Beste schuurmachine 2023. 5x de beste schuurmachines

Laatste update: 15 mei 2023

Met je goede gedrag besluit je op een zondagochtend eens de tuintafel te schuren. Je haalt de oude schuurmachine uit de doos, plaatst ‘m op de tafel en… er gebeurt helemaal niks.

Of je nou je muur net hebt verpest door het verkeerde apparaat te gebruiken of je tovert je eeuwenoude schuurmachine uit de hoed: soms heb je in je leven een nieuwe schuurmachine nodig. 

Om te voorkomen dat je thuiskomt met een schuurmachine met een te kort snoer of één die je bijna niet kunt tillen: wij hebben een aantal schuurmachines op een rijtje gezet. En de beste keus is de Makita BO4565K.

Beste schuurmachine 2023

Schuurmachines vergelijken

Product Type schuurmachine Stroom voorziening Afzuiging
Makita BO4565K Beste koop schuurmachine
Deltaschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
Metabo SXE450 TurboTec Best geteste schuurmachine
Excenterschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
DeWalt DWE6423-QS280W Beste excentrische schuurmachine
Excenterschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
Makita Bandschuurmachine 9404 Beste bandschuurmachine
Bandschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
Bosch EasySander Beste accu schuurmachine
Deltaschuurmachine Accu Aansluiting voor stofafzuiging (niet meegeleverd) Bekijk prijzen
Swipe swipe

1. Makita BO4565K

Beste koop schuurmachine

Voordelen:
 • Verwisselbare zolen
 • Lage trillingswaarde
 • Aan-schakelaar
Nadelen:
 • Geluidsniveau
 • Kabellengte
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 89,49

Het grote voordeel van de Makita BO4565K is het feit dat de zolen van de schuurmachine te verwisselen zijn. Zelf hebben we gemerkt dat het lastig is om in de hoeken te schuren. Door de driehoekige schuurzool is dit verleden tijd. Het schuren van de houten vloer in de hoeken is nu enorm eenvoudig.

De stofafzuiging zorgt ervoor dat het stof in de stofbox wordt gezogen. Hoewel we natuurlijk niet kunnen garanderen dat je huis stofvrij blijft, scheelt het wel met het stofzuigen. Tijdens het zuigen wordt er gebruik gemaakt van het contragewicht, waardoor het aantal trillingen beperkt is.

Door de handige en lichtgewicht koffer die wordt meegeleverd, kun je de schuurmachine handig vervoeren. Door het gewicht van maar 1,1 kilo kun je gemakkelijk de volgende oppervlakten schuren:

 • Hoeken en randen
 • Kozijn
 • Trappen
 • Leuningen

In vergelijking met de concurrentie valt vooral de prijs van de boormachine op. Deze is met €89,99 enorm scherp geprijsd. Daarnaast voldoet het voor hobbyisten als jij en ik aan alle vereisten. Ben je een doorgewinterde klussen, dan is dit misschien niet waar je naar op zoek bent.

Langdurig gebruik

Gebruik je de schuurmachine voor langere tijd, dan zitten hier zowel voor- als nadelen aan. Het voordeel is dat de aan-schakelaar ervoor zorgt dat je niet de hele tijd de knop ingedrukt hoeft te houden. Het nadeel is echter wel dat het geluidsniveau op de langere termijn wat overlast kan veroorzaken.

Ook het gebruik in de tuin willen we nog benadrukken. Je moet namelijk een stopcontact of aansluiting binnen twee meter hebben, aangezien de kabel maar twee meter lang is. Voor echte tuinliefhebbers met een bladblazer is dat natuurlijk geen probleem, maar voor de hobbyist kan het buiten lastiger zijn.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

2. Metabo SXE450 TurboTec

Best geteste schuurmachine

Voordelen:
 • Groot schuuroppervlak
 • Variabel snelheidsregeling
 • 4 meter lange netsnoer
Nadelen:
 • Geen schuurpapier
 • Zware schuurmachine
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 190,89

Het belangrijkste pluspunt van deze best geteste schuurmachine is de grootte van het schuuroppervlak. In vergelijking met de concurrentie is deze een stuk groter, waardoor je grote oppervlakten tegelijk kunt sturen. Hoewel er standaard geen schuurpapier bijgeleverd wordt, is het wel mogelijk om dit te bestellen.

Daarnaast heeft de Metabo SXE 450 TurboTec een variabel aantal schuurbewegingen. Zo kun je het aantal schuurbewegingen later variëren tussen de 4200 en 11000. Uit tests is gebleken dat je hiermee heel precies de fijnste oppervlakten glad kunt schuren.

Kijken we naar de concurrentie, dan valt de lange kabbellengte van de schuurmachine op. Zelfs al moet je binnen de schuurmachine op een stopcontact aansluiten, dan kom je met 4 meter alsnog redelijk ver. Natuurlijk kun je ook een haspel gebruiken om het bereik van de schuurmachine te verlengen.

Ben je toch binnen aan de gang gegaan, dan zorgt het stofbakje ervoor dat de rotzooi tot een minimum beperkt wordt. Natuurlijk kan deze niet al het stof opvangen en moet je deze regelmatig legen, maar het zorgt er wel voor dat niet het hele huis vol stof zit. Buiten is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Zware schuurmachine

Helaas is de schuurmachine met 2,4 kilogram wel aan de zware kant. Zeker bij langdurig gebruik kan dit erg lastig zijn. Als oplossing is hiervoor wel de standaard extra handgreep meegeleverd. Daarnaast vind je in de doos ook:

 • Vouwfilter
 • Stofbox
 • Inbussleutel
 • Steunschijf met klithechting

Ook de hoge trillingswaarde vormt een probleem bij langdurig gebruik. Deze Metabo schuurmachine heeft een trillingswaarde van 7 m/s, waardoor je dit bij langer gebruik zeker in je handen en bovenarmen gaat voelen. Het aanschaffen van handschoenen voor tuinieren en klussen is daarom aan te raden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

3. DeWalt DWE6423-QS280W

Beste excentrische schuurmachine

Voordelen:
 • Excenterschuurmachine
 • Snelheidsregeling
 • Lage trillingswaarde
 • Antislip handgreep
Nadelen:
 • Afname toerental
 • Geen koffer
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 108,95

Bij het bekijken van deze schuurmachine valt direct de prijs op. Met een startprijs van €89,99 heb je voor een mooie prijs een prima schuurmachine in huis. Vergelijken we deze bijvoorbeeld met de Mekato schuurmachine, dan is dit absoluut de beste excenterschuurmachine die we getest hebben.

Het grote voordeel van een excenterschuurmachine is dat je deze kunt gebruiken voor het afwerken van kleine oppervlakten, maar ook voor het schuren of polijsten van gebogen of grote oppervlakten. Ideaal bijvoorbeeld voor het schuren van ronde palen. Gebruik de snelheidsregeling voor de beste afwerking.

Tijdens het schuren heb ik wel ervaren dat het toerental bij zware belasting af kan nemen. Hier moet je wel rekening mee houden. Na de eerste keer schuren had ik namelijk te maken met een oneven oppervlak doordat het toerental aan het einde van de plank af begon te nemen. Dit is lastig.

Het gebruik

Wat wel direct opvalt is dat er alles aan wordt gedaan om de schuurmachine tijdens het gebruik goed te laten bevallen. Zo is er sprake van een antislip handgreep en is de trillingswaarde met 2,5 m/s enorm laag. Hierdoor hebben we bij langdurig schuren geen last van handen of armen ervaren.

DeWalt heeft het voor elkaar gekregen om een breed assortiment aan producten op te nemen. Zo kun je de schuurmachine ook standaard verkrijgen met een bouwstofzuiger. Andere producten van DeWalt zijn bijvoorbeeld een:

Wat we nog wel als nadeel willen benoemen, is dat de schuurmachine wordt geleverd zonder opbergdoos. Je kunt ervoor kiezen om de schuurmachine los in de kast te leggen. Wij hebben er zelf echter voor gekozen om de kartonnen doos te gebruiken waarin de schuurmachine geleverd werd.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

4. Makita Bandschuurmachine 9404

Beste bandschuurmachine

Voordelen:
 • Inclusief schuurbanden
 • Snelheidsregeling
 • Lang netsnoer
 • Robuust en sterk
Nadelen:
 • Prijs
 • Geen koffer
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 289,00

De Makita 9404 Bandschuurmachine is momenteel de beste schuurmachine die er op de markt is. Het grote voordeel van deze schuurmachine ten opzichte van de concurrentie is dat je er direct drie schuurbanden bij krijgt. Je hoeft ze er dus niet bij te kopen. Dat mag trouwens ook wel voor deze prijs.

