Beste 5 rolmaten van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Een rolmaat wordt toch alleen gebruikt om maten te meten? Ja, dat zou je wel zeggen. Toch is niets minder waar. Er zijn namelijk enorm veel verschillende rolmaten verkrijgbaar, alleen al als we kijken naar de verschillende lengtes die gebruikt worden.

In deze review zetten we de beste rolmaten van 2022 voor je op een rij. Daarbij hebben we gekeken naar de totale lengte van de rolmaat, analoge of digitale weergave en het gewicht. Daar is de Stanley 0-30-657 als beste meetlint uit de test gekomen. Laten we hier eens kijken naar de andere goede rolmaten!

Product Lengte rolmaat Weergave Gewicht
STANLEY Rolbandmaat STANLEY Rolbandmaat
Beste koop rolmaat
8 meter Analoog 399 gram Bekijk prijzen
STANLEY Rolbandmaat Powerlock STANLEY Rolbandmaat Powerlock
Best geteste rolmaat
5 meter Analoog 240 gram Bekijk prijzen
Stanley FMHT0 Stanley FMHT0
Beste rolmaat tot 2 meter
2 meter Analoog 61 gram Bekijk prijzen
STANLEY FATMAX STANLEY FATMAX
Beste rolmaat tot 6 meter
5 meter Analoog 422 gram Bekijk prijzen
STANLEY FatMax 10 meter STANLEY FatMax 10 meter
Beste rolmaat tot 10 meter
10 meter Analoog 692 gram Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
STANLEY Rolbandmaat Bekijk prijzen
Lengte rolmaat: 8 meter
Weergave: Analoog
Gewicht: 399 gram
Hierom zijn we fan:
Meetbereik - Compact - Schokbestendige behuizing - Vergrendelsysteem
Let hierop:
Stevigheid - Smalle band

We beginnen deze review met de beste rolmaat van 2022, de Stanley 0-30-657. Wat direct opvalt aan deze rolmaat is de verschillende lengtes die verkrijgbaar zijn. Hoewel we in deze review de lengte van 8 meter beoordelen, is deze rolmaat verkrijgbaar in:

 • 3 meter
 • 5 meter
 • 8 meter

Compacte rolbandmaat zachte greep

Ondanks dat deze rolmaat een lengte van 8 meter heeft, is deze enorm compact. Hierdoor kun je deze eenvoudig opbergen of zelfs in je broek- of jaszak stoppen. Dit is echter geen vereiste, aangezien we deze zelf vaak aan de broekband hebben vastgemaakt. Hierdoor raak je deze ook minder snel kwijt.

De schokbestendige behuizing biedt voldoende bescherming voor als je de rolmaat een keer laat vallen. Doordat er sprake is van een rubberen band om de rolmaat heen, maakt het vallen niet veel uit. We hebben deze van een aantal meter hoogte laten vallen, gelukkig zonder schade!

Stevigheid

Wat ons helaas wel opgevallen is, is de stevigheid. We hebben het gevoel dat er een beetje speling op de rolmaat zit, waardoor deze niet optimaal in- en uitrolt. Natuurlijk kan dat toeval zijn, maar het voelde niet prettig aan bij het meten van binnen en buitenmaten.

Daarnaast is ons de smalle band opgevallen voor de lengte van de rolmaat. Doordat de band maar 25 millimeter breed is, knakt deze al vrij snel om als je deze tot de 8 meter uit laat lopen. Dit is wel een tegenvaller, aangezien je de rolbandmaat dan helemaal moet begeleiden tot het eindpunt.

Wat we tot slot nog wel even als positief punt willen vermelden, is het feit dat er gebruik is gemaakt van een manueel vergrendelsysteem. Hierdoor kun je zelf aangeven wanneer je wilt dat de rolmaat zich vergrendelt. Erg handig als je bijvoorbeeld de hoogte van de kruislijnlaser wilt uitmeten.

Met afstand de beste rolmaat van 2022 door de beschermlaag die is gebruikt en de lengte tot maar liefst 8 meter.

Verkrijgbaar bij:
STANLEY Rolbandmaat Powerlock Bekijk prijzen
Weergave: Analoog
Lengte rolmaat: 5 meter
Gewicht: 240 gram
Hierom zijn we fan:
Stalen behuizing - Lengte - Mylar-deklaag - Schuifhaakje
Let hierop:
Klasse II rolmaat - Bandbreedte

Na allerlei verschillende tests te hebben gedaan, zijn we tot de conclusie gekomen dat de Stanley Rolbandmaat als beste uit de tests komt. Een van de belangrijkste reden hiervan is de stalen behuizing die gebruikt is. Deze zorgt voor verhoogde bescherming tijdens het klussen en als deze onverhoopt valt.

