Beste slaapmat 2023. 5x de beste slaapmatten

Door: Stijn
Laatste update: 15 mei 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Of je nou een drukke wandeldag in de Alpen hebt gehad óf je komt halfdronken van de Mainstage: je kijkt heel erg uit naar slapen. In je eigen bed, in je eigen huis slaap je het allerlekkerst, maar kunnen we dat genot met een slaapmat nabootsen?

Na hoop testen en vergelijken is het antwoord kort: ja. Want ondanks dat je bijna op de grond ligt en het korte opblaasmoment je een gevoel van ongemak geeft: een goede slaapmat is erg ondergewaardeerd.

Van meeneemgemak tot slaapplezier: wij vergeleken verschillende slaapmatjes. En we hebben een winnaar: de Dutch Mountains Stratus. De mat is niet alleen licht, maar ook heel erg betaalbaar. 

Beste slaapmat 2023

 1. Beste koop slaapmat: Dutch Mountains Stratus
 2. Best geteste slaapmat: NOMAD Perth 5.0
 3. Beste lichtgewicht slaapmat: FjellGuard 60
 4. Beste 2 persoons slaapmat: NOMAD Darwin Duo 10.0
 5. Beste zelfopblaasbare slaapmat: Nomad Perth 10.0

Slaapmatten vergelijken

Product Gewicht Dikte R-waarde
Dutch Mountains Stratus Beste koop slaapmat
1300 gram 40 millimeter 4 Bekijk prijzen
NOMAD Perth 5.0 Best geteste slaapmat
1950 gram 50 millimeter 6.6 Bekijk prijzen
FjellGuard 60 Beste lichtgewicht slaapmat
890 gram 55 millimeter 3.9 Bekijk prijzen
NOMAD Darwin Duo 10.0 Beste 2 persoons slaapmat
5.000 gram 100 millimeter 11 Bekijk prijzen
Nomad Perth 10.0 Beste zelfopblaasbare slaapmat
3330 gram 100 millimeter 11 Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop slaapmat Dutch Mountains Stratus

Hierom zijn we fan:
 • Gewicht
 • R-waarde
 • Prijs
 • Hoes en elastische banden
Let hierop:
 • Dun
 • Lengte
Bekijk prijzen
Gewicht: 1300 gram
Dikte: 40 millimeter
R-waarde: 4
Merk: Dutch Mountains

Een van de lichtste slaapmatten in deze review is de Dutch Mountains Slaapmat ‘Stratus’. Met een gewicht van slechts 1300 is dit een zeer lichte slaapmat die je daarom ook gemakkelijk meeneemt op allerlei verschillende kampeervakanties in Nederland of in Europa.  

Doordat de mat zo licht is, komen direct ook een paar nadelen van de slaapmat aan het licht. We zien namelijk dat de slaapmat erg dun is met maar 40 millimeter, zeker als we dit vergelijken met andere slaapmatten in deze review. Je moet deze dus erg goed opblazen om geen last te krijgen met slapen.

Qua afmetingen zien we ook dat deze wat kleiner is, waardoor deze slaapmat minder geschikt is voor lange mensen. De slaapmat heeft namelijk de volgende afmetingen:

 • Lengte: 185 centimeter
 • Breedte: 53 centimeter
 • Hoogte: 4 centimeter

R-waarde

De R-waarde van de slaapmat ligt op 4, wat wil zeggen dat deze geschikt is bij temperaturen onder het vriespunt. Door deze isolatiewaarde trekt de kou vanuit de grond niet direct door tot in je slaapzak, waardoor je bij de juiste slaapzak een zeer aangename nacht hebt.

We zien daarnaast dat de prijs van de slaapmat zeer voordelig is. Met een prijs van €39,95 is dit de voordeligste slaapmat in deze review. Dit maakt de slaapmat onderscheidend ten opzichte van de concurrentie, aangezien de rest van de slaapmatten het dubbele of meer kosten.

Het vervoeren van de slaapmat is tot slot nog zeer eenvoudig, vooral door de hoes en de elastische banden die zijn meegeleverd. Hierdoor kun je deze een stuk gemakkelijker onder of op je rugzak knopen. Samen met het gewicht van de slaapmat is dit een van de grootste voordelen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste slaapmat NOMAD Perth 5.0

Hierom zijn we fan:
 • Breed
 • Polyester
 • Lengte
 • Zelfopblazend
Let hierop:
 • Compactheid
 • Gewicht
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 54,99
Gewicht: 1950 gram
Dikte: 50 millimeter
R-waarde: 6.6
Merk: NOMAD®

Bij de Nomad Perth 5.0 valt het direct op hoe breed de slaapmat is. Met een breedte van maar liefst 63 centimeter is deze een stuk breder dan de andere eenpersoons slaapmatten in deze review. Dit zien we als een groot voordeel, zeker voor personen die veel bewegen in hun slaap.

Dat de slaapmat gemaakt is van polyester, maakt dat je deze eenvoudig schoon kunt maken en dat deze ook erg slijtvast is. Andere voordelen van de dit materiaal zijn bijvoorbeeld:

 • Ademend vermogen
 • Vormvast
 • Gladde stof

Gelukkig blaast deze NOMAD-slaapmat zich ook vanzelf op. Je hoeft dus geen extra pomp mee te nemen of een de slaapmat zelf op te blazen. We hebben dit zelf getest en hebben ervaren dat de slaapmat zich tot een goed hard formaat opblaast, waardoor je de grond niet voelt als je erop ligt.

Ook de lengte van de slaapmat staat ons aan. Hoewel ik zelf aan de kleine kant bent, zijn er andere leden van ons testpanel die wat langer zijn. Met deze langere slaapmat hebben ook deze personen genoeg ruimte. Let er wel op dat je hiervoor ook een goede slaapzak moet kopen met de juiste lengte.

De nadelen

Hierbij vallen ons wel een tweetal nadelen op. Allereerst de compactheid van de slaapmat. We kunnen de compactheid van de slaapmat vergelijken met een luchtbed als deze volledig leeggelopen is. Hierdoor neemt deze vrij veel ruimte in beslag als je deze mee wilt nemen op reis.

Vergelijken we daarnaast het gewicht van deze slaapmat met andere slaapmatten, dan is deze wat zwaarder. Hierdoor neem je de slaapzak wat minder snel mee op langere tochten. Helaas is er ook geen hoes meegeleverd, waardoor je deze erg strak moet oprollen en moet inbinden om mee te nemen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste lichtgewicht slaapmat FjellGuard 60

Hierom zijn we fan:
 • Mummiemat
 • Lichtgewicht
 • R-waarde
 • Dikte
Let hierop:
 • