Waar plaats je een rookmelder in de keuken?

image

De keuken is de belangrijkste plaats waar branden ontstaan. Dat spreekt eigenlijk voor zich want hier heb je de oven, het (gas)fornuis en staan ook een heleboel apparaten aan zoals de waterkoker, het tosti-ijzer of de broodrooster. Al dit soort apparaten kunnen brandgevaar opleveren en een rookmelder kan de brand snel kenbaar maken in je woning. Toch is het niet zo gebruikelijk om een rookmelder in de keuken op te hangen.

Waarom een rookmelder in de keuken soms onhandig is

In de keuken, maar ook in de badkamer, kan veel condens ontstaan en rook door koken die de rookmelder onterecht aanmerkt als vuur. Dat kan een hoop onnodig gepiep opleveren van jouw rookmelder en dat is niet alleen vervelend, het kan je ook onverschillig maken als er echt brandgevaar is!

Het is beter om de rookmelder daarom in andere ruimtes op te hangen, zoals de hal, de woonkamer of de slaapkamer. Ook een washok waar de droger staat kan brandgevaarlijk zijn en daarom een rookmelder nodig hebben. De wet schrijft voor dat je vanaf juli 2022 op iedere verdieping tenminste een rookmelder moet hebben.

Waar hang ik de rookmelder in de keuken op?

Wanneer je besluit dat je toch een rookmelder wilt ophangen in de keuken, bijvoorbeeld omdat dit een grote en aparte ruimte is of omdat je een open keuken hebt die ver van de woonkamer ligt, dan is het goed de volgende zaken te onthouden:

  • Hang een rookmelder altijd minimaal vijftig centimeter van de muren en bevestig de melder aan het plafond.
  • Hang de rookmelder niet te dichtbij het fornuis om onterechte meldingen te voorkomen.
  • Kies bij een rookmelder in de keuken voor een thermische rookmelder. Deze gaat pas af als de temperatuur stijgt en zal niet zo snel piepen als er veel condens in de keuken hangt.
  • Zorg dat er een raam openstaat tijdens het koken of de afzuigkap aanstaat. Zo maken rook en condens van het koken geen kans om de rookmelder te bereiken.