Het fantastische aan een rookmelder is het gevoel van veiligheid dat deze je geeft, of het feit dat deze tegenwoordig simpel en vaak draadloos te plaatsen zijn. Wat iets minder fijn is? Uit alle 1486 modellen een rookmelder kiezen die past bij jou en je veiligheidsbehoeften. Zo kun je bepaalde modellen koppelen aan bijvoorbeeld andere rookmelders of zelfs niet alleen rook, maar ook hitte detecteren. Maar waar moet je op letten bij een aankoop van een rookmelder? En hoe detecteren zij precies de rook?
Wij keken met onze experts naar een groot aantal verschillende modellen, zodat elk huishouden een rookmelder heeft die past bij je specifieke woning. We vergeleken stroomvoorziening, alarmsignaal en de prijs, om met zekerheid te zeggen: Google Nest Protect V2 is de beste koop voor rookmelders.
Twijfel je over het kopen van een rookmelder? Kijk anders ook naar onze koolmonoxidemelders.
Beste rookmelder 2022
Beste koop rookmelder
Laten we beginnen met de Google Nest Protect V2, de beste rookmelder van 2022. Dit komt allereerst doordat het een slimme rookmelder is. Dit wil zeggen dat je met de Google Nest app op de hoogte gehouden wordt van de mogelijke rookontwikkeling en ook koolmonoxide lekken in je huis.
Combimelder
Dit wil dus ook zeggen dat je te maken hebt met een combimelder, waarbij zowel koolmonoxide, rook als brand gemeld wordt. Hierdoor heb je geen aparte melders nodig, wat niet alleen kosten bespaard. Het zorgt er namelijk ook voor dat je niet allerlei melders in huis hebt hangen.
Een groot voordeel is dat de rookmelder koppelbaar is met 18 andere rookmelders. We willen het trouwens ook nog even hebben over de Google Nest applicatie. Deze geeft je namelijk de volgende mogelijkheden:
- Geeft aan waar het gevaar in huis dreigt;
- Houd je op de hoogte van een laag batterijniveau;
- Houd je op de hoogte van sensorstoringen;
- Mogelijkheid om te verbinden met thermostaat en camera.
Het alarmsignaal wordt op verschillende manieren aan je gegeven. Zo krijg je niet alleen een geluidssignaal, maar is er ook sprake van een optisch signaal, wordt er via de smartphone app een signaal gegeven en geeft een stem aan via je Google Home dat er gevaar dreigt.
De nadelen
Er zijn een tweetal nadelen die we moeten benoemen. Allereerst is het niet mogelijk om de rookmelder aan te sluiten op netstroom. Hierdoor moet je gebruik maken van batterijen, wat natuurlijk minder erg is.
Daarnaast is de prijs wel wat aan de hoge kant ten opzichte van andere melders in deze review. Hoewel het nog niet de hoogste prijs is, zijn er wel goedgekeurde rookmelders die qua prijs een stuk voordeliger zijn. Het feit dat de rookmelder koppelbaar is maakt deze wat duurder.
Best geteste rookmelder
Na verschillende tests te hebben uitgevoerd, kunnen we concluderen dat de Jalo Kupu de best geteste rookmelder van 2022 is. Dit komt allereerst door het draadloze design. Dit maakt het mogelijk om de rookmelder overal waar je maar wilt te monteren. Dit doe je door:
- Twee gaten te boren op de plek waar je de rookmelder wilt monteren.
- Het basisstation aan het plafond monteren.
- De rookmelder aan het basisstation te draaien.
Daarnaast hebben we ervaren dat het alarmsignaal zeer scherp en luid is. Hierdoor hoor je direct dat het alarm afgaat, terwijl er daarnaast nog sprake is van noodverlichting. Deze noodverlichting laat je zien waar je naartoe moet als de ruimte vol met rook staat.
Half slimme rookmelder
Hoewel het niet een enorm intelligente rookmelder is, kun je deze wel verbinden met de slimme thermostaat van Eneco, ook wel bekend als Toon. Heb je deze gekoppeld, dan kun je via de Toon applicatie op je smartphone meldingen ontvangen. Hierdoor is het toch een beetje een slimme thermostaat.
Helaas is de rookmelder niet koppelbaar aan andere rookmelders. De rookmelder is dus niet te koppelen aan het basisstation, maar ook niet aan andere rookmelders. Hierdoor zien we dat je elke rookmelder apart moet koppelen met de Toon app en apart moet configureren.
