Beste robotmaaier 2023. 5x de beste robotmaaiers

Laatste ge-update in door Jasper

Waar het ooit begon met een handmaaier, zijn we via de grasmaaier inmiddels aanbeland bij de automatische grasmaaier. Hiermee hoef je je zelf geen zorgen meer te maken over wanneer je het gras moet maaien! Dit doet de robotmaaier volledig automatisch. Of je nu kiest voor een willekeurige route, systematische route of een route in mooie strakke banen.

In deze review vind je de beste robotmaaiers van 2023. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar de oppervlakte, de maairoute, de mulching functie, het type gebiedsafbakening en natuurlijk de prijs. Daar is de Bosch Indego S als beste robotmaaier van 2023 uit naar voren gekomen. Benieuwd naar andere robotmaaiers geschikt voor grote of kleine gazons? Wij vertellen er je alles over!

Bosch Indego S Bekijk prijzen
Oppervlakte: 500 m2
Maairoute: Systematisch
Mulching functie: Ja
Gebiedsafbakening: Perimeterdraad
Hierom zijn we fan:
Applicatie
500 m2
Kleine maaimes
Botssensoren
Let hierop:
Perimeterdraad
Sensoren

Geschikt voor: Mensen met een gemiddeld gazon die graag via de app de robotmaaier bedienen

Laten we deze review beginnen met de beste robotmaaier van 2022, de Bosch Indego S+ 500. Een van de grote voordelen van deze automatische grasmaaier is dat je deze van afstand kunt besturen via de applicatie. Deze werkt op je Android telefoon en iPhone, waardoor je de robot ook aan kunt zetten als je even niet thuis bent!

Het gras maaien en afzetten

Bij deze robotmaaier wordt in totaal 150 meter perimeterdraad geleverd. Deze moet je gebruiken om je tuin af te bakenen. Gezien het grote maaioppervlak van maar liefst 500 m2, kan dit wel aan de kleine kant zijn. In dat geval zul je zelf nog meer perimeterdraad moeten aanschaffen.

Bij het maaien zelf profiteer je van een klein maaimes. Hoewel dit in eerste instantie niet positief lijkt, is dat het zeker wel. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat er dingen beschadigd raken die nog op het gras liggen, zoals speelgoed. De mulching functie zorgt er dan weer voor dat het gemaaide gras als brandstof voor het gazon dient.

Sensoren

Een groot voordeel is wel dat deze robot grasmaaier botssensoren heeft. Hier hoef je dan ook geen perimeterdraad voor te gebruiken, aangezien de robotmaaier zelf aanvoelt dat deze niet verder kan. Obstakels die herkend worden zijn onder meer:

  • Muurtjes
  • Houten obstakels
  • Hekwerk
  • Stevige beplanting

Helaas beschikt de beste robotmaaier niet over afstandssensoren en afgrondsensoren. Dit wil zeggen dat de robot niet kan inschatten als er een verlaging is, bijvoorbeeld een afstapje. Ook kan deze de afstand tot een object niet inschatten, waardoor de robotmaaier op dezelfde snelheid door blijft maaien.

De beste robotmaaier voor middelgrote gazons met botssensoren en een mobiele applicatie!

Zoef Bekijk prijzen
Oppervlakte: 600 m2
Maairoute: Systematisch
Mulching functie: Ja
Gebiedsafbakening: Perimeterdraad
Hierom zijn we fan:
Regensensor
Veiligheid
Applicatie
Multi area
Let hierop:
Van buiten naar binnen
Applicatie

Geschikt voor: Mensen met een middelgroot gazon die via een mobiele applicatie alles tot in de puntjes geregeld willen hebben!

Het testpanel was het er vrijwel direct over eens, de Zoef robotmaaier komt als beste uit de test! Dit komt onder meer door de regensensor, die aanvoelt wanneer het begint te regenen en direct terugkeert naar het basisstation. Staat er een maaibeurt gepland, dan wordt deze uitgesteld en weer opgepakt als het droog is.

De mobiele applicatie

Ook deze Zoef robotmaaier beschikt over een mobiele applicatie. Deze werkt via Wifi en Bluetooth, waardoor je helaas wel altijd in de buurt van de maaier moet zijn om de instellingen te wijzigen. Verder kun je met de app:

  • De maaigeschiedenis bekijken
  • Status van de accu bekijken
  • Multi area aangeven

Vooral dit laatste aspect is erg belangrijk. Heb je namelijk meerdere grasvelden rondom het huis liggen, dan kun je in de applicatie aangeven hoeveel er in welk gebied gemaaid moet worden. Op die manier heb je over een perfect gemaaid gazon liggen. Dit onderscheidt de grasmaaier ook van bijvoorbeeld de hierboven genoemde Bosch maaier.

