Is een rookmelder verplicht voor een brandverzekering?

image

Vanaf juli 2022 is het verplicht om in je woning op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Hoewel dit voor nieuwbouwhuizen sinds 2003 al verplicht was, betekent dit dat in 2022 ook bestaande woningen voorzien moeten worden van een rookmelder. Heeft deze verandering invloed op je brandverzekering?

Rookmelders belangrijk als preventiemiddel

Een rookmelder is een preventiemiddel om brand in huis sneller te kunnen blussen. Voor verzekeraars zijn preventiemiddelen enorm belangrijk om zo kosten te kunnen drukken. Als we voorkomen dat brandgevaar ontstaat, zal het ook minder vaak voorkomen dat de verzekeraar brandschade hoeft uit te keren.

Zeker nu een rookmelder in ieder huis verplicht zal worden, zal je eigenlijk niet meer om een rookmelder heen kunnen om een brandverzekering af te sluiten. Als je brandschade hebt zal de verzekeraar dus ongetwijfeld vragen of jij een rookmelder had ten tijde van de brand.

Een miljoen rookmelders

Op dit moment heeft 76% van de Nederlanders al een rookmelder. In panden die na 2003 zijn gebouwd is een rookmelder al verplicht. Deze moet aangesloten zijn op het stroomnetwerk en voorzien zijn van een noodbatterij. In bestaande woningen volstaat een rookmelder op enkel batterijen ook.

Om bewoners en verhuurders de tijd te geven, is gekozen voor juli 2022 als uiterlijke datum om een rookmelder op te hangen. De overheid verwacht dat er in de komende maanden een miljoen rookmelders opgehangen moeten worden.

Hoe kies je de juiste ruimte?

Hoewel de overheid alleen regels heeft opgesteld voor het plaatsen van een rookmelder op iedere verdieping, is het toch goed om de volgende punten in het achterhoofd te houden als je een nieuwe rookmelder ophangt in huis:

  1. Kies de juiste ruimte zoals de hal, de woonkamer of slaapkamer. De keuken en de badkamer hebben door koken en stoom geen nut voor een rookmelder. De melder zal simpelweg te vaak afgaan.
  2. Hang een rookmelder altijd minimaal 50 centimeter van de muren aan je plafond
  3. Je kunt kiezen voor een rookmelder op batterijen als je deze niet wilt aansluiten op het lichtnetwerk