Waar andere schuurmachines kiezen voor finesse, is deze schuurmachine vooral geschikt voor grote oppervlakten. Het is met deze schuurmachine bijvoorbeeld niet mogelijk om een houten vloer in de hoeken te schuren. Hiervoor heb je toch echt een andere schuurmachine nodig.

Met de variabele schuursnelheid kun je zelf bepalen hoe snel deze bandschuurmachine gaat. Voor grove oppervlakten is de hoge schuursnelheid van 440 m/m geschikt, terwijl je voor fijne oppervlakten die wat meer zorg vereisen de 210 m/m kunt gebruiken. Alles hier tussenin is natuurlijk ook mogelijk.

Gebruik

Ten opzichte van andere schuurmachines hebben we hier wel te maken met een zware schuurmachine van 4,8 kilo. Dit maakt de schuurmachine enorm robuust, wat ook nog eens gecombineerd wordt met een trillingswaarde van 2,5 m/s. Hierdoor krijg je bij langdurig gebruik geen last van armen, schouders en nek.

De lange netsnoer van 5 meter zorgt ervoor dat je niet telkens van stopcontact naar stopcontact loopt. Je hebt een prima bereik, zeker als we dit vergelijken met concurrenten op netstroom. Helaas wordt er standaard geen koffer meegeleverd, waardoor het opbergen van de schuurmachine een opgave is.

Makita staat bekend om het leveren van kwalitatief hoogstaande apparaten. Deze bandschuurmachine kunnen we dan ook scharen onder professionele tools. Andere tools van Makita die je kunt overwegen zijn:

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

5. Bosch EasySander

Beste accu schuurmachine

Voordelen:
 • Volledig draadloos – Lichtgewicht
 • Aan-schakelaar
 • Koffer
Nadelen:
 • Schuursnelheid
 • Ontbreken kracht
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 108,89

Ben je op zoek naar bewegingsvrijheid? Dan is de Bosch EasySander 12 de geschikte boormachine voor jou. Door het gebruik van een accu kun je met deze boormachine overal komen. Hiervoor hoef je niet telkens van stopcontact te wisselen of een haspel te gebruiken. Dit is voor mij het grootste voordeel.

Daarnaast is het lichte gewicht van de schuurmachine echt een voordeel ten opzichte van de concurrent. Met maar 0,7 kilogram kun je deze vrijwel de hele dag gebruiken. Het is dat de accu dat niet volhoudt, maar anders zou het geen enkel probleem zijn. De schuurmachine ligt ook nog eens fijn in de hand.

Om het gebruik nog gemakkelijker te maken, hoef je niet continu de aan-schakelaar in te houden. Deze kun je namelijk vastzetten, zodat je deze niet ingedrukt hoeft te houden. Ook het feit dat je een koffer krijgt waarin je alles kunt opbergen is een groot voordeel. Zo raakt de schuurmachine niet beschadigd.

Fanatieke doe-het-zelver

De schuurmachine is vooral geschikt voor de fanatieke doe-het-zelver. Dit zien we terug in de vaste schuursnelheid. Daarnaast is er standaard geen stofzak, dus we adviseren om buiten te schuren als dat mogelijk is. Een rondje met de bladblazer en het stof is zo weg. Binnen is dit dus géén verstandig idee!

Door het lichte gewicht van de schuurmachine is deze minder geschikt voor het echte zware werk. Niet alleen eist dit zijn tol op de accu, ook merk je het aan het resultaat. Wil je dus complete deuren, vloeren of muren gaan schuren, dan is deze schuurmachine minder geschikt. Hier heeft het de kracht niet voor.

Ben je een fanatieke doe-het-zelver, dan is de schuurmachine wel geschikt voor het schuren van kleinere houten voorwerpen. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Hoeken en randen
 • Kozijnen
 • Trappen
 • Leuningen
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij schuurmachines vergelijken

Om tot een aanbeveling van de beste verschillende schuurmachines te komen, hebben we een groot aantal schuurmachines met elkaar vergeleken. Voordat we deze schuurmachines überhaupt in de test hebben opgenomen, moesten zij aan bepaalde criteria voldoen. Hieronder hebben we deze criteria voor je op een rijtje gezet:

