Moet een robotmaaier elke dag maaien?

Een robotmaaier kan je helpen het maaien makkelijk te maken. Deze machine maait namelijk uit zichzelf en je hoeft daardoor niet meer achter een machine te lopen. Een robotmaaier heeft dus het voordeel dat je niet meer zo intensief zelf hoeft te maaien voor dat mooie strakke gazon, maar hoe vaak moet je deze automatische maaimachine gebruiken?

Een robotmaaier gebruik je in principe net zo vaak als een gewone maaimachine. Maaide je voorheen eens per 3 weken? Dan volstaat dat nu ook. Toch geldt over het algemeen dat een strak gazon een bepaalde frequentie aan maaien nodig heeft om er iedere dag mooi uit te zien. De schoonheid van het gazon is bovendien afhankelijk van het seizoen. Zo zul je de volgende tips aan kunnen houden voor je ideale strakke gazon:

  • Maai elke dag aan het begin van de lente wanneer het warm en nat is want dan groeit het gras hard en snel
  • In droge warme zomers is eens per 2 à 3 dagen maaien meer dan voldoende
  • In de herfst is eens per week maaien voldoende om het gras op lengte te houden
  • Zodra de temperatuur onder de 5 graden duikt hoef je niet meer te maaien en laat je het gras staan. De maaimachine berg je op want die kan niet buiten blijven staan vanwege de vorst

Zoals gezegd kun je er natuurlijk ook voor kiezen je gras soms te laten groeien. De frequentie van het maaien hangt af van jouw wensen voor je gazon. Iedere dag maaien is echte vrijwel nooit nodig. Dat is alleen aan te raden aan het begin van de lente of wanneer het veel regent in de zomer. In de winter maai je vrijwel nooit je gras, tenzij we te maken hebben met een extreem zachte winter met temperaturen ver boven het vriespunt.