Rookmelder
In tegenstelling tot verschillende andere rookmelders in deze review, zien we dat deze alleen rook detecteert. het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld hitte of koolmonoxide te detecteren. Wil je ook koolmonoxide detecteren, dan moet je hiervoor een aparte koolmonoxidemelder aanschaffen.
Goede koppelbare rookmelders
Wil je verschillende rookmelders aan elkaar koppelen, dan is deze Fibaro Smoke Sensor de rookmelder die je moet hebben. Deze slimme rookmelder kun je verbinden met de Fibaro applicatie, waardoor je bijvoorbeeld meldingen krijgt op je telefoon als er gevaar dreigt. De app stuurt meldingen naar:
- Android telefoons
- Apple telefoons
- Bedieningen via applicaties
- Deze is dus NIET geschikt voor een windows applicatie.
De rookmelders zijn aan elkaar te koppelen, waardoor je dus ook noodverlichting krijgt in de verschillende ruimtes mocht er in een andere ruimte brand ontstaan. Daarnaast kun je deze koppelen met maximaal 230 andere rookmelders. Let er wel op dat je deze moet koppelen met het basisstation om gebruik te maken van de slimme functionaliteiten.
Prijs
De prijs is enerzijds een nadeel, maar anderzijds krijg je hier ook drie rookmelders voor terug. Hierdoor heb je direct voor verschillende ruimtes in huis een rookmelder, zowel in de gang, op zolder bij je wasmachine en droger en zelfs in de garage als het moet. Hier betaal je zoals gezegd wel de prijs voor.
Voor deze prijs krijg je wel een rookmelder die zowel hitte als rook kan detecteren. Hierdoor heeft het een klein voordeel ten opzichte van een aantal andere rookmelders in deze review. In beide gevallen krijg je een melding in de Fibaro app. Ook kun je deze koppelen met de Toon slimme thermostaat van Eneco.
Batterijduur
Helaas is de batterijduur wel een nadeel ten opzichte van andere rookmelders. De levensduur van de batterij is een stuk korter dan dat we zouden mogen verwachten van dergelijke rookmelders. Deze gaan dan ook een st uk minder lang mee dan rookmelders met een levensduur van 5 of 10 jaar.
Beste rookmelder 230v
Heb je een rookmelder nodig die je kunt aansluiten op 230 volt, dan is deze Alecto SA de rookmelder voor jou. Dit is namelijk de beste rookmelder die ook werkt op 230 volt, wat wil zeggen dat deze op netstroom werkt. Valt de stroom uit, dan schakelt deze automatisch over op de batterij.
Netstroom
Aangezien deze normaal gesproken dus op netstroom werkt, moet je er wel voor zorgen dat er een stopcontact dicht bij de rookmelder zit. Dit kan voor problemen zorgen, aangezien velen de rookmelder ophangen aan het plafond. Is de batterij ook bijna leeg, dan krijg je hier gelukkig wel een signaal van.
Je kunt de rookmelder daarnaast koppelen met andere rookmelders, waardoor je in het hele huis van gevaar op de hoogte bent. De rookmelder voldoet natuurlijk aan de vereisten en staat bekend als een optische rookmelder, ook wel foto elektrische rookmelders genoemd.
Het alarm
Als het alarm afgaat, dan hoor je dit gelukkig enorm goed. Dit komt omdat de rookmelder gebruik maakt van een alarm van maar liefst 85 decibel. Daarnaast hoor je dit ook op alle andere rookmelders van Alecto die gekoppeld zijn. Hierdoor hoor je het alarmsignaal door het gehele huis heen.
Helaas is het niet mogelijk om met deze rookmelder ook een signaal te krijgen als er een te hoge waarde koolmonoxidegas gemeten wordt. Het is daarmee dus alleen een rookmelder en geen koolmonoxidemelder. Dit is belangrijk om rekening mee te houden.
Bij het openen van de doos zit er ook montagemateriaal bij, waardoor je de rookmelder eenvoudig aan het plafond monteert. Daarnaast vind je nog in de doos:
- Instructies om te koppelen
- Accu
- Batterijen
- Handleiding
Beste combimelder
Helaas is dit niet een van de slimme rookmelders waar je wellicht naar op zoek bent. Het is echt wel de beste combi rook en koolmonoxidemelder die we hebben getest. De Elro FV4310 rookmelder voldoet aan de juiste normering en is daarmee veilig in gebruik.
De melder
Doordat het een draadloze melder is, heeft dit het voordeel dat je de rookmelder vrijwel overal neer kunt hangen. Je bent namelijk niet afhankelijk van netstroom. Het grote voordeel van netstroom is natuurlijk dat de batterij niet leeg kan. Bij deze heb je helaas niet de mogelijkheid om voor netstroom te kiezen.
Het is daarnaast ook geen slimme rookmelder. Je krijgt daarbij geen informatie op je telefoon als er ergens rook of vuur is. Doordat deze een optische sensor heeft en ook werkt op koolmonoxide, is de kans op een vals alarm wel net een stukje groter. Hier moet je dus rekening mee houden.
Helaas is het geen koppelbare rookmelder. Als er dus ergens in huis brand uitbreekt, gaat alleen het alarm af op de plek waar de brand of de rook is. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de andere soorten rookmelders, die vaak wel over deze functionaliteit beschikken.
Levensduur
Hoewel we dit natuurlijk niet hebben kunnen testen, claimt de fabrikant dat er een ingebouwde batterij met een levensduur van 10 jaar aanwezig is. Hierdoor hoef je er dus niet bang voor te zijn dat je valse alarmen krijgt vanwege een lege batterij.
De indicator laat daarbij ook zien als de batterij bijna leeg is. Hierdoor kun je deze alsnog tijdig vervangen. We raden daarbij wel aan om regelmatige tests te doen om te kijken of de rookmelder nog werkt. Dit voorkomt namelijk:
- Valse alarmen
- Een lege batterij
- Een defect geluidsignaal
Hoe wij rookmelders vergelijken
Bij het vergelijken van verschillende rookmelders is het belangrijk om een aantal criteria als uitgangspunt te nemen. Ook wij hebben dit gedaan door een rookmelder pas te gaan testen als deze aan de door ons opgestelde criteria voldeed. Was dit niet het geval, dan hebben we deze niet opgenomen in de test voor beste rookmelder van 2022. De volgende criteria hebben wij opgenomen:
- Aantal decibellen: Allereerst hebben we gekeken naar het aantal decibellen. Er moeten namelijk genoeg decibellen geproduceerd worden om iemand uit zijn of haar slaap wakker te krijgen. Daarom hebben we 85 decibellen als minimum genomen. Dit is vergelijkbaar met een elektrische zaag of een mixer.
- Testschakelaar: Het tweede punt waar we naar hebben gekeken bij de beste rookmelders is de aanwezigheid van een testschakelaar. Met deze testschakelaar heb je de mogelijkheid om de rookmelder regelmatig te testen. We zouden dit daarom ook elke maand minimaal één keer doen om te bekijken of deze nog werkt.
- Optische rookmelder: En derde criterium is de optische rookmelder. Een thermische rookmelder werkt op basis van warmte. Deze werkt dus beter als er sprake is van vuur. Toch werkt deze minder goed wanneer er sprake is van rook. Daarom zouden we adviseren om voor de optische rookmelder te kiezen. We hebben daarbij ook gekeken of er eventueel ook sprake is van een rook en koolmonoxidemelder. In dat geval is het een groot pluspunt.
Rookmelders vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Koppelbaar | Wifi | Stroomvoorziening | ||||||
|
Google Nest Protect V2
Beste koop rookmelder
|
Accu/Batterij | Bekijk prijzen | ||||||
|
Jalo Kupu
Best geteste rookmelder
|
Nee, werkt met Toon | Accu/Batterij | Bekijk prijzen | |||||
|
Fibaro Smoke Sensor
Goede koppelbare rookmelders
|
Nee, werkt met Toon | Accu/Batterij | Bekijk prijzen | |||||
|
Alecto SA-240
Beste rookmelder 230v
|
Netstroom, Accu / Batterij | Bekijk prijzen | ||||||
|
ELRO FV4310
Beste rookmelder 230v
|
Accu / Batterij | Bekijk prijzen |
Waar moet je op letten bij het kopen van rookmelders? 2022 koopgids
Rookmelders kunnen levens redden, maar toch weten we als consument maar weinig van rookmelders af. Vaak zit er een standaard rookmelder in huis, maar waar moet je nu op letten als je een nieuwe gaat kopen? Hieronder hebben wij van debeste.com gekeken naar de belangrijkste criteria bij het kiezen van een nieuwe rookmelder:
- CE-label en EN14604-certificaat: Allereerst is het belangrijk om te bekijken of de rookmelder het juiste certificaat heeft. In Nederland zijn alleen rookmelders toegestaan die aan de Europese norm voldoen met een CE-label en EN-14604 certificaat. Dit is direct ook het belangrijkste criteria waar je als consument op moet letten. Deze rookmelders zijn voorzien van een optische sensor die rook of vuur beter kunnen detecteren. Let er wel op dat dit niet hetzelfde is als een koolmonoxidemelder.
- Testknop: Daarnaast is het aan te raden om een rookmelder met een testknop te kiezen. In dat geval kun je namelijk periodiek kijken of de rookmelder het nog doet. Deze testknop zit vaak gewoon op de voorkant van het apparaat, waardoor je deze ook binnen no-time een keer getest hebt.
- Batterij of netstroom: Kijk daarnaast of je een rookmelder met batterij of een rookmelder op netstroom koopt. In geval van een rookmelder op netstroom moet deze natuurlijk wel van stroom voorzien worden. Als de stroom uitvalt, is er dan een back-up batterij. Een rookmelder met een lithiumbatterij gaat normaliter de gehele levensduur (10 jaar) van de rookmelder mee. Dit is vergelijkbaar met een alarmsysteem, die ook op netstroom of batterij kan werken.
- Aantal rookmelders: En tot slot het aantal rookmelders dat je in huis plaatst. Bij wet is het verplicht om minimaal één rookmelder per verdieping te hebben. Dus ook je zolder met wasmachine en droger heeft een rookmelder nodig!
Veelgestelde vragen
#1 - Wanneer is een rookmelder verplicht?
Veel mensen vragen zich af of een rookmelder verplicht is. Ja, een rookmelder is vanaf 1 juli 2022 verplicht in alle huizen. Deze wetgeving werd in 2003 overigens al ingevoerd voor nieuwbouwhuizen, maar gaat voortaan voor ieder huis gelden.
Rookmelder verplicht 2022: naar aanleiding van adviezen van onder meer gemeenten en Brandweer Nederland moet volgens het Bouwbesluit iedere verdieping in een woning voorzien zijn van minimaal één rookmelder. Plaats de rookmelders in de hal, daar waar de ‘vluchtroutes’ zijn. Meerdere rookmelders wordt overigens aanbevolen, bijvoorbeeld in de slaapkamer, keuken en in de ruimte waar wasmachine en droger staan.
Rookmelder verplicht huurwoning: als huiseigenaar van een woning ben je verantwoordelijk voor het plaatsen van een rookmelder, maar hoe zit dat voor (ver)huurders? De verhuurder is verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders, de huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.
Afgezien van de wettelijke verplichting van een rookmelder is dit slimme apparaat natuurlijk sowieso aan te raden voor brandpreventie. Heb je er nog geen in je woning hangen? Check dan snel onze top 5 beste rookmelders. Vaak heb je ze de volgende dag al in huis.
#2 - Waarom piept mijn rookalarm?
Periodiek piepen betekent dat de batterij bijna leeg is en zo snel mogelijk vervangen moet worden. Andere detectieapparatuur, zoals koolmonoxidemelders en beveiligingssystemen, kunnen een soortgelijk waarschuwingsgeluid hebben.
Soms veroorzaken stof, vochtigheid en andere factoren een vals of periodiek alarm. Het is een goed idee om ten minste eenmaal per maand (bij het testen van de apparaten) uw rookmelders af te stoffen en schoon te maken.
#3 - Waar moet ik mijn rookmelder plaatsen?
Installeer rookmelders in elke slaapkamer, buiten elke slaapruimte en op elk niveau van het huis, inclusief de kelder. Op verdiepingen zonder slaapkamers, installeer alarmen in de woonkamer (of de hal of gang, of keuken) of in de buurt van de trap naar de bovenverdieping, of op beide locaties.
#4 - Waarom redden rookmelders mensenlevens?
Je hebt minstens vier keer meer kans om te sterven in een brand in huis als er geen werkende rookmelders zijn. In het geval van een brand kan een rookmelder u de vitale vroegtijdige waarschuwing geven waarmee u uit het pand kunt ontsnappen en de hulpdiensten kunt bellen. Werkende rookmelders verminderen de kans op dodelijk letsel als gevolg van een brand in een woning.
#5 - Wanneer moet ik mijn rookmelder vervangen?
Rookmelders, branddetectoren en brandsensoren die rookontwikkeling signaleren moeten na tien jaar vervangen worden? Rookmelders hebben namelijk een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten.
Zorg voor je rookmelders:
- Eén keer per week - test de batterijen.
- Eenmaal per jaar - vervang de batterijen (tenzij het een tienjarig alarm is).
- Twee keer per jaar - stofzuigen om stof te verwijderen.
- Elke tien jaar - vervang de gehele rookmelder.
#6 - Hoe bevestig ik mijn rookmelder?
Het bevestigen van de rookmelder kan door de meegeleverde schroeven en pluggen te gebruiken. Dit is vergelijkbaar met het vermelden van een koolmonoxidemelder. De schroeven kun je gebruiken om de grondplaat aan het plafond te bevestigen. De rookmelder kun je hier vervolgens aan vastdraaien.
#7 - Wat voor rookmelder heb ik nodig?
Welke rookmelder je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. We zouden adviseren om ten minste een goedgekeurde rookmelder te kopen die voldoet aan de Europese norm EN14604. In dat geval voldoet de rookmelder aan de noodzakelijke kwaliteitseisen.
#8 - Waarom moet ik mijn rookmelder na 10 jaar vervangen?
Dat komt omdat een rookmelder een technische levensduur van 10 jaar heeft. Doordat stof zich verzamelt in de rookmelder, wordt deze minder nauwkeurig in het detecteren van rook en brand. Hierdoor kan deze vals alarm geven of juist te laat aanslaan als er daadwerkelijk brand of rook is.
#9 - Wat is het verschil tussen een brandmelder en rookmelder?
Een rookmelder is eigenlijk een type brandmelder. Net als dat een hittemelder een soort brandmelder is.
Het voordeel van een rookmelder is dat deze afgaat zodra er rook in het huis ontstaat ten gevolge van brand. Voordat vlammen zich groter en groter ontwikkelen, smeult het vaak eerst op de plek waar de brand ontstaat. Tijdens het smeulen komt er wel al rook vrij. Een rookmelder kan dit detecteren. Hierdoor wordt je dus vroegtijdig gealarmeerd.
Je raadt het misschien al. Met een hittemelder meet je de hitte in een ruimte. Je kunt zelf vaak instellen bij hoeveel graden het alarm afgaat. In sommige ruimtes is er gewoonweg meer warmte. Denk aan je keuken. In deze ruimte is het aan te raden om een rookmelder op te hangen en geen hittemelder. Zo voorkom je een vals alarm.
Bekijk daarom per ruimte wat voor soort brandmelder daar het beste past.
#10 - Welke rookmelder adviseert de brandweer?
De brandweer heeft een aantal aandachtspunten wanneer het gaat om rookmelders. Veiligheid staat immers voorop. Zo adviseert de brandweer een rookmelder aan te schaffen waarvan de batterijen 10 jaar meegaan. De rookdetectie cellen van een rookmelder werken in de loop der tijd namelijk minder goed en is na 10 jaar minder betrouwbaar. Vervang deze dus tijdig.
Rookmelders gekeurd op de noodzakelijke kwaliteitseisen. De brandweer laat weten dat je dit kunt zien aan het Europese keurmerk EN 14604. Check altijd of jouw rookmelder hieraan voldoet.
Tip van de brandweer: Op zoek naar een rookmelder? Koop dan rookmelders die je aan elkaar kunt koppelen. De rookmelders hang je in verschillende ruimtes. Is er in één ruimte rook, dan gaan ze allemaal af wanneer de eerste begint te piepen.
Voor meer tips over de aanschaf van een rookmelder kun je de pagina van de brandweer raadplegen.
#11 - Hoe goed is de rookmelder van Action (review)?
Bij de Action kun je rookmelders kopen van het merk Smartwares. De duurste variant, Smartware rookmelder PD-8829, heeft ingebouwde batterijen. Daardoor zou deze rookmelder tot wel 10 jaar mee moeten gaan.
Op de webshop biedt Action een set van 3 Smartwares rookmelders PD-8829 aan. Deze kun je aan elkaar koppelen, en zo heb je een melder voor elke verdieping of voor verschillende kamers.
De rookmelder van Action bevat het kwaliteitskeurmerk Q-mark. Het Q-kwaliteitskeurmerk is een Duits kwaliteitscertificaat. Dit houdt in dat zij een levensduur hebben van 10 jaar en niet bijna niet vals alarmeren. Deze rookmelders zijn getest waardoor kwaliteit gegarandeerd wordt.
Voor een goedkopere variant kun je ook terecht bij Action. Dit alarm heet ook wel de Smoke Alarm. Let er wel op dat je van dit rookalarm al na één jaar de batterijen moet vervangen. Hij bevat dat ook niet het Q-mark.
#12 - Bestaan er ook kleine rookmelders?
Een rookmelder aan je plafond staat misschien niet zo mooi, maar hij zorgt in ieder geval wel voor jouw veiligheid.
Vind je de gebruikelijke rookmelders nou echt niet passen in jouw huis? Dan kun je in ieder geval met een kleine rookmelder jezelf wat oogpijn besparen. Ze zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Zo zijn er niet alleen kleine rookmelders, maar zijn er ook kleine rookmelders die vrij plat design hebben ten opzichte van zijn concurrenten.
Wil je een rookmelder plaatsen in een kinderkamer? Dan kun je ook voor een vrolijk design kiezen. Eéntje met brandweerman Sam bijvoorbeeld. Is je kind daar geen fan van? Dan zijn er nog heel wat andere ontwerpen te vinden.
Blijf bij het uitkiezen van een leuk rookalarm wel altijd goed op de kwaliteit en werking letten.
#13 - Wat zijn geschakelde rookmelders?
Geschakelde rookmelders zijn rookmelders die je aan elkaar kunt koppelen. Zo verhoog je de overlevingskans. Je kunt namelijk meerdere melders aan elkaar koppelen. Gaat er één melder af, dan krijgen de andere melders een signaal en beginnen zij ook met piepen.
Stel er ontstaat brand of rook beneden terwijl jij nog ligt te slapen. Dan gaat niet alleen de melder beneden af, maar ook de melder af op de tweede etage. De rookmelders geven elkaar namelijk een signaal waardoor ze allemaal beginnen te piepen. Brand kan zich ontzettend snel verspreiden. Hierdoor heb je meer tijd om in veiligheid te komen.
De melders kun je draadloos aan elkaar koppelen. Je kunt ze zelfs samen met de buren delen om nog meer veiligheid te creëren.
#14 - Brandalarm kopen, waar begin je?
Het aanschaffen van een brandalarm is niet niks, het gaat immers om jouw veiligheid.
Allereerst check je hoeveel rookmelders jij nodig hebt in huis. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid verdiepingen, slaapkamers en het aantal afgesloten ruimtes. Maar ook of je jonge kinderen of een auditieve beperking hebt.
Aan de hand van de rookmelderwijzer kun je zelf nagaan hoeveel rookmelders jij in huis nodig hebt. Niet alleen geeft de rookmelderwijzer aan hoeveel rookmelders jij verplicht nodig hebt, maar geeft de brandweer ook advies over het aantal rookmelders in jouw huis.
Nadat je het aantal melders weet, check je in welke ruimte wat voor soort brandalarm je wil ophangen. Bijvoorbeeld een hittemelder of rookmelder. Let hierbij ook op de levensduur van de melder.
Na de aanschaf hang je ze op volgens de richtlijnen van de brandweer. Hangen ze? Dan test je ze en zorg je voor het nodige onderhoud.
#15 - Wat kost een rookmelder?
Zoals je hebt kunnen lezen in onze vergelijking hebben verschillende rookmelders ook verschillende kwaliteiten. Hierdoor verschilt ook de prijs.
Sommige rookmelders kun je aansluiten op een app waardoor je de rookmelder gemakkelijk kunt bedienen. Met andere rookmelders wordt je niet alleen gewaarschuwd wanneer er rook ontstaat, je kunt ook de koolmonoxide meten.
Kortom, de ene rookmelder is de ander niet. Ga je voor een rookmelder waarmee je ook de koolmonoxide kunt meten of gebruikt kunt maken van een app? Dan betaal je wat meer.
Daarnaast moet je rekening houden met de levensduur van een rookmelder. Na 10 jaar zijn deze aan vervanging toe omdat ze simpelweg niet meer betrouwbaar functioneren. Met een rookmelder die je vaker moet vervangen, net als de batterijen, kom je misschien toch duurder uit dan gedacht.
In iedere prijscategorie vind je wel een rookmelder, veiligheid voor iedereen!