Wat is een Senseo-apparaat en wie heeft het bedacht?

Door: Eva
Laatste update: 30 september 2022

Nederlanders zijn gek op snelle koffie. Een bak koffie hebben we het liefst snel klaar met een geurige bittere schuimkraag. Senseo speelt op al deze behoeften in. Met pads is de koffie in mum van tijd klaar en het zetproces maakt koffie met perfect schuim. Maar wanneer is de Senseo bedacht en wie stond aan de wieg van deze koffieklassieker?

Belangrijke punten:

  • Senseo is bedacht door Philips en Douwe Egberts
  • Senseo-apparaten komen nu in vele soorten en maten
  • De koffie staat voor gemak en een mooie schuimkraag
  • Koffie van Senseo heeft concurrentie van onder meer Nespresso als snelle koffie

Senseo zo Nederlands als het maar kan

Als je in Nederland elektronica zegt, dan zeg je Philips. Dit bedrijf uit Eindhoven is al decennia een grote naam, ook in de wereld. Maar wie koffie zegt in Nederland zegt Douwe Egberts. En laten deze twee namen nou net de handen ineen hebben geslagen om de Senseo te ontwerpen.

In 2001 kwam het apparaat voor het eerst op de markt. Het originele van het apparaat is het gebruik van koffiepads. Hiermee kun je overigens ook thee of warme chocomel zetten. Vanaf 2008 komen er ook versies waarmee je cappuccino kunt zetten en in 2012 is er zelfs een Senseo die zelf bonen maalt.

De voordelen van Senseo

Senseo staat bekend als een ultieme Nederlandse uitvinding. Hoewel sommige koffiedrinkers de smaak van de pads betwisten, is het nog altijd een geliefd apparaat in vele huishoudens. Dat heeft meerdere redenen:

  • Senseo is vrij goedkoop in de aanschaf en ook de pads zijn voordelig
  • Er zijn verschillende merken pads te koop en ook thee en chocomel kunnen worden gezet in het apparaat
  • Er zijn veel verschillende variaties aan Senseo-apparaten, waaronder eentje met een reservoir voor echte melk.
  • De koffie in het apparaat wordt snel gezet, binnen een halve minuut heb je koffie.
  • De pads zijn erg klein en daardoor heb je weinig afval

Concurrenten van Senseo

Er zijn steeds meer apparaten die net als Senseo werken met een druk op de knop. Doorgaans zijn dat apparaten die werken met koffiecups in plaats van pads. Deze cups en apparaten zijn vaak wat duurder in de aanschaf dan Senseo, maar kunnen volgens sommige koffiedrinkers wel intenser smaken in sommige gevallen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer