Beste schuurmachine 2023. 5x de beste schuurmachines

Laatste ge-update in door Jasper

Met je goede gedrag besluit je op een zondagochtend eens de tuintafel te schuren. Je haalt de oude schuurmachine uit de doos, plaatst ‘m op de tafel en… er gebeurt helemaal niks.

Of je nou je muur net hebt verpest door het verkeerde apparaat te gebruiken of je tovert je eeuwenoude schuurmachine uit de hoed: soms heb je in je leven een nieuwe schuurmachine nodig. 

Om te voorkomen dat je thuiskomt met een schuurmachine met een te kort snoer of één die je bijna niet kunt tillen: wij hebben een aantal schuurmachines op een rijtje gezet. En de beste keus is de Makita BO4565K.

Product Type schuurmachine Stroom voorziening Afzuiging
Makita BO4565K Makita BO4565K
Beste koop schuurmachine
Deltaschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
Metabo SXE450 TurboTec Metabo SXE450 TurboTec
Best geteste schuurmachine
Excenterschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
DeWalt DWE6423-QS280W DeWalt DWE6423-QS280W
Beste excentrische schuurmachine
Excenterschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
Makita Bandschuurmachine 9404 Makita Bandschuurmachine 9404
Beste bandschuurmachine
Bandschuurmachine Netstroom Stofzak/bak Bekijk prijzen
Bosch EasySander Bosch EasySander
Beste accu schuurmachine
Deltaschuurmachine Accu Aansluiting voor stofafzuiging (niet meegeleverd) Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Makita BO4565K Bekijk prijzen
Type schuurmachine: Deltaschuurmachine
Stroom voorziening: Netstroom
Afzuiging: Stofzak/bak
Hierom zijn we fan:
Verwisselbare zolen - Lage trillingswaarde - Aan-schakelaar
Let hierop:
Geluidsniveau - Kabellengte

Het grote voordeel van de Makita BO4565K is het feit dat de zolen van de schuurmachine te verwisselen zijn. Zelf hebben we gemerkt dat het lastig is om in de hoeken te schuren. Door de driehoekige schuurzool is dit verleden tijd. Het schuren van de houten vloer in de hoeken is nu enorm eenvoudig.

De stofafzuiging zorgt ervoor dat het stof in de stofbox wordt gezogen. Hoewel we natuurlijk niet kunnen garanderen dat je huis stofvrij blijft, scheelt het wel met het stofzuigen. Tijdens het zuigen wordt er gebruik gemaakt van het contragewicht, waardoor het aantal trillingen beperkt is.

Door de handige en lichtgewicht koffer die wordt meegeleverd, kun je de schuurmachine handig vervoeren. Door het gewicht van maar 1,1 kilo kun je gemakkelijk de volgende oppervlakten schuren:

 • Hoeken en randen
 • Kozijn
 • Trappen
 • Leuningen

In vergelijking met de concurrentie valt vooral de prijs van de boormachine op. Deze is met €89,99 enorm scherp geprijsd. Daarnaast voldoet het voor hobbyisten als jij en ik aan alle vereisten. Ben je een doorgewinterde klussen, dan is dit misschien niet waar je naar op zoek bent.

Langdurig gebruik

Gebruik je de schuurmachine voor langere tijd, dan zitten hier zowel voor- als nadelen aan. Het voordeel is dat de aan-schakelaar ervoor zorgt dat je niet de hele tijd de knop ingedrukt hoeft te houden. Het nadeel is echter wel dat het geluidsniveau op de langere termijn wat overlast kan veroorzaken.

Ook het gebruik in de tuin willen we nog benadrukken. Je moet namelijk een stopcontact of aansluiting binnen twee meter hebben, aangezien de kabel maar twee meter lang is. Voor echte tuinliefhebbers met een bladblazer is dat natuurlijk geen probleem, maar voor de hobbyist kan het buiten lastiger zijn.

Met de Makita BO4565 haal je absoluut de beste koop in huis!

Metabo SXE450 TurboTec Bekijk prijzen
Type schuurmachine: Excenterschuurmachine
Stroom voorziening: Netstroom
Afzuiging: Stofzak/bak
Hierom zijn we fan:
Groot schuuroppervlak - Variabel snelheidsregeling - 4 meter lange netsnoer
Let hierop:
Geen schuurpapier - Zware schuurmachine

Het belangrijkste pluspunt van deze best geteste schuurmachine is de grootte van het schuuroppervlak. In vergelijking met de concurrentie is deze een stuk groter, waardoor je grote oppervlakten tegelijk kunt sturen. Hoewel er standaard geen schuurpapier bijgeleverd wordt, is het wel mogelijk om dit te bestellen.

