Een saturatiemeter geeft je de mogelijkheid om je hartslag en de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten. Maar wist je dat je met de juiste saturatiemeter deze gegevens ook direct kunt doorsturen naar bijvoorbeeld de huisarts? Om je te helpen bij het kiezen van de juiste saturatiemeter, hebben we hier de beste saturatiemeters van 2023 voor je.
Deze meters hebben we vergeleken op basis van de geheugenfunctie, de mogelijkheid om de hartslag te meten en gegevens over te dragen en de prijs. Daar is de Medisana PM 100 als beste saturatiemeter van 2023 naar voren gekomen. Ben je benieuwd waarom én naar andere goede saturatiemeters? Wij hebben het antwoord voor je!
Saturatiemeters
Beste koop saturatiemeter
Wil je de beste saturatiemeter kopen, dan hebben we hier de Medisana PM 100 voor je geselecteerd. Het eerste wat direct bij aankoop is opgevallen, is dat het de goedkoopste saturatiemeter uit deze review is. Het verschil in prijs met de andere saturatiemeters varieert daarbij tussen de 20% en soms wel 100%!
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat de saturatiemeter het zuurstofgehalte in je bloed meet. Dat doet deze saturatiemeter erg snel en gebruiksvriendelijk. Zodra je je vinger namelijk in het apparaat hebt geplaatst, krijg je binnen enkele seconden al het resultaat te zien. Dit wordt weergegeven in de vorm van:
- Een getal
- Staafdiagram
- Golfdiagram
Ook heb je bij deze saturatiemeter de mogelijkheid om je hartslag te meten. Dit is tevens mogelijk bij de Medisana PM 100 Connect en de Alecto FPO-11, maar onderscheidt de meter wel weer van de andere meters in deze review. Het hartslagbereik van de meter ligt tussen de 30 en 235, wat een hartslagmeter overbodig maakt.
Evenals de andere meters in de review, maakt Medisana gebruik van de eenknopsbediening. Wat hier als extra voordeel bij komt kijken is dat het apparaat zichzelf ook automatisch uitschakelt als de meting gedaan heeft. Dit doet het na 8 seconden, wat voorkomt dat de batterijen snel leeg zijn.
De verbeterpunten
Helaas hebben we ook een tweetal verbeterpunten die we nog willen bespreken. Dit begint bij de alarmfunctie, een functie die bijvoorbeeld wel aanwezig is bij de Alecto FPO-11. Je krijgt in dat geval namelijk een waarschuwing als je waarden te laag zijn, zodat je direct actie kan ondernemen.
Een tweede functie die wat ons betreft ontbreekt, is de mogelijkheid om je gegevens te delen en dat de geheugenfunctie ontbreekt. Wil je je gegevens gedurende een periode van een aantal weken vastleggen, dan zal je dit op moeten schrijven. Het is niet mogelijk om dit met een applicatie te onthouden én te delen.
Best geteste saturatiemeter
Met deze Beurer PO 40 meet je niet alleen je zuurstofgehalte, maar ook je hartslag. Hoewel het niet staat weergegeven wat de hartslagrange is die gemeten kan worden, is deze mogelijkheid er wel. Dit maakt een externa hartslagmeter of een smartwatch overbodig.
In tegenstelling tot sommige andere saturatiemeters, waaronder de Medisana PM 100 en de Beurer PO 60, wordt er bij deze saturatiemeter een etui meegeleverd. Hierdoor berg je het apparaat gemakkelijk op en worden beschadigingen voorkomen. Hierdoor neem je de meter ook sneller mee.
Een klein minpunt dat we nog willen vermelden is dat ook deze saturatiemeter geen geheugenfunctie heeft. Wil je dus bijhouden wat de metingen de komende periode doen, dan zul je dit zelf moeten noteren. In het opbergetui is helaas ook geen plek voor pen en papier. Het bijhouden op je telefoon is dan een van de mogelijkheden.
De meldingen
Bij deze goede saturatiemeter valt ook het aantal meldingen op dat je kunt krijgen. Zo krijg je:
- Melding over het uitvoeren van de meting
- Inzicht in batterijniveau
- Melding als de meting klaar is
Zodra je de meting uit gaat voeren, kun je twee verschillende meldingen krijgen, eentje wanneer de meting is afgerond, maar ook een als de meting verkeerd wordt uitgevoerd. Dit is een unieke feature die we niet terugzien bij de andere saturatiemeters in deze review.
Daarnaast heb je ook inzicht in het batterijniveau van de saturatiemeter. Hierdoor weet je precies wanneer je een extra setje batterijen mee moet nemen of wanneer je de batterijen beter kunt vervangen. Ook hiermee onderscheidt de Beurer PO 40 zich van de concurrenten.
Helaas missen we wel één melding en dat is namelijk de alarmfunctie. Je wordt daarbij niet gewaarschuwd als je metingen onder een bepaalt niveau zakken. Dit geldt zowel voor de hartslagmeting als de saturatiemeting.
Beste saturatiemeter via mobiele app
De Medisana PM 100 is wat ons betreft een van de beste saturatiemeters van 2022, mede vanwege de applicatie en de meegeleverde draaglus. Toch gaat het uiteindelijk om het meten van je gezondheid, wat deze saturatiemeter doet met je hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed.
Het meten van de hartslag kan met een meetbereik van 30 tot 250 slagen per minuut. Door de eenknopsbediening is het meten ook erg eenvoudig en gaat het snel. Gebruik je het apparaat niet meer, dan gaat deze na 8 seconden automatisch uit.
Verschillen met de Medisana PM 100
Natuurlijk is hierboven de Medisana PM 100 ook al voorbij gekomen, maar toch willen we de belangrijkste verschillen even met je doornemen. Dat zijn namelijk:
- Meegeleverde draaglus
- VitaDock applicatie
- Indicator van batterijniveau
We beginnen met de meegeleverde draaglus, die ervoor zorgt dat je de saturatiemeter op reis of tijdens het sporten altijd bij de hand hebt. In tegenstelling tot de hierboven genoemde Beurer PO 40 gaat het niet om een reisetui, maar alleen om een draaglus. Dit is wel een klein nadeel.
Daarnaast valt ook de gegevensoverdracht op. Na de meting heb je de mogelijkheid om de data naar de VitaDock applicatie te verzenden, waardoor je inzicht krijgt in huidige en historische metingen. Deze applicatie kun je downloaden op zowel je iPhone als Android telefoon.
Let er wel op dat je deze metingen niet op het apparaat zelf kunt zien, dit kan alleen in de applicatie. Het is daarom aan te raden om de data direct in de applicatie te zetten. Is de meting namelijk afgerond en doe je een nieuwe meting, dan wordt de vorige meting niet behouden.
En tot slot heeft de Medisana PM 100 Connect ook een batterij indicator. Hierdoor weet je precies wanneer de batterij aan vervanging toe is en sta je nooit met een lege saturatiemeter.
Beste saturatiemeter op batterijen
We krijgen vaak de vraag: Wat is een goede saturatiemeter? Nou, met deze Beurer PO 60 heb je er een te pakken. Dit komt mede doordat je een opbergetui krijgt meegeleverd, waardoor je de saturatiemeter zonder beschadigingen kunt meenemen. Zo neem je deze moeiteloos mee op vakantie bijvoorbeeld.
Daarnaast is er ook een indicator van het batterijniveau, zodat je nooit meer met een lege batterij komt te zitten. We missen daarin helaas wel een alarmfunctie die een notificatie geeft wanneer de metingen afwijken van de metingen die je de afgelopen dagen hebt gedaan. Dit zouden we wel verwachten met de geheugenfunctie.
Verschillen met de Beurer PO 40
In deze review is hierboven ook al de Beurer PO 40 getest. Ten opzichte van de Beurer PO 60 zijn er een aantal belangrijke verschillen die we willen benoemen:
- De prijs
- Geheugenfunctie
- Data overdracht
Dit begint met de prijs van het product. De Beurer PO 60 is, mede door zijn extra functionaliteiten, een stuk duurder en tevens de duurste saturatiemeter in de review. In vergelijking met andere saturatiemeters is deze tot wel 100% duurder.
Daarnaast beschikt de Beurer PO 60 over de geheugenfunctie, waarmee je tot wel 100 metingen kunt opslaan. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat er maar één gebruikersprofiel is. Gebruik je deze meter dus met meerdere personen, dan heeft de geheugenfunctie ook geen toegevoegde waarde.
Een laatste punt dat we nog willen vermelden is de mogelijkheid om data over te dragen naar een mobiel apparaat. Dit doe je met de Beurer HealtManager voor je smartphone. Doordat er sprake is van software in deze applicatie, wordt je gezondheid geanalyseerd en kun je maatregelen nemen indien nodig.
Beste saturatiemeter Alecto
Als laatste hebben we dan nog de Alecto FPO-11, de beste Alecto saturatiemeter van dit moment. Dit komt onder meer doordat er op een accurate manier je hartslag en saturatie wordt gemeten. Zodra je je vinger in het apparaat hebt geklemd, krijg je binnen de minuut de resultaten te zien op het scherm.
Als enige saturatiemeter in deze review beschikt de Alecto FPO-11 over een alarmfunctie. Deze geeft een melding als de waarden te hoog zijn, zowel als het gaat om je hartslag als om het saturatiegehalte. Hiermee onderscheidt het zich duidelijk van de concurrentie.
Op het scherm worden de waarden in verschillende vormen weergegeven. Zo kun je kiezen uit:
- Cijferweergave
- Diagram weergave
- Lijnweergave
Een laatste punt dat we nog willen vermelden is de draagtas die je krijgt. Hierdoor kun je het apparaat onbeschadigd meenemen. Naast de draagtas, krijg je ook nog een polskoord meegeleverd. Dit is vooral handig als je regelmatig je waarden moet meten en het apparaat dus altijd bij de hand wilt hebben.
De verbeterpunten
Helaas is het niet mogelijk om de data op je smartphone te zetten of om deze zichtbaar te maken in een applicatie. De metingen die gedaan worden kunnen alleen op het apparaat zelf weergegeven worden, wat we als minpunt kunnen aanmerken in vergelijking met bijvoorbeeld de Beurer PO 60.
Ook missen we de functionaliteit om de historische waarden op te slaan. Aangezien je deze niet zichtbaar krijgt in een applicatie én niet op het apparaat zelf, moet je deze noteren. Dit missen we als we dit vergelijken met de Beurer PO 60 en de Medisana PM 100 Connect.
Hoe wij saturatiemeters vergelijken
Aangezien er tegenwoordig enorm veel saturatiemeters op de markt zijn, hebben we eerst een lijst met criteria opgesteld waaraan de meter moest voldoen. Dit was nodig om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: ‘Welke saturatiemeter is goed?’. Zodra de saturatiemeter aan de criteria kon voldoen, zijn we deze gaan testen. We hebben de volgende criteria opgesteld:
- Batterij: Allereerst hebben we alleen saturatiemeters opgenomen die werken met een AAA-batterij. Op die manier kun je de batterij eenvoudig verwisselen als deze leeg is. Er zijn een aantal saturatiemeters, waaronder de Alecto FPO-11, die ook een indicatie geven van het batterijniveau. Dit is echter geen harde vereiste.
- Eenknopsbediening: Om het gebruik van de saturatiemeter voor jong en oud eenvoudig te maken, hebben we de eenknopsbediening als vereiste opgenomen. In dat geval zijn er geen ingewikkelde stappen nodig om de saturatiemeter haar werk te laten doen.
- Kleurenscherm: Een vereiste die vooral voor ouderen belangrijk kan zijn, is de aanwezigheid van een kleurenscherm. Hiermee zijn de verschillende getallen, gegevens en grafieken beter te onderscheiden.
- Prijs: En tot slot hebben we ook de prijs als criteria opgenomen. Daarbij is er een maximum bedrag van €100 ingesteld, zodat je geen vermogen kwijt bent met het aanschaffen van een saturatiemeter. Over het algemeen stijgt de prijs wel als het aantal functies toeneemt, waarbij je moet denken aan een hartslagmeting of een geheugenfunctie.
Waar moet je op letten bij het kopen van een saturatiemeter? - Koopgids 2022
Saturatiemeters zijn er in allerlei verschillende prijsklassen en met verschillende functionaliteiten verkrijgbaar. Als consument kan het daarom moeilijk zijn om de juiste saturatiemeter te kiezen. Daarom hebben we hier een aantal belangrijke kenmerken opgesomd waar je op moet letten bij het kopen van een saturatiemeter:
- Medische aandoening: Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je de saturatiemeter voor medische doeleinden gaat gebruiken. Is dat namelijk het geval, dan zouden we een professionele saturatiemeter aanraden die medisch is goedgekeurd. Dit zie je dan ook terug in de prijs.
- Geheugenfunctie: De geheugenfunctionaliteit is vooral handig als je over een bepaalde periode saturatiemetingen wilt doen. Dit kan bijvoorbeeld om te bekijken of je gezondheidssituatie verbetert of niet. Combineer dit met een bloeddrukmeting en hartslagmeter en je krijgt over een langere periode inzicht in je gezondheid.
- Smartphone koppelen: In sommige gevallen kun je een saturatiemeter ook koppelen met je smartphone, zoals een iPhone of Android-telefoon. Door middel van een applicatie kun je grafieken zien van het gemeten resultaat, maar kun je het resultaat bijvoorbeeld ook delen met de huisarts.
- Accu of batterijen: En tot slot is het nog belangrijk om te bepalen of je een saturatiemeter op batterijen of accu wilt. Kies je voor een accu, dan hoef je niet telkens batterijen te kopen. Kies je voor batterijen, dan kun je deze eenvoudig verwisselen als ze leeg zijn.
Saturatiemeters vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Geheugenfunctie | Hartslag meten | Gegevens overdragen | ||||||
|
Medisana PM 100
Beste koop saturatiemeter
|
Niet aanwezig | 30 – 235 bpm | Niet mogelijk | Bekijk prijzen | ||||
|
Beurer PO40
Best geteste saturatiemeter
|
Niet aanwezig | Mogelijk | Niet mogelijk | Bekijk prijzen | ||||
|
Medisana PM 100 Connect
Beste saturatiemeter via mobiele app
|
Niet aanwezig | 30 – 250 bpm | Mogelijk | Bekijk prijzen | ||||
|
Beurer PO60
Beste saturatiemeter op batterijen
|
Aanwezig | Mogelijk | Mogelijk | Bekijk prijzen | ||||
|
Fysic FPO-11
Beste saturatiemeter Alecto
|
Niet aanwezig | 30 – 250 bpm | Niet mogelijk | Bekijk prijzen |
Veelgestelde vragen
#1 - Welke is de beste saturatiemeter?
De beste saturatiemeter is de Medisana PM 100. Dit komt door de staaf- en golfdiagram weergave en de eenvoudige bediening wanneer je onderweg bent.
#2 - Hoe betrouwbaar zijn saturatiemeters?
De saturatiemeters die medisch goedgekeurd zijn, zijn erg betrouwbaar en kunnen dienen als belangrijke informatie voor longpatiënten, patiënten met astma of andere kwalen waarbij het hemoglobinegehalte in het bloed van belang is.
#3 - Wat kan de saturatie beïnvloeden?
Saturatie kan onder meer beïnvloed worden door stress of sportieve activiteiten. Waar sportieve activiteiten er juist voor zorgen dat de hoeveelheid zuurstof in het bloed toeneemt, kan stress ervoor zorgen dat dit afneemt.
#4 - Wat is een goede saturatie en hartslag?
Bij gezonde personen wordt een saturatie tussen de 95% en 100% gemeten. Bij volwassenen is een goede hartslag in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Dit kun je meten met een hartslagmeter of een sporthorloge.