Beste robotstofzuiger 2021 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Wist je dat de beste robotstofzuigers tot wel 99% van alle haren, huisstofmijten en allergenen opzuigen! Met een goede robotstofzuiger is een smerige vloer dus verleden tijd. Maar hoe weet je nou welke robotstofzuiger eigenlijk de beste is? En waar moet je op letten bij het kopen van een robotstofzuiger. Doordat er zoveel verschillende producten op de markt zijn, kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren.

Maak je echter niet druk! In deze review hebben wij de beste robotstofzuigers voor je getest. Natuurlijk kan er daarvan maar één de beste zijn: de Eufy Robovac 15C EU. Maar waarom is deze nou de beste? En zijn er ook andere robotstofzuigers die wij aan je aan zouden raden? Jazeker! Hieronder hebben we de beste vijf robotstofzuigers in de verschillende categorieën op een rijtje gezet. Daarbij hebben we gekeken naar de prijs, de navigatiemethode, de oplaadtijd van de accu en de hoeveelheid geluid die de stofzuiger maakt.

 • Beste koop robotstofzuiger - iRobot Roomba 976
 • Best geteste robotstofzuiger - Eufy RoboVac 15C
 • Beste robotstofzuiger met dweilfunctie - Blaupunkt Bluebot XBOOST BPK-VCBB1XB
 • Beste robotstofzuiger voor hondenharen/dierenharen - iRobot® Roomba® e5152
 • Beste robotstofzuiger voor tapijt - ECOVACS 0950 DEEBOT OZMO
# Product Oplaadtijd Accu Maximaal geluidsniveau Navigatie methode Prijs v.a.
1 iRobot Roomba 976
Beste koop robotstofzuiger
3 uren 58 dB Zelflerend € 399,00
2 Eufy RoboVac 15C
Best geteste robotstofzuiger
5 uren 55 dB Geen € 229,00
3 Blaupunkt Bluebot XBOOST BPK-VCBB1XB
Beste robotstofzuiger met dweilfunctie
5 uren 59 dB GPS-chip € 299,00
4 iRobot® Roomba® e5152
Beste robotstofzuiger voor hondenharen/dierenharen
2 uren 58 dB Geen € 319,00
5 ECOVACS 0950 DEEBOT OZMO
Beste robotstofzuiger voor tapijt
5 uren 66 dB Laser € 429,00
Laatste prijs-update: maandag 27 september 2021
Beste koop robotstofzuiger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Instellen schoonmaakschema - Zelflerende navigatie - Verder gaan waar gestopt
 • Dweilfunctie - Batterijduur
Productreview:

Laten we beginnen met een van de grote voordelen van de iRobot Roomba 976. Met deze robot kun je eenvoudig een schema instellen van tijdstippen waarop de robot je huiskamer schoonmaakt. Door de besturing via de app kun je de stofzuiger laten beginnen als je zelf nog aan het werk bent.

Er is natuurlijk niets lekkerder dan thuiskomen in een schoon huis. De zelflerende navigatie zorgt er daarnaast voor dat er nooit een plekje overgeslagen wordt en dat de robotstofzuiger niet telkens overal tegenaan botst. Het zou natuurlijk zonde zijn van je kast of bank als stootplekken op komen.

En dat de robot slim is, dat merken we aan het geheugen. Is de batterij leeg, dan keert de robot terug naar het oplaadstation. Is de stofzuiger opgeladen, dan gaat deze verder waar hij gebleven was. Zo wordt er nooit meer een plekje in huis overgeslagen. Daarnaast is de robot te koppelen met:

 • Amazon Alexa
 • Google Assistent

Batterijduur

Helaas is dit ook direct een van de nadelen van deze robotstofzuiger. Heb je te maken met een grote ruimte, dan is de accuduur van 1.5 uur aan de korte kant. Zeker als we zien dat de accu ook nog eens 3 uur moet opladen voordat de stofzuiger weer verder kan.

Daarnaast zien we bij veel concurrenten in deze prijscategorie dat er ook een dweilfunctie is inbegrepen. Doordat deze bij de iRobot Rooma 976 ontbreekt, moet je alsnog zelf dweilen. De robotstofzuiger is erop gericht om het werk te verlichten. Deze robot doet dat dus maar deels.

Het is wel weer mogelijk om deze robot te linken met de dweilrobots van iRobot. Hierdoor is het dus wel mogelijk om beide huishoudelijke taken aan de robots over te laten, maar moet je daarvoor wel een extra aankoop doen. Deze behoort natuurlijk in dezelfde categorie van huishouden & wonen.

De iRobot Rooma 976 is absoluut de beste koop in de categorie robotstofzuigers!

Best geteste robotstofzuiger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Besturing via mobiele telefoon - Schoonmaakschema instellen - Stille robot - HEPA-filter
 • Willekeurige schoonmaakroute - Geen terugkeerfunctie
Productreview:

Wat direct opvalt bij de best geteste robotstofzuiger is de besturing via de mobiele telefoon. Het geeft je de mogelijkheid om voor de komende dagen alvast een schoonmaakschema in te stellen. Hierdoor kun je de stofzuiger besturen met verschillende besturingssystemen:

 • Mobiele telefoon
 • Amazon Alexa
 • Google Assistant

Het geeft je de mogelijkheid om vanaf je mobiele telefoon aan te geven wanneer de robotstofzuiger kan beginnen om de kamer te stofzuigen. Wat wij persoonlijk erg fijn vinden, is dat je vanaf je werk eenvoudig kunt aangeven dat de robotstofzuiger kan beginnen. Hierdoor kom je altijd in een schoon huis thuis.

Van alle geteste robotstofzuigers is de Eufy Robovac 15C EU de stilste robot die we hebben getest. Met maar 55 decibel kun je de robotstofzuiger zelfs aanzetten als je op de bank televisie ligt te kijken. Tijdens een serie of film heb je er helemaal geen last van. Ook tijdens het werken is het geen probleem.

Wat deze robotstofzuiger wel in het voordeel heeft ten opzichte van de concurrentie, is dat het momenteel de goedkoopste robotstofzuiger is die uit de test is gekomen. Met sommige andere stofzuigers scheelt het wel €200. Voor dit bedrag is zelf stofzuigen verleden tijd.

De route:

Wat we helaas wel als minpunten hebben ervaren, is dat er gebruik wordt gemaakt van een willekeurige schoonmaakroute. Hierdoor kan het zijn dat er plekken in het huis dubbel worden schoongemaakt of dat er plekken vergeten worden.

Daarnaast hebben we tijdens het thuiswerken ervaren dat er verschillende keren een robot tegen de bureaustoel aanbotste. Hoewel het maar een enkele keer is voorgekomen, is het wel vervelend terwijl je in een vergadering zit. Deze keert ook niet terug naar het home depot als de batterij leeg is.

Met de Eufy Robovac 15C EU haal je de best geteste robotstofzuiger in huis!

Beste robotstofzuiger met dweilfunctie Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Digitale besturing - HEPA-filter - Keert zelf terug - Dweilfunctie
 • Navigatie via GPS
Productreview:

Wat ons zo bevalt aan de Blaupunkt Bluebot Xboost BPK-VCBB1XB robotstofzuiger is dat je deze heel eenvoudig kunt besturen met een app via de telefoon. Daarnaast is het ook mogelijk om deze met je stem te besturen via Amazon Alexa of Google Home. Zeker met een Google Nest erg handig!

De app geeft je de mogelijkheid om verschillende schema’s te maken wanneer je bijvoorbeeld op het werk bent of thuis werkt. Daarnaast kun je in de app ook de voortgang in de gaten houden, zodat je precies weet wanneer de robot klaar is. Ideaal als je nog op het werk bent.

Qua schoonmaken is het een van de beste robotstofzuigers met dweilfunctie. Er zit namelijk een microvezel doek die wordt meegeleverd. Hierdoor heeft deze zelfs de mogelijkheid om de eventuele vetresten van een airfryer op te ruimen. Dit is een positief punt ten opzichte van de concurrentie.

Ook de meegeleverde HEPA-filters zijn ideaal voor het voorkomen van allergieën. Andere handige accessoires die je bij de robotstofzuiger krijgt zijn:

 • Motorfilter
 • Zijborstels
 • Magneetstrip
 • Reinigingsborstel

GPS-functie

De GPS-functie is helaas niet perfect. Hiermee onthoudt de robotstofzuiger waar deze is geweest in huis. Hierdoor heeft de robotstofzuiger een aantal rondes nog om de route te leren. Zeker in het begin merken we dat de robot stukken in huis overslaat of juist twee keer doet.

Dit kun je wel verbeteren met het gebruik van een magneetstrip om te definiëren waar de robot niet mag komen. Deze strips kun je in bijvoorbeeld onder het tapijt of bij het trappengat plakken om te voorkomen dat de robot hier komt.

Met deze robotstofzuiger met dweilfunctie heb je géén stof én een schone vloer!

Beste robotstofzuiger voor hondenharen/dierenharen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Digitale besturing - Vuildetectiesysteem - Onderhoudsarme middenborstels - Virtuele muur
 • Legen stofbakje - Terugkeerfunctionaliteit
Productreview:

Heb je thuis honden of katten lopen, dan moet je de iRobot Roomba e5 robotstofzuiger hebben. Dit is vooral te wijten aan de onderhoudsarme middenborstels. Deze zorgen er namelijk voor dat dierenharen eenvoudig opgepikt worden en dat de zuigmond vrij blijft van het grotere vuil.

Hoewel het een enorm sterke robotstofzuiger is als het aankomt op huisdieren, moet je hierdoor wel elke keer het stofbakje legen als de robotstofzuiger het rondje heeft gemaakt. De haren nemen namelijk veel plek in, als je het bakje niet leeg maakt, zorgen ervoor dat de volgende poetsbeurt minder goed is.

Ook deze robot kun je eenvoudig digitaal besturen via de applicatie, via Google Home of via Amazon Alexa. Wat ik zelf erg fijn vind, is dat je per kamer een schema kunt maken wanneer de robot schoonmaakt. Daarnaast zie je ook de verstreken tijd per kamer en hoelang er nog nodig is.

Detectie

Wat deze robotstofzuiger van Roomba als voordeel heeft ten opzichte van de concurrentie is dat het een vuildetectiesysteem heeft ingebouwd. Hierdoor rijdt de robotstofzuiger even een extra keer over een extra vieze plek heen. Dit zorgt ervoor dat je altijd te maken hebt met een schone vloer. Daarnaast heeft deze:

 • HEPA-filters
 • Anti-vastloop functie
 • Uitblaasfilter

Je kunt in de applicatie ook een virtuele muur instellen. Met deze virtuele muur kun je instellen dat de robotstofzuiger bijvoorbeeld niet in de woonkamer komt als je lekker een film of serie zit te kijken. Er zijn, in tegenstelling tot de concurrenten, geen magneetstrip voor nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Ondanks dat de robotstofzuiger veel dingen kan detecteren, heeft het moeite met terugkeren naar het home depot als de robotstofzuiger deze niet kan zijn. De stofzuiger onthoudt namelijk niet de weg in huis. Heb je een groot huis, dan is het verstandiger om te kiezen voor een kruimeldief in verschillende ruimten.

De beste robotstofzuiger die je als huisdiereneigenaar in huis kunt halen!

Beste robotstofzuiger voor tapijt Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • lasernavigatie - 2 plattegronden mogelijk - Virtuele muren instellen - Terugkeerfunctionaliteit
 • Klein stofreservoir - Luidruchtig
Productreview:

Met de Ecovacs Deebot OZMO 950 hebben we ook direct de duurste robotstofzuiger uit deze test. Het is tevens de beste robotstofzuiger voor tapijten. Ze zijn zelfs in staat om over drempels en tapijten van meer dan 2 centimeter hoog te rijden. Dit maakt deze erg geschikt voor een woonkamer met tapijt.

Het grote voordeel van deze robot is dat je twee verschillende zones in kan stellen in de mobiele applicatie. Heb je bijvoorbeeld een boven- en benedenverdieping die je schoon wilt houden, dan kan deze robotstofzuiger daar enorm goed mee omgaan. Beide plattegronden worden eenvoudig onthouden.

In de applicatie kun je de terugkeerfunctionaliteit beheren en virtuele muren instellen waar de stofzuiger niet mag komen. Enorm handig als je met de airfryer bezig bent en niet over de wilt struikelen. Navigeren doet de robotstofzuiger door middel van een laser. Dit is efficiënter dan bijvoorbeeld via een:

 • GPS-signaal
 • Plafondherkenning
 • Zelflerende navigatie

Nadelen

Ten opzichte van de concurrentie zien we wel dat deze robotstofzuiger erg luidruchtig is. Met maar liefst 66 decibel is dit een stuk luider dan andere robotstofzuiger. Ook het feit dat het stofreservoir een stuk kleiner is dan bij de concurrentie kunnen we als een nadeel zien.

De vochtige doek is er daarnaast op gericht om het huis redelijk schoon te houden. Het zorgt er echter niet voor dat je hetzelfde resultaat krijgt als met bijvoorbeeld een dweil. De vochtige doek helpt wel om het huis schoon te houden, maar het voorkomt niet dat je eens in de zoveel tijd toch moet dweilen.

De robotstofzuiger die zelfs met tapijt van 2 centimeter geen enkele moeite heeft!

Welke robotstofzuigers hebben wij vergeleken?

In totaal hebben we 5 robotstofzuigers onderzocht, getest en vergeleken van 4 merken.

De volgende robotstofzuigers hebben we onder de loep gehouden om erachter te komen wat in 2021 de beste robotstofzuiger is voor de meeste mensen.

Jasper van Campen
Door: Jasper
Jasper is samen met Joel verantwoordelijk voor de categorie Elektronica.

Socials: Jasper
LinkedIn - Facebook - E-mail