Stalen meetlint

Het stalen meetlint wordt gekwalificeerd als klasse II rolmaat. Dit wil zeggen dat er een kleine afwijking in zit. Zoals we hier kunnen zien, heeft deze een afwijking van 1,3 millimeter over de gehele lengte van de meetlat. Hoewel dit natuurlijk bijna niks is, wilde we het toch wel even vermelden.

Bij het gebruiken van het meetlint, zijn we erachter gekomen dat de bandbreedte aan de smalle kant is. Met maar 19 millimeter is deze aan de smalle kant, waardoor deze wat sneller kan knakken als je deze wat langer uittrekt. Hierdoor moet je deze meer ondersteunen dan bij andere rolbanden.

Een van de voordelen van dit meetlint is wel dat deze een lengte heeft van vijf meter. Voor de meeste klussers is dit meer dan genoeg, zeker als je dit alleen voor thuis gebruikt. Gebruik je deze echter voor het werk, dan kan het met vijf meter wel aan de korte kant zijn.

Mylar-deklaag

Een van de unieke elementen is de Mylar-deklaag die gebruikt is. Met het ergonomisch ontwerp én deze deklaag zorgt het ervoor dat de rolmaat beter beschermd is tegen slijtage dan andere rolmaten. Hierdoor heeft deze ook een langere levensduur.

Een laatste voordeel wat we hebben ervaren is dat het schuifhaakje met stevige klinknagels vast zit aan de band. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat deze loslaat. Ook het risico op afbreken is hierdoor een stuk minder groot, zelfs bij wat lomper gebruik.

De rolmaat is dus een zeer goede toevoeging bij het klussen en als ondersteuning bij het gebruik van:

De beste geteste rolmaat van 2022 die zeer geschikt is voor de doe het zelvers!

Verkrijgbaar bij:
Stanley FMHT0 Bekijk prijzen
Lengte rolmaat: 2 meter
Weergave: Analoog
Gewicht: 61 gram
Hierom zijn we fan:
Ergonomisch ontwerp - Eindhaak - Blokkeerknop - Sleutelhanger
Let hierop:
Lengte - Fragiel

De rolbandmaat die eigenlijk elke klusser standaard in de zak moet hebben is de Stanley FMHT0-33865 FatMax. Door de gebruikte Tru-Zero eindhaak heb je gegarandeerd een accurate meting voor zowel binnen- als buitenmetingen.

Compacte rolbandmaten

Het grote voordeel van deze rolbandmaat is natuurlijk dat deze enorm compact is. Met de volgende afmetingen past deze rolbandmaat bij elke klusser in de broekzak. En heb je er geen ruimte voor, dan kun je deze ook altijd aan je sleutel als sleutelhanger gebruiken:

 • Lengte: 60 millimeter
 • Breedte: 50 millimeter
 • Hoogte: 20 millimeter
 • Gewicht: 61 gram

De zachte greep zorgt er daarnaast voor dat de rolbandmaat goed in de hand ligt. het ergonomisch ontwerp maakt het gemakkelijk om grotere maten te meten, zonder dat je hierbij last van je handen krijgt. Door de blokkeerknop te gebruiken, kun je de lengte tot wel 90 centimeters vastzetten zonder dat de band knakt.

Gebruik schokbestendige behuizing

De schokbestendige behuizing zorgt ervoor dat deze minder snel kapot gaat en tot wel 10 x meer bestand is tegen het vallen van grotere hoogtes. Toch voelt deze, mede door het kleinere design, wel wat fragiel aan op sommige plekken. Zeker als je deze aan je broek of sleutel hangt kan deze veel schokken te verwerken krijgen.

Een laatste nadeel wat we nog willen benoemen is het feit dat deze een maximale lengte heeft van 2 meter. Hoewel dit zorgt voor een nauwkeurige meting, is het wel zo dat het voor de echte klussers minder geschikt is.

Het gebruik van deze rolmaat bij de grotere klussen, waaronder bijvoorbeeld het boren of zagen van grote stukken hout, is daarmee minder geschikt. Hiervoor zijn traditionele meetbanden van bijvoorbeeld 5 m beter geschikt.

De beste rolmaat tot 2 meter met een compact design en schokbestendige behuizing!

Verkrijgbaar bij:
STANLEY FATMAX Bekijk prijzen
Lengte rolmaat: 5 meter
Weergave: Analoog
Gewicht: 422 gram
Hierom zijn we fan:
Magnetische haak - Autolock - Lengte - Mylar-coating
Let hierop:
Prijs - Analoog meetlint

Een langere rolmaat nodig voor het echte kluswerk? Bij de Stanley FATMAX XTHT0-33671 ben je aan het juiste adres. Deze rolmaat heeft een lengte tot wel 5 meter, waardoor je ook de grotere afstanden eenvoudig kunt meten. Zelfs als je alleen bent is dat mogelijk!

Magnetische haak

Dit komt namelijk door de haken die gebruikt zijn. Niet alleen zijn deze vervangbaar, ook zijn ze magnetisch, waardoor je ook als je alleen bent accurate metingen uit kunt voeren. Dit is een van de grote voordelen ten opzichte van andere producten in deze categorie.

Daarnaast is er sprake van een autolock functionaliteit, waardoor deze automatisch vast wordt gezet. Dit maakt de rolmaat zeer geschikte voor de korte afstanden, maar zorgt er ook voor dat deze bij langere afstanden goed te gebruiken is. Belangrijke eigenschappen zijn:

 • Band staat 3.3 meter uit
 • Bandbreedte van maar liefst 32 mm
 • Mechanisme nieuwe tylon beschermlaag

Een laatste voordeel van deze rolbandmaat is dat deze een Blade Armor coating heeft. Dit zorgt niet alleen voor maximaal comfort, maar ook dat de levensduur een stuk langer is door de betere bescherming. Door de brede band is er ook nog eens sprake van goed leesbare cijfers.

De nadelen

Bij het testen hebben we een tweetal nadelen op te merken. Allereerst zien we dat dit de duurste rolbandmaat uit deze review is. Ondanks dat je hier veel extra's voor terugkrijgt, moet je jezelf als doe het zelver wel afvragen of het de investering waard is. We zouden dit alleen adviseren aan echte klussers voor boor-, zaag- of grovere werkzaamheden.

Een tweede nadeel is dat het een analoog meetlint blijft. In tegenstelling tot andere producten van deze concurrenten, zien we dat er in dat geval gebruik wordt gemaakt van een digitaal meetlint. Deze verhoogt de nauwkeurigheid. Hier is helaas dus geen gebruik van gemaakt.

De beste rolmaat van 2022 voor afstanden tot 5 meter met een autolock functionaliteit en een bandbreedte van 32 mm.

Verkrijgbaar bij:
STANLEY FatMax 10 meter Bekijk prijzen
Lengte rolmaat: 10 meter
Weergave: Analoog
Gewicht: 692 gram
Hierom zijn we fan:
Lengte - Comfortabele greep - Blad bevestigd met 3 klinknagels - Handige broekklem
Let hierop:
Prijs - Nauwkeurigheidsklasse II

Voor de echte klussers die met de grote projecten bezig zijn, hebben we hier de Stanley FatMax rolmeter. Met een lengte van maar liefst 10 meter is het een van de beste producten in deze review. Dit maakt de rolmaat geschikt voor de kortere maar ook de langere afstanden.

Evenals de andere rolmaten in deze review, wordt er ook bij de Stanley FatMax gebruik gemaakt van een handige broekklem. Op die manier kun je rustig met de accuboormachine, schuurmachine of multitool aan de gang, zonder dat je meteen de rolmaat uit het oog verliest.

De comfortabele greep maakt het mogelijk om langdurig afstanden te meten, bijvoorbeeld als je veel triplex platen moet gaan zagen. We hebben zelf ervaren dat het product eenvoudig in gebruik is en helemaal niet gaat irriteren bij langer gebruik.

Mechanisme nieuwe tylon beschermlaag

Bij de rolmaat is gebruikt gemaakt van een belangrijke beschermlaag. Deze beschermlaag zorgt er namelijk voor dat het breken van de band wel met 95% wordt verlaagd! Hierdoor kun je tot meer dan 3 meter meten zonder dat de band knikt.

Om de stevigheid van de rolmaat nog verder te vergroten, is er gebruik gemaakt van drie klinknagels om het haakje aan het metalen plaatje te bevestigen. Zelfs bij lomp gebruik hebben we ervaren dat de band heirdoor niet breekt én dat de levensduur verlengd wordt. Andere voordelen van de rolmaat zijn:

 • Haakje kan zowel boven als onder meten
 • Schokbestendig kussen voor bescherming van haakje bij teruglopen van de band
 • Bandblokkeerknop

Het meten

Het meten zelf gebeurt met nauwkeurigheidsklasse II, wat wil zeggen dat de afwijking kan oplopen tot 2,3 millimeter over de volledige lengte. Hoewel dit zeer weinig is, is het wel een afwijking die we willen benoemen en waar je dus rekening mee moet houden.

Een nadeel wat we nog hebben ervaren is de prijs. Waar je andere rolmaten kunt krijgen voor een fractie van de prijs, is deze wel aan de hoge kant. We zouden je dan ook adviseren om je als klusser af te vragen of dit niet te veel van het goede is.

Een van de betere rolmaten vanwege de lengte en de beschermingslaag voor een langere levensduur!

Verkrijgbaar bij:
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.