Beste rookmelder 2022 (STOP met zoeken, wij hebben hem!)

Laatste ge-update in door Jasper

Het fantastische aan een rookmelder is het gevoel van veiligheid dat deze je geeft, of het feit dat deze tegenwoordig simpel en vaak draadloos te plaatsen zijn. Wat iets minder fijn is? Uit alle 1486 modellen een rookmelder kiezen die past bij jou en je veiligheidsbehoeften. Zo kun je bepaalde modellen koppelen aan bijvoorbeeld andere rookmelders of zelfs niet alleen rook, maar ook hitte detecteren. Maar waar moet je op letten bij een aankoop van een rookmelder? En hoe detecteren zij precies de rook?

Wij keken met onze experts naar een groot aantal verschillende modellen, zodat elk huishouden een rookmelder heeft die past bij je specifieke woning. We vergeleken stroomvoorziening, alarmsignaal en de prijs, om met zekerheid te zeggen: Google Nest Protect V2 is de beste koop voor rookmelders.

Twijfel je over het kopen van een rookmelder? Kijk anders ook naar onze koolmonoxidemelders.

Google Nest Protect V2 Bekijk prijzen
Koppelbaar: Ja
Wifi: Ja
Stroomvoorziening: Accu/Batterij
Hierom zijn we fan:
Slimme rookmelder - Combimelder - Koppelbaar met slimme apparaten - Alarmsignaal
Let hierop:
Netstroom - Prijs

Laten we beginnen met de Google Nest Protect V2, de beste rookmelder van 2022. Dit komt allereerst doordat het een slimme rookmelder is. Dit wil zeggen dat je met de Google Nest app op de hoogte gehouden wordt van de mogelijke rookontwikkeling en ook koolmonoxide lekken in je huis.

Combimelder

Dit wil dus ook zeggen dat je te maken hebt met een combimelder, waarbij zowel koolmonoxide, rook als brand gemeld wordt. Hierdoor heb je geen aparte melders nodig, wat niet alleen kosten bespaard. Het zorgt er namelijk ook voor dat je niet allerlei melders in huis hebt hangen.

Een groot voordeel is dat de rookmelder koppelbaar is met 18 andere rookmelders. We willen het trouwens ook nog even hebben over de Google Nest applicatie. Deze geeft je namelijk de volgende mogelijkheden:

 • Geeft aan waar het gevaar in huis dreigt;
 • Houd je op de hoogte van een laag batterijniveau;
 • Houd je op de hoogte van sensorstoringen;
 • Mogelijkheid om te verbinden met thermostaat en camera.

Het alarmsignaal wordt op verschillende manieren aan je gegeven. Zo krijg je niet alleen een geluidssignaal, maar is er ook sprake van een optisch signaal, wordt er via de smartphone app een signaal gegeven en geeft een stem aan via je Google Home dat er gevaar dreigt.

De nadelen

Er zijn een tweetal nadelen die we moeten benoemen. Allereerst is het niet mogelijk om de rookmelder aan te sluiten op netstroom. Hierdoor moet je gebruik maken van batterijen, wat natuurlijk minder erg is.

Daarnaast is de prijs wel wat aan de hoge kant ten opzichte van andere melders in deze review. Hoewel het nog niet de hoogste prijs is, zijn er wel goedgekeurde rookmelders die qua prijs een stuk voordeliger zijn. Het feit dat de rookmelder koppelbaar is maakt deze wat duurder.

De beste rookmelder van 2022 doordat deze te koppelen is met je Google Nest en andere slimme apparaten.

Jalo Kupu Bekijk prijzen
Wifi: Nee, werkt met Toon
Koppelbaar: Nee
Stroomvoorziening: Accu/Batterij
Hierom zijn we fan:
Draadloos - Luid alarmsignaal - Werkt met Toon - Noodverlichting
Let hierop:
Niet koppelbaar - Half slimme rookmelder

Na verschillende tests te hebben uitgevoerd, kunnen we concluderen dat de Jalo Kupu de best geteste rookmelder van 2022 is. Dit komt allereerst door het draadloze design. Dit maakt het mogelijk om de rookmelder overal waar je maar wilt te monteren. Dit doe je door:

 • Twee gaten te boren op de plek waar je de rookmelder wilt monteren.
 • Het basisstation aan het plafond monteren.
 • De rookmelder aan het basisstation te draaien.