Daarnaast heeft de Metabo SXE 450 TurboTec een variabel aantal schuurbewegingen. Zo kun je het aantal schuurbewegingen later variëren tussen de 4200 en 11000. Uit tests is gebleken dat je hiermee heel precies de fijnste oppervlakten glad kunt schuren.

Kijken we naar de concurrentie, dan valt de lange kabbellengte van de schuurmachine op. Zelfs al moet je binnen de schuurmachine op een stopcontact aansluiten, dan kom je met 4 meter alsnog redelijk ver. Natuurlijk kun je ook een haspel gebruiken om het bereik van de schuurmachine te verlengen.

Ben je toch binnen aan de gang gegaan, dan zorgt het stofbakje ervoor dat de rotzooi tot een minimum beperkt wordt. Natuurlijk kan deze niet al het stof opvangen en moet je deze regelmatig legen, maar het zorgt er wel voor dat niet het hele huis vol stof zit. Buiten is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Zware schuurmachine

Helaas is de schuurmachine met 2,4 kilogram wel aan de zware kant. Zeker bij langdurig gebruik kan dit erg lastig zijn. Als oplossing is hiervoor wel de standaard extra handgreep meegeleverd. Daarnaast vind je in de doos ook:

 • Vouwfilter
 • Stofbox
 • Inbussleutel
 • Steunschijf met klithechting

Ook de hoge trillingswaarde vormt een probleem bij langdurig gebruik. Deze Metabo schuurmachine heeft een trillingswaarde van 7 m/s, waardoor je dit bij langer gebruik zeker in je handen en bovenarmen gaat voelen. Het aanschaffen van handschoenen voor tuinieren en klussen is daarom aan te raden.

Met de Metabo SXE 45 TurboTec bereik je met een kabellengte van 4 meter de beste resultaten!

DeWalt DWE6423-QS280W Bekijk prijzen
Type schuurmachine: Excenterschuurmachine
Stroom voorziening: Netstroom
Afzuiging: Stofzak/bak
Hierom zijn we fan:
Excenterschuurmachine - Snelheidsregeling - Lage trillingswaarde - Antislip handgreep
Let hierop:
Afname toerental - Geen koffer

Bij het bekijken van deze schuurmachine valt direct de prijs op. Met een startprijs van €89,99 heb je voor een mooie prijs een prima schuurmachine in huis. Vergelijken we deze bijvoorbeeld met de Mekato schuurmachine, dan is dit absoluut de beste excenterschuurmachine die we getest hebben.

Het grote voordeel van een excenterschuurmachine is dat je deze kunt gebruiken voor het afwerken van kleine oppervlakten, maar ook voor het schuren of polijsten van gebogen of grote oppervlakten. Ideaal bijvoorbeeld voor het schuren van ronde palen. Gebruik de snelheidsregeling voor de beste afwerking.

Tijdens het schuren heb ik wel ervaren dat het toerental bij zware belasting af kan nemen. Hier moet je wel rekening mee houden. Na de eerste keer schuren had ik namelijk te maken met een oneven oppervlak doordat het toerental aan het einde van de plank af begon te nemen. Dit is lastig.

Het gebruik

Wat wel direct opvalt is dat er alles aan wordt gedaan om de schuurmachine tijdens het gebruik goed te laten bevallen. Zo is er sprake van een antislip handgreep en is de trillingswaarde met 2,5 m/s enorm laag. Hierdoor hebben we bij langdurig schuren geen last van handen of armen ervaren.

DeWalt heeft het voor elkaar gekregen om een breed assortiment aan producten op te nemen. Zo kun je de schuurmachine ook standaard verkrijgen met een bouwstofzuiger. Andere producten van DeWalt zijn bijvoorbeeld een:

Wat we nog wel als nadeel willen benoemen, is dat de schuurmachine wordt geleverd zonder opbergdoos. Je kunt ervoor kiezen om de schuurmachine los in de kast te leggen. Wij hebben er zelf echter voor gekozen om de kartonnen doos te gebruiken waarin de schuurmachine geleverd werd.

De DeWalt DWE6423-QS is veruit de beste excenterschuurmachine die er momenteel verkrijgbaar is.

Makita Bandschuurmachine 9404 Bekijk prijzen
Type schuurmachine: Bandschuurmachine
Stroom voorziening: Netstroom
Afzuiging: Stofzak/bak
Hierom zijn we fan:
Inclusief schuurbanden - Snelheidsregeling - Lang netsnoer - Robuust en sterk
Let hierop:
Prijs - Geen koffer

De Makita 9404 Bandschuurmachine is momenteel de beste schuurmachine die er op de markt is. Het grote voordeel van deze schuurmachine ten opzichte van de concurrentie is dat je er direct drie schuurbanden bij krijgt. Je hoeft ze er dus niet bij te kopen. Dat mag trouwens ook wel voor deze prijs.

Waar andere schuurmachines kiezen voor finesse, is deze schuurmachine vooral geschikt voor grote oppervlakten. Het is met deze schuurmachine bijvoorbeeld niet mogelijk om een houten vloer in de hoeken te schuren. Hiervoor heb je toch echt een andere schuurmachine nodig.

Met de variabele schuursnelheid kun je zelf bepalen hoe snel deze bandschuurmachine gaat. Voor grove oppervlakten is de hoge schuursnelheid van 440 m/m geschikt, terwijl je voor fijne oppervlakten die wat meer zorg vereisen de 210 m/m kunt gebruiken. Alles hier tussenin is natuurlijk ook mogelijk.

Gebruik

Ten opzichte van andere schuurmachines hebben we hier wel te maken met een zware schuurmachine van 4,8 kilo. Dit maakt de schuurmachine enorm robuust, wat ook nog eens gecombineerd wordt met een trillingswaarde van 2,5 m/s. Hierdoor krijg je bij langdurig gebruik geen last van armen, schouders en nek.

De lange netsnoer van 5 meter zorgt ervoor dat je niet telkens van stopcontact naar stopcontact loopt. Je hebt een prima bereik, zeker als we dit vergelijken met concurrenten op netstroom. Helaas wordt er standaard geen koffer meegeleverd, waardoor het opbergen van de schuurmachine een opgave is.

Makita staat bekend om het leveren van kwalitatief hoogstaande apparaten. Deze bandschuurmachine kunnen we dan ook scharen onder professionele tools. Andere tools van Makita die je kunt overwegen zijn:

De Makita 9404 Bandschuurmachine is de beste bandschuurmachine in haar klasse.

Bosch EasySander Bekijk prijzen
Type schuurmachine: Deltaschuurmachine
Stroom voorziening: Accu
Afzuiging: Aansluiting voor stofafzuiging (niet meegeleverd)
Hierom zijn we fan:
Volledig draadloos – Lichtgewicht - Aan-schakelaar - Koffer
Let hierop:
Schuursnelheid - Ontbreken kracht

Ben je op zoek naar bewegingsvrijheid? Dan is de Bosch EasySander 12 de geschikte boormachine voor jou. Door het gebruik van een accu kun je met deze boormachine overal komen. Hiervoor hoef je niet telkens van stopcontact te wisselen of een haspel te gebruiken. Dit is voor mij het grootste voordeel.

Daarnaast is het lichte gewicht van de schuurmachine echt een voordeel ten opzichte van de concurrent. Met maar 0,7 kilogram kun je deze vrijwel de hele dag gebruiken. Het is dat de accu dat niet volhoudt, maar anders zou het geen enkel probleem zijn. De schuurmachine ligt ook nog eens fijn in de hand.

Om het gebruik nog gemakkelijker te maken, hoef je niet continu de aan-schakelaar in te houden. Deze kun je namelijk vastzetten, zodat je deze niet ingedrukt hoeft te houden. Ook het feit dat je een koffer krijgt waarin je alles kunt opbergen is een groot voordeel. Zo raakt de schuurmachine niet beschadigd.

Fanatieke doe-het-zelver

De schuurmachine is vooral geschikt voor de fanatieke doe-het-zelver. Dit zien we terug in de vaste schuursnelheid. Daarnaast is er standaard geen stofzak, dus we adviseren om buiten te schuren als dat mogelijk is. Een rondje met de bladblazer en het stof is zo weg. Binnen is dit dus géén verstandig idee!

Door het lichte gewicht van de schuurmachine is deze minder geschikt voor het echte zware werk. Niet alleen eist dit zijn tol op de accu, ook merk je het aan het resultaat. Wil je dus complete deuren, vloeren of muren gaan schuren, dan is deze schuurmachine minder geschikt. Hier heeft het de kracht niet voor.

Ben je een fanatieke doe-het-zelver, dan is de schuurmachine wel geschikt voor het schuren van kleinere houten voorwerpen. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Hoeken en randen
 • Kozijnen
 • Trappen
 • Leuningen

Deze kleine en lichte schuurmachine van Bosch is ideaal voor de hobbyist en handige doe-het-zelver!

Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit