500.

Verkrijgbaar bij:
Bosch Indego S+ 350 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Mulch functie – Bediening via app/stem – Maait ook gazonranden
Geen regensensor – Redelijk lawaaiig – Slechts 100 meter begrenzingsdraad

Is je gazon wat kleiner, gebruik dan de Bosch Indego S+ 350. Met deze maaier kun je gazons tot 350 m2 maaien en je bedient ‘m met de Bosch Smart Gardening app. Met deze app kun je:

 • maaiprogramma’s instellen
 • de voortgang bekijken
 • het onderhoud plannen

Dankzij de koppeling met Amazon Alexa bedien je deze maaier ook gewoon met je stem. Deze maaier heeft een 18 volt Li-ion accu met een capaciteit van 2,5 Ah. Het duurt 45 minuten om de accu op te laden. Na 45 minuten maaien is de accu leeg.

Deze maairobot maait efficiënt

Deze robotmaaier scoorde een 7 in de test van de Consumentenbond, waarbij het gebruiksgemak een 8,5 kreeg. Deze grasmaaier is makkelijk in gebruik door:

 • SpotMow waarmee onder tuinmeubels kan worden gemaaid
 • LogiCut wat het gazon in kaart brengt en in efficiënte parallelle banen maait
 • SmartMowing waarmee alleen bij mooi weer gemaaid wordt
 • Border Cut waarmee de maaier dichtbij de rand maait voor nette gazonkanten

Deze maaier kan behoorlijk zelfstandig maaien. Het maaioppervlak wordt begrensd door een draad. Er wordt 100 meter draad bijgeleverd en dat is niet altijd voldoende. Het geluidsniveau is met 63 dB niet heel laag, dus deze maaier maakt redelijk wat geluid.

Wil je graag een compacte maaier die je makkelijk instelt? Kies dan voor deze Bosch Indego S+ 350 maaier.

GARDENA Sileno City 250 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Diefstalbeveiliging – Makkelijk te programmeren – Maakt weinig geluid
Geen regensensor – 200 meter draad – 60 minuten maaitijd

Met deze GARDENA Sileno City 250 wordt je gazon automatisch voor je gemaaid. Dankzij het speciale SensorCut system ontstaan er geen strepen tijdens het maaien. Deze maaier is ook geschikt als je smalle doorgangen of heuveltjes in je tuin hebt. Dankzij het zwenkbare achterwiel weet deze maairobot daar wel raad mee. Je programmeert de robot eenvoudig met de programma-assistent. Het apparaat maakt dan zelf een maaiplan en voert dat uit. Zo kun je heerlijk in je tuin gaan zitten of iets anders doen terwijl het gras lekker kort blijft.

 De eigenschappen van deze maairobot zijn:

 • Eenvoudige installatie en streeploos maaien
 • Maait ook in de regen
 • Extreem veilig dankzij de bots-, til- en kantelsensoren
 • Maaihoogte instelbaar van 20 - 50 mm
 • Maakt weinig geluid

Niet voor niets werd deze maairobot door de Consumentenbond beoordeeld met het cijfer 7!

Deze robot grasmaaier laadt snel op

Om diefstal van je maaier te voorkomen, gebruik je een pincode voor de beveiliging. Deze maaier heeft een 18 volt Li-ion accu met een capaciteit van 2,1 Ah. De accu laadt in 60 minuten op, waarna de maaier weer 60 minuten kan maaien. Dat is korter dan sommige andere modellen. Deze Gardena Sileno navigeert met behulp van een begrenzingsdraad, dus niet met GPS. Er zit 200 meter draad bij, maar dat zal niet voor alle tuinen voldoende zijn. Het apparaat heeft geen regensensor, maar maait gewoon door terwijl het regent. Vaak wordt het maairesultaat minder goed als het gras nat is, maar dan moet je deze maaier wel zelf naar het laadstation sturen totdat het weer droog is.

Kies jij ook voor deze superstille topper die perfect is voor kleinere tuinen? Bestel dan deze Gardena Sileno City 250 robot grasmaaier.

Verkrijgbaar bij:
McCulloch robotmaaier ROB S600 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Zeer stille maaier – Makkelijk te bedienen met de app - Gazonbescherming
Geen GPS – Geen afstandssensoren – Geen regensensor

Deze maairotbot is klaar voor het echte werk. Hij is namelijk geschikt voor tuinen tot 600 m2. Met de begrenzingsdraad kun je het maaioppervlak afbakenen. Deze robot is makkelijk te installeren en te programmeren dankzij de flexibele plaatsing van het laadstation en de eenvoudige installatiehulp. Deze ROB S600 zal automatisch door je tuin rijden en het gras versnipperen. Je hoeft dus geen grasopvangbak te legen. De kanten moet je wel zelf maaien, want dat doet deze ROB 500 niet. Deze maaier heeft verder een speciale gazonbescherming. Dit is een intelligent maaisysteem dat het maaischema automatisch aanpast aan de groei van het gazon. Zo voorkom je dat het gras te kort wordt.

Bespaar extra tijd dankzij de makkelijke bediening

Een robotmaaier bespaart je tijd, maar dan is een vlotte bediening wel een must. Anders ben je nog uren bezig om het apparaat in te stellen. Deze McCulloch ROB bedien je heel gemakkelijk dankzij de volgende functies:

 • Bluetooth met speciale smartphone app
 • Overdag of ’s nachts maaien
 • Makkelijke bediening met keypad

Als de batterij bijna leeg is, vindt ROB zelf de weg terug naar het dockingstation om op te laden. Met de Bluetooth-connectiviteit en de speciale smartphone-app bedien je de maaier en los je problemen op. Door gebruik te maken van vooraf ingestelde maaifuncties en schema’s ben je nog sneller klaar. Deze maaier wordt geleverd met 150 m begrenzingsdraad. Dat is wat aan de krappe kant, dus je moet er waarschijnlijk extra draad bij bestellen.

Zoek je een kwalitatieve robotgrasmaaier die je makkelijk bedient? Ga dan voor deze McCulloch ROB S600.

Robomow RX50u Connect Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
3 uur lang maaien – Compacte maairobot – Krachtige motor
10 uur oplaadtijd – Niet zo stil als andere maaiers – Maait de grasranden niet

Of je nu een rechte tuin hebt, of eentje met heuvels: deze Robomow robotmaaier houdt je gazon lekker kort. Hellingen tot 15% zijn geen probleem voor dit slimme model. Deze krachtige robotgrasmaaier kun je via de app heel makkelijk programmeren en aansturen. Je kunt er ook de start- en maaitijden mee instellen. Door het dubbele maaimes van hoge kwaliteit maait deze maairobot beter en sneller dan andere apparaten. Het gras wordt ook meteen versnipperd, dus je hoeft niet meer te harken.

Laat je gazon over aan deze robotmaaier

De Robomow robotmaaier heeft verschillende slimme functies waardoor de robot heel zelfstandig is. De gebruiksvriendelijkheid blijkt uit het volgende:

 • Weekprogramma kan voorgeprogrammeerd worden
 • Voer de oppervlakte van je tuin in en het starttijdstip. De maaier doet de rest.
 • Bediening met 1 knop

Ook als je niet thuis bent doet de robotmaaier zelfstandig zijn werk. Dankzij de regensensor kan de maaier bij regen zelf naar het basisstation, waar de robot meteen opgeladen wordt. Dit opladen duurt 8-10 uur. Dat is best lang, maar daarna kan de maaier wel weer 3 uur lang zelfstandig maaien.

Met een snijbreedte van 18 cm is de RX50U een van de meest compacte robotmaaiers van Robomow. Hoog gras tot 5 cm is voor deze robotmaaier ook geen probleem. De randjes maait hij niet, dus die moet je zelf bijknippen. Tijdens het maaien produceert de RX50U minder dan 70 dB aan geluid. Daarmee is dit niet de stilste maaier, maar het geluid is niet al te storend.

Heb je en kleine tuin en zoek je daarvoor een compacte en betaalbare maairobot? Bestel dan deze Robomow RX50U.

Verkrijgbaar bij:
Door: Joel de Bruin

Joel is verantwoordelijk voor de reviews uit de categorieën Elektronica en Hobby & Sport. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Joel is zelf een fanatieke hardloper.

Socials Joel:

LinkedIn - Instagram - Youtube - E-mail