Wat is een router?

We hebben allemaal wel een router thuis. Maar weet jij eigenlijk wel wat het doet en wat het precies is? Dat mysterieuze apparaatje in de hoek van de kamer zullen we in dit artikel ontdekken.

image

Wat doet een router?

Een router ontvangt en verstuurt data tussen verschillende servers. Een router separeert netwerken en dataverkeer tussen computers. Dit doet het binnen en buiten het eigen netwerk.
Ter illustratie: als jij een e-mail verstuurt naar een vriend aan de andere kant van de wereld, gaat dat e-mailtje eerst naar de router en daarna verstuurt de router deze e-mail naar het internet van buitenaf en vervolgens komt deze e-mail aan bij jouw vriend.

Wanneer heb ik een router nodig?

Je hebt een router nodig als je een internetverbinding wilt opzetten. Als je alleen maar één apparaat wilt aansluiten aan het internet, dan is een modem genoeg. Als je meer dan twee apparaten wilt aansluiten, heb je ook een router nodig.

Hoe sluit ik een router aan?

Het kan nogal lastig zijn om een router aan te sluiten als je dit voor het eerst doet. Leg die lange handleiding weg en volg deze eenvoudige stappen:

  1. Sluit het modem aan op je UTP netwerk op de WAN poort van je router.
  2. Daarna zet je de modem aan (wacht totdat deze helemaal is begonnen voordat je naar de volgende stap gaat).
  3. Zet nu de router aan.
  4. Voilà

Je hebt zojuist de router goed aangesloten. Je kunt het draadloze netwerk een naam geven, zodat je het makkelijk herkent.

Wat kan een router nog meer doen?

Naast het bieden van internetverbinding kan de router nog veel meer. De router heeft een ingebouwde firewall en hiermee ben je beschermd van aanvallen/hacks van buitenaf. Daarnaast heeft de router een DHCP-server die IP-adressen deelt aan jouw computer en laptop.