Daarnaast hebben we ervaren dat het alarmsignaal zeer scherp en luid is. Hierdoor hoor je direct dat het alarm afgaat, terwijl er daarnaast nog sprake is van noodverlichting. Deze noodverlichting laat je zien waar je naartoe moet als de ruimte vol met rook staat.

Half slimme rookmelder

Hoewel het niet een enorm intelligente rookmelder is, kun je deze wel verbinden met de slimme thermostaat van Eneco, ook wel bekend als Toon. Heb je deze gekoppeld, dan kun je via de Toon applicatie op je smartphone meldingen ontvangen. Hierdoor is het toch een beetje een slimme thermostaat.

Helaas is de rookmelder niet koppelbaar aan andere rookmelders. De rookmelder is dus niet te koppelen aan het basisstation, maar ook niet aan andere rookmelders. Hierdoor zien we dat je elke rookmelder apart moet koppelen met de Toon app en apart moet configureren.

Rookmelder

In tegenstelling tot verschillende andere rookmelders in deze review, zien we dat deze alleen rook detecteert. het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld hitte of koolmonoxide te detecteren. Wil je ook koolmonoxide detecteren, dan moet je hiervoor een aparte koolmonoxidemelder aanschaffen.

De best geteste rookmelder van 2022 door de connectiviteit met Toon, de noodverlichting en het luide alarmsignaal.

Fibaro Smoke Sensor Bekijk prijzen
Koppelbaar: Ja
Wifi: Nee, werkt met Toon
Stroomvoorziening: Accu/Batterij
Hierom zijn we fan:
Fibaro app - Rook & Hitte - Koppelbare rookmelder - 3-pack
Let hierop:
Prijs - Batterijduur

Wil je verschillende rookmelders aan elkaar koppelen, dan is deze Fibaro Smoke Sensor de rookmelder die je moet hebben. Deze slimme rookmelder kun je verbinden met de Fibaro applicatie, waardoor je bijvoorbeeld meldingen krijgt op je telefoon als er gevaar dreigt. De app stuurt meldingen naar:

 • Android telefoons
 • Apple telefoons
 • Bedieningen via applicaties
 • Deze is dus NIET geschikt voor een windows applicatie.

De rookmelders zijn aan elkaar te koppelen, waardoor je dus ook noodverlichting krijgt in de verschillende ruimtes mocht er in een andere ruimte brand ontstaan. Daarnaast kun je deze koppelen met maximaal 230 andere rookmelders. Let er wel op dat je deze moet koppelen met het basisstation om gebruik te maken van de slimme functionaliteiten.

Prijs

De prijs is enerzijds een nadeel, maar anderzijds krijg je hier ook drie rookmelders voor terug. Hierdoor heb je direct voor verschillende ruimtes in huis een rookmelder, zowel in de gang, op zolder bij je wasmachine en droger en zelfs in de garage als het moet. Hier betaal je zoals gezegd wel de prijs voor.

Voor deze prijs krijg je wel een rookmelder die zowel hitte als rook kan detecteren. Hierdoor heeft het een klein voordeel ten opzichte van een aantal andere rookmelders in deze review. In beide gevallen krijg je een melding in de Fibaro app. Ook kun je deze koppelen met de Toon slimme thermostaat van Eneco.

Batterijduur

Helaas is de batterijduur wel een nadeel ten opzichte van andere rookmelders. De levensduur van de batterij is een stuk korter dan dat we zouden mogen verwachten van dergelijke rookmelders. Deze gaan dan ook een st uk minder lang mee dan rookmelders met een levensduur van 5 of 10 jaar.

Met maximaal 230 te koppelen rookmelders is dit veruit de beste koppelbare rookmelder van 2022!

Alecto SA-240 Bekijk prijzen
Koppelbaar: Nee
Wifi: Nee
Stroomvoorziening: Netstroom, Accu / Batterij
Hierom zijn we fan:
Netstroom - Koppelbaar - Luid alarm - Batterijsignaal
Let hierop:
Geen koolmonoxide - Stopcontact

Heb je een rookmelder nodig die je kunt aansluiten op 230 volt, dan is deze Alecto SA de rookmelder voor jou. Dit is namelijk de beste rookmelder die ook werkt op 230 volt, wat wil zeggen dat deze op netstroom werkt. Valt de stroom uit, dan schakelt deze automatisch over op de batterij.

Netstroom

Aangezien deze normaal gesproken dus op netstroom werkt, moet je er wel voor zorgen dat er een stopcontact dicht bij de rookmelder zit. Dit kan voor problemen zorgen, aangezien velen de rookmelder ophangen aan het plafond. Is de batterij ook bijna leeg, dan krijg je hier gelukkig wel een signaal van.

Je kunt de rookmelder daarnaast koppelen met andere rookmelders, waardoor je in het hele huis van gevaar op de hoogte bent. De rookmelder voldoet natuurlijk aan de vereisten en staat bekend als een optische rookmelder, ook wel foto elektrische rookmelders genoemd.

Het alarm

Als het alarm afgaat, dan hoor je dit gelukkig enorm goed. Dit komt omdat de rookmelder gebruik maakt van een alarm van maar liefst 85 decibel. Daarnaast hoor je dit ook op alle andere rookmelders van Alecto die gekoppeld zijn. Hierdoor hoor je het alarmsignaal door het gehele huis heen.

Helaas is het niet mogelijk om met deze rookmelder ook een signaal te krijgen als er een te hoge waarde koolmonoxidegas gemeten wordt. Het is daarmee dus alleen een rookmelder en geen koolmonoxidemelder. Dit is belangrijk om rekening mee te houden.

Bij het openen van de doos zit er ook montagemateriaal bij, waardoor je de rookmelder eenvoudig aan het plafond monteert. Daarnaast vind je nog in de doos:

Een van de beste optische rookmelders die werkt op 230 volt en daarmee geen batterijen nodig heeft!

Verkrijgbaar bij:
ELRO FV4310 Bekijk prijzen
Koppelbaar: Nee
Wifi: Nee
Stroomvoorziening: Accu / Batterij
Hierom zijn we fan:
Combimelder - Levensduur - Draadloos - Optische sensor
Let hierop:
Netstroom - Slimme rook melder

Helaas is dit niet een van de slimme rookmelders waar je wellicht naar op zoek bent. Het is echt wel de beste combi rook en koolmonoxidemelder die we hebben getest. De Elro FV4310 rookmelder voldoet aan de juiste normering en is daarmee veilig in gebruik.

De melder

Doordat het een draadloze melder is, heeft dit het voordeel dat je de rookmelder vrijwel overal neer kunt hangen. Je bent namelijk niet afhankelijk van netstroom. Het grote voordeel van netstroom is natuurlijk dat de batterij niet leeg kan. Bij deze heb je helaas niet de mogelijkheid om voor netstroom te kiezen.

Het is daarnaast ook geen slimme rookmelder. Je krijgt daarbij geen informatie op je telefoon als er ergens rook of vuur is. Doordat deze een optische sensor heeft en ook werkt op koolmonoxide, is de kans op een vals alarm wel net een stukje groter. Hier moet je dus rekening mee houden.

Helaas is het geen koppelbare rookmelder. Als er dus ergens in huis brand uitbreekt, gaat alleen het alarm af op de plek waar de brand of de rook is. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de andere soorten rookmelders, die vaak wel over deze functionaliteit beschikken.

Levensduur

Hoewel we dit natuurlijk niet hebben kunnen testen, claimt de fabrikant dat er een ingebouwde batterij met een levensduur van 10 jaar aanwezig is. Hierdoor hoef je er dus niet bang voor te zijn dat je valse alarmen krijgt vanwege een lege batterij.

De indicator laat daarbij ook zien als de batterij bijna leeg is. Hierdoor kun je deze alsnog tijdig vervangen. We raden daarbij wel aan om regelmatige tests te doen om te kijken of de rookmelder nog werkt. Dit voorkomt namelijk:

 • Valse alarmen
 • Een lege batterij
 • Een defect geluidsignaal

Aangezien een rookmelder verplicht is, kun je maar beter een combi rook melder van Elro in huis hebben!

Product Koppelbaar Wifi Stroomvoorziening
Google Nest Protect V2 Google Nest Protect V2
Beste koop rookmelder
Accu/Batterij Bekijk prijzen
Jalo Kupu Jalo Kupu
Best geteste rookmelder
Nee, werkt met Toon Accu/Batterij Bekijk prijzen
Fibaro Smoke Sensor Fibaro Smoke Sensor
Goede koppelbare rookmelders
Nee, werkt met Toon Accu/Batterij Bekijk prijzen
Alecto SA-240 Alecto SA-240
Beste rookmelder 230v
Netstroom, Accu / Batterij Bekijk prijzen
ELRO FV4310 ELRO FV4310
Beste rookmelder 230v
Accu / Batterij Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit