Kan een robotmaaier tegen vorst?

Het maaien van je grasveld in de tuin kan een hoop tijd kosten. Zeker als je veel gras hebt en een gewone maaimachine met jouw sturing het werk moet doen. Robotmaaiers kunnen veel van het werk uit handen nemen. Maar is zo’n robotmaaier wel geschikt voor de seizoenen? Kan de maaier bijvoorbeeld tegen vorst? En hoe is de maaier bestand tegen regen?

De vorstbestendigheid van een robotmaaier

Een robotmaaier kan tegen vorst, maar moet daarvoor wel opgeborgen worden zodat deze de volgende lente weer gebruikt kan worden. In Nederland is maaien in het winterseizoen niet nodig omdat de groeiperiode van het gras voorbij is. Tegen november maai je het gras voor de laatste keer en is het goed de maaihoogte niet te laag in te stellen om zo het wat langere gras tegen mogelijke vorst te beschermen. Vervolgens kun je de robotmaaier het beste opbergen op een droge plek. Deze hoeft niet warm te zijn, maar wel vrij van vorst. Volg bij het opbergen de volgende stappen:

  • Controleer de staat van je maaier, vervang bijvoorbeeld de maaimessen indien nodig
  • Berg de maaier op in een beschermhoes
  • Berg het laadstation dat nog buiten staat op tegen mogelijke vorstschade
  • Laad voordat je dit doet de accu van de maaier volledig op

Kan een robotmaaier tegen regen?

Naast vorst in de winter krijgt de robotmaaier ook, in vrijwel ieder seizoen, veel te maken met regen. In principe is een robotmaaier gebouwd om tegen water te kunnen. Dat betekent echter niet dat je de machine moet gebruiken als het regent. Het grootste nadeel tijdens hevige regenval is namelijk dat het gras kleddernat is, waardoor grasresten maar ook modder en ander vuil aan de onderkant van de machine kunnen blijven plakken en zo de werking en het maaiproces verstoren. Kies daarom liever voor een droge dag, al is je gras kortwieken wanneer er langdurige droogte heerst ook niet heel slim. Een dag voordat er veel regent komt is bijvoorbeeld een goed moment.