Robot grasmaaier volgt perimeterdraad

Een van de nadelen van deze goede robotmaaier is dat deze van buiten naar binnen werkt. Deze volgt namelijk eerst de volledige perimeterdraad, waarna deze aan de rest van het gras begint. Hierdoor krijg je niet die mooie rechte banen in je gazon.

Tot slot willen we nog de veiligheid benoemen. Til je de robotmaaier namelijk op, dan stoppen de messen binnen 0,5 seconden direct met draaien. Ideaal voor als je kinderen hebt bijvoorbeeld. Vervolgens moet deze met een pincode weer geactiveerd worden, ook perfect als mensen er met je robotmaaier vandoor willen gaan! Deze is dan namelijk niet meer te gebruiken.

De best geteste robotmaaier vanwege de veiligheid, de mobiele applicatie en de regensensor.

Verkrijgbaar bij:
Bosch Indego 350 Bekijk prijzen
Oppervlakte: 350 m2
Maairoute: Systematisch
Mulching functie: Ja
Gebiedsafbakening: Systematisch
Hierom zijn we fan:
Internetverbinding
Sensoren
Afstand bestuurbaar
Draadpinnen
Let hierop:
Batterijduur
Perimeterdraad

Geschikt voor: Mensen met een kleine tuin tot maximaal 350 m2.

Mensen met kleinere gazons opgelet, de Bosch Indego 350 is een va de beste robotmaaiers voor tuinen tot maximaal 350 m2. Naast dat deze perfect is voor kleinere tuinen, beschikt deze ook over:

  • Verschillende sensoren
  • Afstand bestuurbare techniek
  • Draadpinnen voor de perimeterdraad

Doordat de robotmaaier via internet verbinding kan maken met de Bosch Smart Gardening app, kun je deze altijd en overal besturen. Zelfs als je op vakantie bent kun je aangeven dat de robot haar werk mag gaan doen!

De sensoren

Qua sensoren beschikt de robotmaaier over een drietal belangrijke sensoren, namelijk een afstandssensor, een botssensor en de mogelijkheid om de grasmaaier op afstand te besturen. Zie je dat deze vastloopt, dan kun je er in de app zelf voor zorgen dat de grasmaaier weer vooruit kan.

Helaas valt het daarbij wel op dat de maximale accuduur maar 30 minuten is. Hoewel deze speciaal gemaakt is voor mensen met een klein gazon, kan dit aan de korte kant zijn. Hierdoor moet de robotmaaier terug naar het basisstation om op te laden voordat deze de maaibeurt kan hervatten.

De perimeterdraad

Natuurlijk beschikt deze beste robot maaier ook over een perimeterdraad. Afhankelijk van je tuin kan de 100 meter perimeterdraad die is meegeleverd wel aan de korte kant zijn. Gelukkig kun je altijd meer draad aanschaffen en zijn er twee draadverbinders meegeleverd. Twijfel je nog hoe je jouw terrein moet afbakenen of hoe een robotmaaier werkt? Hier lees je er alles over!

Daarnaast vind je in de doos ook 140 bevestigingspinnen. Deze kunnen je gebruiken om de perimeterdraad boven het gazon af te zetten. Vind je dit niet mooi, dan kun je deze draad natuurlijk ook ingraven. Kies daarbij voor maximaal 5 centimeter om te voorkomen dat de robotmaaier de draad niet herkent.

De beste robotmaaier voor kleinere gazons die beschikt over verschillende handige sensoren én op afstand bestuurbaar is.

Gardena Silenolife 1500 Bekijk prijzen
Oppervlakte: 1500 m2
Maairoute: Willekeurig
Mulching functie: Ja
Gebiedsafbakening: Perimeterdraad
Hierom zijn we fan:
Stille robotmaaier
Gardena Bluetooth App
SensorControl
Vorstsensor
Let hierop:
Willekeurige maairoute
Bediening

Geschikt voor: Mensen met een groot gazon die in de tuin niet gestoord willen worden.

Een van de beste Gardena robotmaaiers is de Gardena Sileno Life 1500. Heb je een groot gazon van maximaal 1500 m2, dan kunnen we ons voorstellen dat je niet zelf het gras maait met een grasmaaier. Deze Gardena Smart Sileno biedt je uitkomst.

Gardena Bluetooth app

Ook deze Gardena robotmaaier kun je via een mobiele applicatie bedienen. Hierdoor kun je zelf de route bepalen, bekijken wanneer de robot voor het laatst gemaaid heeft of de batterijstatus van de robot bekijken.

Het aangeven van de route in de applicatie is wel belangrijk, aangezien de maairoute van de Gardena Smart Sileno standaard is ingesteld op willekeurig. In de app geef je trouwens ook nog met de Spot Cutting functie aan waar de robotmaaier extra aandacht aan het gras moet geven.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bosch Indego 350 connect, kun je de robotmaaier niet op afstand besturen. Door de connectie met Bluetooth bestuur je de robotmaaier op maximaal tien meter afstand. Hierdoor moet je wel naar je robotmaaier toe lopen als je wat dingen wilt wijzigen.

Slimme robotmaaier

Wat deze Gardena Smart Sileno onderscheidt van andere robot grasmaaiers, is dat deze beschikt over slimme sensoren:

  • SensorControl
  • Vorstsensor
  • Botssensor

Vooral de SensorControl willen we even uitlichten. Deze sensor houdt namelijk de groei van je gazon in de gaten en gaat op basis daarvan je gazon onderhouden. De maaifrequentie wordt namelijk aangepast op de ervaringen van de robotmaaier.

Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken dat de Gardena maait als het vriest. Door de vorstsensor voorkomt de robotmaaier zelf dat deze gaat maaien als de temperatuur onder de 5 graden Celsius zakt. Wil je deze robotmaaier kopen, dan zijn dit twee belangrijke voordelen ten opzichte van de meeste robotmaaiers.

De beste robotmaaier voor grote gazons van 1500 m2 met vorstsensor en SensorControl!

Bosch Indego XS 300 Bekijk prijzen
Oppervlakte: 300 m2
Maairoute: Banen
Mulching functie: Ja
Gebiedsafbakening: Perimeterdraad
Hierom zijn we fan:
Intelligente navigatie
Mulching functie
Auto Calendar
Multi Area
Let hierop:
Connected Functie
Kleine gazons

Geschikt voor: Mensen met kleine gazons en een kleinere portemonnee.

En tot slot hebben we nog de beste robotmaaier voor een zacht prijsje. Deze Bosch Indego XS 300 is een goedkope robotmaaier met uitstekende specificaties. Zo zorgt de mulching functie ervoor dat het gemaaide gras als brandstof voor je gazon dient. Maar dat is nog niet alles!

Een van de beste robotmaaiers

Deze robotmaaier maakt namelijk ook gebruik van een drietal slimme functies:

  • LogiCut
  • Auto Calendar
  • Multi Area

Allereerst LogiCut, waarmee de robotmaaier je gazon in kaart brengt. Hierdoor kun je je gazon laten maaien in parallelle banen en is je gazon binnen no time weer helemaal in orde! Met de Multi Area functie kun je meerdere gazongedeeltes aangeven, waardoor je rondom het huis altijd een strak gazon hebt liggen.

Deze compacte robotmaaier beschikt ook over een Auto Calendar functie. Op basis van de ervaringen van de robotmaaier wordt er een schema opgesteld. Het maaischema wordt daarbij afgestemd op de omstandigheden van het gras, waardoor het gras gemaaid wordt op het moment dat dit het beste is!

De verbeterpunten

Helaas zijn er wel een aantal verbeterpunten die we willen vermelden. Allereerst is dit een van de weinige automatische grasmaaiers die niet beschikt over een connected functie. Hierdoor kun je dus niet via de applicatie aangeven waar en wanneer je robot moet gaan maaien.

Daarnaast is deze ook echt alleen geschikt voor een klein gazon, aangezien de robotmaaier niet meer dan 300 m2 in zijn geheugen kan opslaan. Heb je een groter gazon, dan kun je wellicht beter een andere robotmaaier of traditionele grasmaaier overwegen.

De beste budget robotmaaier van 2022 vanwege de scherpe prijs, de slimme sensoren en de mulching functie!

Product Oppervlakte Maairoute Mulching functie Gebiedsafbakening
Bosch Indego S Bosch Indego S
Beste koop robotmaaier
500 m2 Systematisch Perimeterdraad Bekijk prijzen
Zoef Zoef
Best geteste robotmaaier
600 m2 Systematisch Perimeterdraad Bekijk prijzen
Bosch Indego 350 Bosch Indego 350
Beste robotmaaier kleine tuin
350 m2 Systematisch Systematisch Bekijk prijzen
Gardena Silenolife 1500 Gardena Silenolife 1500
Beste robotmaaier grote tuin
1500 m2 Willekeurig Perimeterdraad Bekijk prijzen
Bosch Indego XS 300 Bosch Indego XS 300
Beste budget robotmaaier
300 m2 Banen Perimeterdraad Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit