Hoe kan ik een rookmelder verwijderen?

image

Rookmelders zijn belangrijke apparaatjes voor bijvoorbeeld je keuken. Zo ben je sneller ter plaatse als een brandje ontstaat na bijvoorbeeld het aanbranden van eten in de pan of een tosti-ijzer dat aan is blijven staan. Rookmelders werken doorgaans op batterijen en moeten daarom eens in de zoveel tijd vervangen worden. Hier leggen we je uit hoe je dat doet.

Hoe lang gaat een rookmelder mee?

Hoe lang de rookmelder meegaat tot je die bekende piepjes hoort waarop de batterij leeg is, hangt af van het soort batterij waarop de melder werkt. Voor een 9V-batterij geldt een levensduur van ongeveer een jaar en voor een AA-batterij geldt dat de melder zo’n 2,5 jaar meekan. Lithiumbatterijen hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar, maar deze rookmelders moet je daarna helemaal vervangen.

Welke stappen moet ik ondernemen om de rookmelder te verwijderen?

Hieronder geven we je enkele simpele stappen om de rookmelder correct te verwijderen zodat deze weer veilig is voor gebruik en je waarschuwt voor brandgevaar.

  • Stap 1: de rookmelder verwijderen Verwijder de rookmelder door deze van het plafond te draaien of te schuiven. In sommige gevallen kun je de batterij van de rookmelder gewoon vervangen terwijl deze aan het plafond hangt.
  • Stap 2: verwijder de lege batterij en plaats de nieuwe batterij Controleer goed of de negatieve en positieve polen correct zijn geplaatst voor je nieuwe batterij. Kies voor een goed merk batterij zodat deze lang mee kan en je de rookmelder na een aantal maanden niet alweer hoeft te verwijderen.
  • Stap 3: Maak de rookmelder weer vast aan het plafond Controleer of de rookmelder goed vastzit.
  • Stap 4: Test de batterijen Je kunt de batterijen testen door een speciale testknop in te drukken op de melder. Meestal zal bij een succesvolle test een alarm afgaan of een groen lampje branden. Doe de test opnieuw als deze niet succesvol is.