Beste router 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Joel de Bruin

Wil je draadloos internet in je hele huis? Dan is een router super handig. Een goede router verbindt je apparaten met het internet dat via de modem je huis binnenkomt. Veel routers zijn draadloos en hebben een ingebouwd wifi-accesspoint. De router zorgt dat je in elke kamer en op elke verdieping van je huis een goed wifi signaal krijgt. Kijk bijvoorbeeld HD films op je slaapkamer of werk op je laptop vanuit je studeerkamer.

Routers werken vaak met meerdere losse stations die je plaatst in de ruimte waar je wifi wilt hebben. Dit kan bekabeld of draadloos. De stations vormen samen een netwerk in je huis waarop je vaak tot wel 10 apparaten kunt aansluiten. De beste mesh wifi routers zijn hiervoor heel geschikt.

Hoe kies je de beste wifi router?

Wat voor jouw situatie de beste router is, hangt af van je internetverbinding en de grootte van je huis. Voor een goede werking moet de wifi standaard van de router overeenkomen met die van je internetprovider. Let ook op het aantal stations en of dat overeenkomt met het aantal wifi punten wat je in je huis wilt hebben. Bereik is ook een belangrijke eigenschap. Hoe groter het bereik, hoe sterker het wifi signaal wordt doorgegeven.

Voor meer tips kun je even door onze Koopgids heen bladeren. Daar zie je op welke kenmerken je moet letten bij de aankoop van een router. Op onze electronica pagina vind je extra hardware de je kunt gebruiken voor je thuisnetwerk. Moeite met kiezen? Bekijk dan hieronder onze top 5 van de beste wifi routers.

# Product Wifi standaard Ethernetsnelheid Uitbreidbaar Prijs v.a.
1 TP-Link Deco M9 Plus - Mesh Wifi - 3-pack
Beste koop router
Wireless AC, Wireless G, Wireless N Gigabit Ethernet (1000 Mbps) € 249,00
2 TP-Link Deco S4 - Multiroom Wifi - 3-pack
Best geteste router
Wireless AC (Wifi 5), Wireless G (Wifi 3), Wireless N (Wifi 4) Gigabit Ethernet (1000 Mbps) € 127,21
3 TP-Link Deco X60 - Mesh WiFi - 3-pack
Beste wifi router
Wireless AX (Wifi 6) Gigabit Ethernet (1000 Mbps) € 299,00
4 TP-Link Deco M9 Plus Multiroom Wifi - 4-pack
Beste Mesh Wifi
Wireless AC, Wireless G, Wireless N Gigabit Ethernet (1000 Mbps) -
5 TP-Link M7350 4G Mi-Fi router
Beste 4g router
Wireless G (Wifi 3), Wireless N (Wifi 4) - € 71,98
Laatste prijs-update: woensdag 25 mei 2022
TP-Link Deco M9 Plus - Mesh Wifi - 3-pack Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Mesh systeem met 3 stations- Makkelijke installatie – Ouderlijke controle mogelijk
 • VPN niet mogelijk – Kan soms trager werken
Productreview:

Wil je wifi in elke kamer en op elke verdieping? Dan biedt dit TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom mesh wifi systeem de oplossing. Dit systeem bestaat uit 3 stations die je op verschillende plaatsen in je huis neerzet. De stations kunnen niet aan de muur gehangen worden. Samen zorgen deze stations voor snel, draadloos internet via het mesh netwerk door je hele huis. Zo kun je overal werken met je laptop. Dit systeem is geschikt voor elk huis, door de volgende kenmerken:

 • Dual band wifi
 • Uit te breiden naar 10 stations
 • Ouderlijke controle mogelijk

Met deze TP-Link Deco M9 Plus Smarthome heb je overal in huis goed internet.

Gebruik de TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi overal in huis

Heb je een smart home systeem? Met de ingebouwde hub met Zigbee en bluetooth mesh werkt de Deco M9 Plus moeiteloos met smart home systemen. Extra apps of hubs zijn dus niet nodig. Het is wel belangrijk dat de aangesloten apparaten 5 GHz ondersteunen, want anders wordt de hoogste snelheid van deze router niet gehaald. Je aangesloten apparaten kiezen automatisch voor het station met de sterkste verbinding. Dat gebeurt overal in huis, zodat je verbinding niet wegvalt als je naar een andere kamer loopt.

Bestel deze TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi 3-Pack als je snel internet wilt op elke verdieping van je huis.

Verkrijgbaar bij:
TP-Link Deco S4 - Multiroom Wifi - 3-pack Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Mesh systeem met 3 stations- Makkelijke installatie – Ouderlijke controle mogelijk
 • VPN niet mogelijk – Kan soms trager werken -
Productreview:

Met deze router kun je op meerdere plaatsen in huis een goede internet ontvangst krijgen. Plaats de 3 stations uit dit pakket door je hele huis heen en je hebt overal internet. Je kunt de stations helaas niet aan de muur hangen, maar wel neerzetten. De stations zijn makkelijk te plaatsen en ze communiceren doorlopend met elkaar via het mesh systeem. Je kunt ze ook aansluiten met een kabel.

Dit systeem heeft de volgende voordelen:

 • Ouderlijke controle mogelijk
 • Makkelijke installatie via app
 • SPI Firewall

Wil je werken met een VPN netwerk? Dan is deze router helaas niet geschikt.

Stabiele wifi in je hele huis

Met MU-MIMO verbind je meerdere apparaten, terwijl je wifi verbinding gewoon stabiel blijft. Voor de communicatie tussen de stations wordt geen aparte frequentie gebruikt, waardoor je internet langzamer kan worden. Met dit Multiroom wifi systeem kun je op elke verdieping van je huis een goede internetverbinding maken en televisie kijken of op je laptop werken.

Goed internet op alle kamers? Kies dan voor deze TP-Link Deco S4 Multiroom wifi 3-Pack.

TP-Link Deco X60 - Mesh WiFi - 3-pack Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Wifi 6 – Snelheid van 2400 Mbps – Mooi design
 • Apparaten moeten geschikt zijn voor wifi 6 – Bereik buitenshuis valt tegen – Muurmontage niet mogelijk
Productreview:

Wifi 6 is momenteel een van de snelste internetverbindingen. Wil je dat ook thuis hebben? Dan is deze TP-Link Deco X60 Multiroom wifi 6 een prima router. Hiermee kun je op 2 verdiepingen razendsnel internet krijgen, zonder haperingen. Dit mesh wifi systeem werkt met wifi 6. Daarmee krijg je een hogere snelheid en een betere dekking, ook als je verder van de router af zit. Handig als je iets naar de printer wilt sturen in een andere kamer. Deze router heeft daarnaast de volgende eigenschappen:

 • Snelle Gigabit ethernetverbinding
 • 4 wifi antennes
 • Wifi snelheid AX3000, voldoende voor gamen, internetten, televisie kijken etc.

Snelheid is dus gegarandeerd met deze TP-Link Deco X60 Multiroom wifi 6. Wil je ook buiten wifi? Dan is deze router minder geschikt.

Allemaal tegelijk internetten? Geen probleem

Leg je eigen thuisnetwerk aan met deze TP-link router. Werk op je Chromebook terwijl er in een andere kamer iemand een film in HD kwaliteit streamt. Je merkt er niets van, want je hebt steeds een snelle, stabiele internetverbinding dankzij de snelheid van ruim 2400 Mbps. Je kunt met wel 20 apparaten tegelijk online gaan, zonder dat je draadloze netwerk trager wordt. Om maximaal te kunnen profiteren van de snelheid, is het wel belangrijk dat je apparaten geschikt zijn voor wifi 6.

Supersnel internet en wifi 6 in je hele huis? Dat lukt met deze TP-Link Deco X60 Multiroom wifi 6!

TP-Link Deco M9 Plus Multiroom Wifi - 4-pack
Plus- en minpunten
 • Snelle en goede wifi – Makkelijke installatie – Sterk signaal
 • Alleen instellen via Android of iOS – Kan niet aan de muur – Vrij dure router
Productreview:

Wil je ook geen wifi repeaters meer in je huis? Met dit TP-Link Deco M5 Multiroom wifi systeem heb je ze niet meer nodig. Dit wifi mesh systeem werkt met 4 satellieten die je door je huis plaatst. Zo maak je je eigen wifi thuisnetwerk met een sterk signaal.

 • Standaard ouderlijk toezicht
 • Antivirus- en firewall software
 • Dual band

De 4 satellieten communiceren onderling met elkaar via MU-MIMO, zodat je altijd een goed netwerk hebt. Deze routers zijn helaas niet zo goedkoop.

Automatisch de beste verbinding met deze router

De apparaten maken automatisch verbinding met het sterkste station. Je merkt daar verder niets van, dus je kunt gewoon naar je film blijven kijken op je televisie. De routers kunnen helaas niet aan de muur opgehangen worden, dus je zult ze neer moeten zetten. Om het systeem in te stellen kun je alleen gebruik maken van de Android of iOS app en Bluetooth.

Mogen jouw wifi repeaters ook de deur uit? Kies dan voor deze TP-Link Deco M5 Multiroom wifi 4-Pack.

TP-Link M7350 4G Mi-Fi router Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Micro SD-kaart tot 32 GB – Tot 480 uur standby – 4G ontvangst
 • Geen aansluiting voor netwerkkabel – Alleen bruikbaar in Europa – Single band wifi
Productreview:

Met deze TP-Link M7350 kun je onderweg een eigen wifi-hotspot opzetten, zodat je in heel Europa een 4G verbinding maakt. Deze router heeft een krachtige 2000mAh batterij waarmee je 8 uur met maximaal vermogen kunt werken. Met een volle batterij kan deze TP-Link en tot 480 uur in standby-modus staan. Is de batterij leeg, dan kun je deze met een micro-usb kabel aan je laptop, computer of powerbank opnieuw opladen. Deze router is klein genoeg om mee te nemen. Daarnaast profiteer je van:

 • wifi snelheid (2.4 GHz) van 150 Mbit/s (4G)
 • deel je verbinding met maximaal 10 apparaten
 • mobiele 3G/4G verbinding

Wil je zien hoelang je batterij nog meegaat of wat het dataverbruik is? Op het overzichtelijke scherm zie je alle belangrijke informatie. Met deze mifi router heb je alleen in Europa een 4G ontvangst.

Je eigen wifi hotspot voor onderweg

Je beheert deze hotspot gewoon vanaf je apparaten met de tpMiFi app. Stel de datalimiet in, beheer welke apparaten toegang mogen hebben en deel mediabestanden via de verwijderbare micro SD-kaart. In deze TP-Link M7350 kun je een micro-SD kaart plaatsen met een opslag tot 32GB. Handig als je onderweg wat bestanden wilt opslaan. Deze router heeft geen netwerkaansluiting. Je kunt er geen apparaten met een kabel op aansluiten.

Door: Joel de Bruin

Joel is verantwoordelijk voor de reviews uit de categorieën Elektronica en Hobby & Sport. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Joel is zelf een fanatieke hardloper.

Socials Joel:

LinkedIn - Instagram - Youtube - E-mail