Beste schaatsen 2022

Laatste ge-update in door Stijn

De winter komt er weer aan en dat wil zeggen dat de kans op vorst en ijs weer groter wordt. Vorig jaar zorgde de weersvoorspelling er nog voor dat er een run op schaatsen en sledes kwam, waardoor deze binnen no-time waren uitverkocht! Om te zorgen dat je er dit jaar wel op tijd bij bent, hebben we hier de beste schaatsen van 2022 voor je op rij gezet.

Deze schaatsen hebben we onder meer vergeleken op basis van het type schaats, voor wie de schaats geschikt is, de sluiting en de prijs. Ons testpanel heeft daarbij unaniem besloten dat de OXELO Dames 100 als beste schaats van 2022 benoemd kan worden. Benieuwd naar andere goede schaatsen? Hier lees je er alles over!

Beste heren schaatsen
OXELO Fit50
Decathlon
OXELO Fit50
Beste schaatsen voor kinderen
OXELO Play 1
Decathlon
OXELO Play 1
OXELO Dames 100 Bekijk prijzen
Type schaats: Kunstschaats
Geschikt voor: Dames
Sluiting: Veters
Hierom zijn we fan:
Stabiliteit
Glijvermogen
Punt om te staan
Gevoel in de schoen
Let hierop:
Schaatsbeschermers
Veters

Geschikt voor: Ervaren schaatsers die op zoek zijn naar de beste schaats.

We trappen deze review natuurlijk af met de beste schaats van 2022, de OXELO Dames 100. Het grote voordeel van deze goede schaats is dat je veel gevoel hebt tijdens het schaatsen, doordat er weinig vulling in de schoen gebruikt wordt. Hierdoor kan deze wel wat kouder zijn dan schaatsen met vulling.

Wil je voorkomen dat je net als in 2021 achter het net vist, dan is nu hét moment om je nieuwe schaatsen aan te schaffen!

Het schaatsen

Tijdens het schaatsen zijn er een drietal voordelen die ons zijn opgevallen. Hoewel ik de schaatsen zelf niet heb aangehad, kwam het testpanel met het volgende:

 • Uitstekend glijvermogen
 • Punt om te staan is goed
 • Veel stabiliteit door hoge veters

Het uitstekende glijvermogen van de schaats zorgt ervoor dat je veel snelheid kunt maken om al je stunts uit te voeren. Daarnaast kun je de punt van de schaats in het ijs zetten zodat je snel kunt afremmen als dat nodig is.

Door het gebruik van veters die tot boven de enkel komen, is deze schaats erg geschikt voor mensen met zwakke enkels die op zoek zijn naar stabiliteit. Hoewel ze voldoende steun bieden aan ervaren schaatsers, kan dit bij beginners wat lastiger zijn.

De nadelen van de schaats

Ondanks dat we zeer positief zijn over deze schaats, moeten we er wel bij vermelden dat er geen schaatsbeschermers worden meegeleverd. Deze moet je los aanschaffen, iets wat we ook zouden aanraden. Dit zorgt er namelijk voor dat je schaatsen beter beschermd blijven en dus ook langer scherp blijven.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de veters. Deze moet je goed strak aantrekken om de schaats naar je voet te vormen. Dit kan wat langer duren dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor de OXELO Fit50 met kliksysteem. Let er daarbij wel op dat dit een mannenschaats is en deze dus wat breder is.

De beste schaatsen van 2022 vanwege de stabiliteit, de punt om op te staan en het zeer goede glijvermogen.

Verkrijgbaar bij:
OXELO Fit50 Bekijk prijzen
Type schaats: IJshockeyschaats
Geschikt voor: Heren
Sluiting: Kliksluiting
Hierom zijn we fan:
Uitneembare binnenschoen
Wendbaarheid
Stabiliteit
Beginnende schaatser
Let hierop:
Slijpen voor gebruik
Mesbeschermers

Geschikt voor: Mannen die net beginnen met schaatsen of wendbaar willen zijn op het ijs!

Waar we het ideale paar schaatsen voor vrouwen hebben, hebben we dit natuurlijk ook voor de mannen. Dat is de OXELO Fit50, een schaats die erg geschikt is voor de beginnende schaatsers. Dit komt door het lage zwaartepunt, waardoor je minder snel je enkels omklapt.

IJshockeyschaatsen

Naast dat dit type schaats enorm geschikt is voor beginners, bied het je ook nog een aantal andere voordelen:

 • Wendbaarheid
 • Stabiliteit
 • Uitneembare binnenschoen

Vooral de wendbaarheid speelt een belangrijke rol. Dit komt door het korte mes en de stevigheid van de schaats. Hierdoor kun je snel van richting veranderen. De rijgveters en hoge schacht zorgen daarbij voor de stabiliteit en ondersteuning van je voet en enkel.

Ook de uitneembare binnenschoen zien we als een groot voordeel. Zodra je namelijk klaar bent met schaatsen, kun je de binnenschoen eruit halen om de schoen sneller te laten drogen. Zo kun je de volgende dag direct weer het ijs op.

De minpunten van dit soort schaatsen

Helaas zijn er ook een tweetal minpunten bij deze schaatsen van Decathlon. Allereerst is dat het feit dat je de messen zelf moet laten slijpen voordat je voor het eerst het ijs op gaat. Doe je dit niet, dan glij je hierdoor minder goed.

Daarnaast moeten de messen goed beschermd worden door middel van mesbeschermers. Deze worden niet standaard meegeleverd, dus die zul je nog los aan moeten schaffen. Doe je dit niet, zorg er dan voor dat je de schaatsen op een veilige plek opbergt.

De beste schaatsen voor mannen vanwege de wendbaarheid, stabiliteit en uitneembare binnenschoen.

Verkrijgbaar bij:
Viking Combi II Bekijk prijzen
Type schaats: Noren
Geschikt voor: Unisex
Sluiting: Kliksluiting
Hierom zijn we fan:
Combi noren
Hardboot schoen
Snelsluitingen
Voorgeslepen
Let hierop:
Valt klein
Prijs

Geschikt voor: Mensen die de stabiliteit van ijshockeyschaatsen willen combineren met noren

Heb je al wat meer ervaring op het ijs en wil je de stabiliteit van ijshockeyschaatsen combineren met het gebruiksgemak van noren, dan zijn deze Viking Combi II noren het meest geschikt. Ook hier ligt het zwaartepunt lager, waardoor je meer controle hebt.

Hoge noren

Bij deze hoge noren is er gebruik gemaakt van hardboot schoenen, wat wil zeggen dat er een kunststof frame gebruikt is. Dit is ook een voordeel ten opzichte van lage noren, waar de stabiliteit een stuk minder is.

De binnenschoen zorgt er daarnaast voor dat er meer warmte in de schoen aanwezig blijft. De schaats bestaat uit:

 • Synthetisch materiaal
 • Textiel voor de binnenschoen
 • Staal voor de messen

De snelsluitingen is een uniek punt van deze noren, aangezien je hierdoor snel het ijs op kunt. In tegenstelling tot de OLEXO Dames 500 met veters, kun je de schoenen snel aan en uit doen.

Bij het passen van deze schaatsen moet je er wel rekening mee houden dat de schoen klein valt. We hebben zelf schoenmaat 41, maar hebben een 42 gekocht die uiteindelijk nog wat aan de krappe kant was. Daarbij hebben we zelf hardloopsokken gebruikt, maar ook dikke sokken zijn een optie.

De beste combi noren van 2022

Doordat de combi noren voorgeslepen zijn, kun je ook direct het ijs op om je schaatsen uit te proberen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de OLEXO Fit50 en andere schaatsen van Decathlon, die je dus nog wel moet laten slijpen.

Een klein nadeel ten opzichte van de andere schaatsen is nog wel dat de prijs een stuk hoger ligt. Zo betaal je bijvoorbeeld drie keer zoveel dan voor de OLEXO Dames 500 en bijna vijf keer zoveel dan voor de OLEXO Fit50.

De beste hoge noren van 2022 vanwege de stabiliteit, de hardboot schoenen en de snelsluitingen!

Verkrijgbaar bij:
OXELO Dames 500 Bekijk prijzen
Type schaats: Kunstschaats
Geschikt voor: Dames
Sluiting: Veters
Hierom zijn we fan:
Ondersteuning
Semi softboot
Afparelend vermogen
Binnen en buiten
Let hierop:
Veel werk
Beschermers

Geschikt voor: Een gevorderde schaatser die al veel ervaring op het ijs heeft.

Wil je een mooi paar goede schaatsen voor zowel binnen als buiten, dan zijn de OXELO Dames 500 schaatsen erg geschikt. De messen zijn namelijk dusdanig ontworpen dat ze zowel op kunstijs als natuurijs prima functioneren.

De semi softboot schoen

Waar mensen vaak vragen over hebben als zij schaatsen kopen, is of deze wel warm genoeg zijn. Hier heeft deze schaats een drietal oplossing op gevonden:

 • Semi softboot
 • Afparelend vermogen
 • Voldoende ondersteuning

De semi softboot zorgt er namelijk voor dat deze aan de buitenkant hard is, terwijl deze aan de binnenkant lekker zacht is. Door de harde schoen heb je minder last van de wind, waardoor je zelfs met blote voeten in de schaatsen kan. Ook een inlegzool past moeiteloos in de schaats.

Door het afparelend vermogen hoef je je ook geen zorgen te maken dat de schaats vochtig wordt. De buitenkant is namelijk waterafstotend, een groot voordeel ten opzichte van nijdam kunstschaatsen, normale schaatsen of Friese doorlopers.

Door voldoende ondersteuning van deze stevige schoen en het feit dat het hoge schaatsen zijn, zitten ze strak om de voet. We zijn gaan schaatsen en hebben geen last gekregen van koude voeten!

De minpunten

Evenals bij de OXELO Fit50 worden er geen beschermers meegeleverd voor de messen. Hierdoor moet je deze los aanschaffen. Denk er ook aan om je schaatsen droog op te bergen om roest te voorkomen.

Let er daarnaast ook op dat het wat langer duurt voordat je de schaatsen aan en weer uit hebt. Dit komt omdat er 8 ogen worden gebruikt om de schoen strakker aan te doen. Hoewel dit voor stevigheid zorgt, zorgt dit ook voor meer werk.

De beste kunstschaatsen voor dames van 2022 vanwege de semi softboot, het afparelend vermogen en de ondersteuning die het biedt.

Verkrijgbaar bij:
OXELO Play 1 Bekijk prijzen
Type schaats: Kinderschaats
Geschikt voor: Kinderen
Sluiting: Kliksluiting
Hierom zijn we fan:
Dubbele messen
Snel aan en uit doen
Prijs
Meerdere schoenmaten
Let hierop:
Fragiel draaiwiel
Bescherming

Geschikt voor: Kinderen die net beginnen met schaatsen en veel stabiliteit willen.

En tot slot hebben we nog een paar schaatsen dat door kinderen gebruikt kan worden met schoenmaat 24 tot 31. De OXELO Play 1 kun je namelijk door middel van een draaiwieltje verstellen, waardoor je kinderen een stuk langer me de schaatsen kunnen doen.

Hoewel dit draaiwieltje enorm handig is, hebben we wel ervaren dat het een fragiel draaiwiel is. Het is daarom belangrijk om de schoenmaat met beleid te verstellen om te voorkomen dat er schade wordt aangericht.

De fysieke kenmerken

Bij deze schaatsen worden er dubbele messen gebruikt, waardoor je kinderen veel stabiliteit ervaren en niet direct op één schaats hoeven te beginnen. Om pijn of blessures te voorkomen, adviseren we om knie en polsbeschermers en een helm aan te schaffen.

Zodra je kinderen het ijs op kunnen, willen ze dit natuurlijk zo snel mogelijk. Gelukkig kun je de schaatsen met de gespen snel aan de schoen vastmaken en daarmee aan en uit doen. Hierdoor kunnen ze direct aan de slag!

Heb je de schaatsen gebruikt, dan is het belangrijk om ze op de volgende manier op te bergen:

 1. Afdrogen met een droge doek
 2. Beschermende elementen aanbrengen
 3. Opbergen op een droge en geventileerde plaats

De prijs van de perfecte schaats voor je kind

Tot slot willen we nog de prijs als groot pluspunt benoemen. Naast dat je de schaatsen voor langere tijd kunt gebruiken, is deze ook nog eens erg goedkoop. Hierdoor hoef je niet met elke levensjaar nieuwe schaatsen voor je kinderen te kopen!

De beste kinderschaatsen van 2022 vanwege de verstelbaarheid, de prijs en de dubbele messen.

Verkrijgbaar bij:
Product Type schaats Geschikt voor Sluiting
OXELO Dames 100 OXELO Dames 100
Beste dames schaatsen
Kunstschaats Dames Veters Bekijk prijzen
OXELO Fit50 OXELO Fit50
Beste heren schaatsen
IJshockeyschaats Heren Kliksluiting Bekijk prijzen
Viking Combi II Viking Combi II
Beste schaatsen noren
Noren Unisex Kliksluiting Bekijk prijzen
OXELO Dames 500 OXELO Dames 500
Beste kunstschaatsen
Kunstschaats Dames Veters Bekijk prijzen
OXELO Play 1 OXELO Play 1
Beste schaatsen voor kinderen
Kinderschaats Kinderen Kliksluiting Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.