Waarom mag je een Senseo-apparaat niet met azijn ontkalken?

Een koffiezetapparaat ontkalken doen we regelmatig met azijn. Azijn is een goede ontkalker en niet giftig voor onze gezondheid. Toch kun je jouw Senseo-apparaat maar beter niet ontkalken met azijn. Waarom is dat?

Eens azijn, altijd azijn

Een koffiezetapparaat van Senseo moet zo nu en dan eens ontkalkt worden. Azijn is echter niet de juiste optie dat werkje voor je te doen. Dat komt doordat azijn zo’n sterke smaak nalaat, dat je het blijft proeven in je machine. Het is erg lastig om azijn door te spoelen in een Senseo.

In plaats van azijn kun je een speciaal middel kopen dat geschikt is om je machine te ontkalken of een citroenzuur in poedervorm kopen. Dat is een goede natuurlijke ontkalker en een daarmee een perfecte vervanger van zowel een chemische substantie om de kalkaanslag te voorkomen als azijn.

Waarom moet je apparaat ontkalken?

Het is belangrijk om je apparaat ‘gezond’ te houden. Ons water in Nederland zit vol mineralen en daarmee ook met kalk. Je zit kalk bijvoorbeeld goed op een glas dat een tijdje met water is gevuld en opdroogt of als sporen in je douche, bijvoorbeeld op de kraan. Kalk is in principe onschuldig, maar het kan de binnenkant van je machine aantasten. Normaliter geeft je machine aan de hand van een knipperend lampje, al dan niet met het woord ‘CALC’ aan dat het tijd is om deze te ontkalken.

Hoe voorkom je kalk?

Naast het schoonmaken van kalk, kun je ook proberen de kans op kalk te verminderen. Dat kan op drie manieren:

  • Koop een waterfilterkan waarmee jouw apparaat vult in plaats van direct uit de kraan
  • Filter je kraanwater bij de bron met een ontkalker onder de kraan
  • Koop bronwater om je apparaat te vullen. Controleer wel hoeveel kalk het bronwater bevat

Hoewel de bovenstaande manieren de kans op kalk inderdaad verminderen en je ermee je apparaat minder vaak hoeft schoon te maken, zal het kalk niet helemaal kunnen voorkomen.