Kan een robotmaaier een pad oversteken?

Je robotmaaier is eindelijk klaar voor gebruik. Hij is opgeladen, ingesteld en het maaien kan beginnen. Je komt er echter achter dat het maaigedeelte dat je hebt uitgezet een pad bevat. Kan de robotmaaier dit pad oversteken of moet je je maaigedeelte indelen in twee delen?

Een pad oversteken met een robotmaaier

Een robotmaaier kan een pad oversteken. Dat is voor de meeste modellen geen probleem. Je kunt paden zelfs gebruiken om de maaier van het ene naar het andere gedeelte van je tuin te laten gaan. Het is echter wel belangrijk dat je de begrenzingsdraad van je maaier zo instelt dat deze over het pad zal gaan.

Het is wel goed om op een aantal punten te letten wanneer je de robotmaaier over tegels van een pad wilt laten gaan:

  • Bij een pad door je maaigebied is het beter de begrenzingsdraad ondergronds aan te leggen.
  • Het pad moet niet bestaan uit stapstenen en op gelijke hoogte liggen met je gazon.
  • De kantjes van het gazon nabij een pad zul je af en toe wel moeten bijknippen. Dit kan de robotmaaier vaak moeilijk bereiken.
  • Je kunt aan de hand van een soort ‘tunneltje’ van begrenzingsdraden een oversteekplaats maken voor je robotmaaier.

Kan een robotmaaier over grind?

De paden in onze tuin zijn lang niet altijd gemaakt van stenen of tegels. Ook grind kan als pad worden gebruikt of schepen en houtsnippers. Dat roept de vraag op of de robotmaaier ook over deze paden kan rijden voor het maaien van een bepaald gebied. Helaas is dat echter niet mogelijk. Grind of andere losliggende delen zijn niet geschikt als pad om de robotmaaier over te laten steken.

Het is daarom aan te raden een pad te vervangen voor tegels wanneer het het maaigebied doorkruist. Je zou dit op kunnen lossen met twee robotmaaiers wanneer het maar een pad betreft. Zijkanten van de tuin die niet het gras doorkruisen zijn geen probleem voor de maaier, omdat die gewoon vermeden kunnen worden door de begrenzingsdraad juist in te stellen.