 • Trillingswaarde: De eerste belangrijke voorwaarde is de trillingswaarde. Heeft het apparaat een trillingswaarde van meer dan 7 m/s, dan ga je dit al snel in je armen, nek en schouders voelen. Aangezien we je deze ongemakken willen besparen, hebben we alleen schuurmachines geselecteerd met een trillingswaarde van 7.0 m/s of lager. Zelfs voor de echte doorgewinterde klusser is het niet prettig om continu trillingen op je armen te hebben.
 • Schuursnelheid: De schuursnelheid moet minimaal geclassificeerd zijn als ‘normaal’. Met een lage schuursnelheid is het niet te doen om grotere oppervlakten te schuren. Dit duurt namelijk enorm lang. Als extra pluspunt hebben we de variabele schuursnelheid. Heeft een schuurmachine deze, dan is de kans groter dat deze in de test is opgenomen.
 • Stofafzuiging: Ten derde moet de schuurmachine minimaal de mogelijkheid hebben om stof af te zuigen. We zien vaak dat schuurmachines standaard een stofzak of stofbak krijgen meegeleverd. Dit is een extra pluspunt, maar we hebben vooral gekeken naar de mogelijkheid tot een aansluiting.

Waar moet je op letten bij het kopen van een schuurmachine? – Koopgids

“Waar moet je op letten bij het kopen van een schuurmachine?”. Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. Hoewel we hier geen specifiek antwoord op hebben, kun je wel kijken naar bepaalde criteria die jouw keuze gaan vergemakkelijken. Hieronder hebben we een aantal punten opgesomd die je mee kunt nemen bij de keuze:

 • Het gebruik: Allereerst is het gebruik van de schuurmachine belangrijk. Ben je een hobbyist en fanatieke doe-het-zelver, dan is het niet direct nodig om de beste professionele schuurmachine te kopen. In dat geval betaal je al snel te veel en haal je niet alles uit het product. Kijk dus goed waar je de schuurmachine voor wilt gaan gebruiken.
 • Het merk: Hoewel een merk natuurlijk niet de doorslag hoeft te geven, kan het zijn dat je thuis al verschillende gereedschappen en machines hebt liggen van één specifiek merk. Als dit merk je bevalt, is het helemaal geen slecht idee om opnieuw naar dit merk te kijken. Veel merken gebruiken namelijk dezelfde technieken, handgrepen en features om de machines te maken. Heb je dus al een accuboormachine of bladblazer van Bosch liggen, dan kan een schuurmachine van Bosch precies zijn wat je nodig hebt.
 • De ruimte: Woon je in een appartement en wil je iets gaan opschuren, dan is het natuurlijk aan te raden om een schuurmachine te kopen met een stofzak. Dit voorkomt namelijk dat alles onder het stof zit. Heb je een grote tuin en klus je regelmatig, dan is dit geen vereiste. Let er dus ook op waar je wilt gaan schuren.
 • Stopcontacten: En tot slot de stopcontacten. Gebruik je namelijk een schuurmachine op netstroom, dan verschilt de lengte van het snoer bij veel schuurmachines van 2 tot wel 5 meter of meer. Heb je dus veel stopcontacten, dan is dit geen enkel probleem. Heb je weinig stopcontacten, dan raden we juist een schuurmachine op accu aan. Wij hebben zelf ervaren dat deze wat gemakkelijker in gebruik is voor het lichte werk. Voor het zware werk zijn de schuurmachines op netstroom wat geschikter.

Veelgestelde vragen

Als ik mijn trap wil schuren, welke moet ik kopen?

Voor de trap is het te adviseren een lichtere schuurmachine te gebruiken met een klein schuuroppervlak. De grotere schuurmachines zijn in dit geval erg zwaar en groot, wat het lastig maakt om een trap te schuren. Schuurmachines die we in dit geval adviseren zijn de Bosch EasySander 12 en de Makita BO4565K.

Wat is een excentrische schuurmachine?

Bij een excentrische schuurmachine wordt er gebruik gemaakt van twee afzonderlijke bewegingen. Hierdoor kun je snel en gelijkmatig oppervlakken schuren.

Hoe onderhoud ik mijn schuurmachine?

Een schuurmachine goed onderhouden verlengt de levensduur van de schuurmachine aanzienlijk. We adviseren dan ook om regelmatig het schuurpapier te vervangen, de schuurmachine na gebruik stofvrij te maken en op te bergen en regelmatig te kijken of er geen onderdelen vervangen moeten worden. Denk daarbij aan kleinere onderdelen als schroefjes en een schuurzool. Voor groter onderhoud zouden we de schuurmachine naar een specialist brengen.

Recente updates

 • 15 mei 2023: Voor de samenstelling van dit artikel hebben we ons verdiept in de meest recente marktanalyses en de kennis van toonaangevende experts geraadpleegd.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *