Wie heeft het scheerapparaat uitgevonden?

Door: Stijn
Laatste update: 4 juni 2022

Scheren van het gezicht is al eeuwenoud. De Romeinen en Egyptenaren hadden al geen baard meer en scheerden zich regelmatig. De manier waarop mannen zich scheren heeft tot de twintigste eeuw weinig verandering ondergaan. De manier waarop in de musical Sweeney Todd werd geschoren, zo werd ook in de eeuwen ervoor geschoren: met open messen. Maar in de twintigste eeuw verandert er veel in onze manier van scheren.

Van veiligheidsscheermes naar elektrisch apparaat

Aan het begin van de twintigste eeuw brengt de Amerikaanse zakenman King Camp Gillette voor het eerst een veiligheidsscheermes op de markt, met verwisselbare mesjes. Het risico op enorme sneden werd daardoor geëlimineerd. Een andere uitvinder, Jacob Schick, zet echter een aantal jaren grote stappen in het maken van een elektrisch scheerapparaat. Hoewel de uitvinder al voor de Eerste Wereldoorlog een apparaat bedenkt, zal het tot 1928 duren voordat hij patent aanvraagt voor zijn apparaat. Hij liet zich voor de werking van het apparaat inspireren door de manier waarop geweren in de Eerste Wereldoorlog werkten.

Na de dood van Schick werd er hard gewerkt door andere bedrijven als Philips en Braun om zijn uitvinding te verbeteren. Zo introduceerde Philips roterende messen in 1939 en in de jaren 60 werd het voor het eerst mogelijk om het apparaat zonder kabel te gebruiken, waardoor het enorm handzaam werd en handig voor onderweg.

Voordelen van elektrisch scheren ten opzichte van klassieke mesjes

Hoewel de klassieke scheermessen, waaronder zelfs de klassieke open messen van de barbier, nooit verdwenen zijn, kiezen veel meer mannen vandaag de dag voor een elektrisch scheerapparaat. Maar welke redenen hebben zij hiervoor? We zetten de voordelen van elektrisch scheren hieronder voor je op een rijtje:

● Je kunt zowel nat als droog scheren

● Het elimineert kleine sneetjes of wondjes nog beter dan het veiligheidsmes

● Je kunt met opzetstukken zowel trimmen als scheren

● Het werkt veel sneller dan de klassieke manier van scheren

● Sommige elektrische apparaten zijn zelfreinigend

    Over de auteur

    Stijn

    Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer