Hoe werkt een robotmaaier?

Met minder gedoe het gras maaien, dat doet de robotmaaier. Net zoals de robotstofzuiger in huis is dit apparaat bedoeld voor mensen die het beu zijn om alles handmatig te doen. De robotmaaier neemt het werk van handmatig het grasmaaien voor je uit handen, waardoor je gazon zonder al te veel gedoe er in een handomdraai weer mooi bij ligt. Maar hoe werkt deze robotmaaier nou precies?

Zo werkt een robotmaaier

Een robotmaaier is niets meer of minder dan een automatisch aangedreven machine met maaimessen eronder. Het karretje werkt door een gebied te maaien dat je afzet met een begrenzingsdraad. Je hebt ook maaiers die werken met een GPS. De robotmaaier weet zo in welk gebied hij moet maaien. De maaier zal, net zoals een robotztofzuiger, obstakels ontwijken. Veel maaiers hebben ook zogenoemde afgrondsensoren tot hun beschikking. Daarmee kunnen ze lager gelegen delen ontwijken.

Er is een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier:

  • Er zijn maaiers voor gazons van 250 vierkante meter tot gazons van meer dan 600 vierkante meter. Let hierop bij de aanschaf.
  • Heb je en groot gazon? Dan heb je soms twee maaiers nodig.
  • Je kunt een robotmaaier soms via de app bedienen of met een afstandsbediening
  • Sommige robotmaaiers hebben diefstalbeveiliging, zodat niemand het apparaat meeneemt uit je tuin.
  • Het basisstation is de oplader van je maaier, zorg dat dit niet verder dan 20 meter van een stroombron staat.
  • Laat je een robotmaaier over een pad of grind rijden, let dan op de behuizing van de machine

Mulchfunctie

Sommige robotmaaiers hebben een speciale mulchfunctie. Dat betekent dat de maaier het gras verpulvert en deze als het ware uitspuugt. Deze snippers verteren en bemesten tevens het gras. Zo hoef je ook minder vaak het gras te bemesten. Deze functie werkt echter niet als het gras te nat is.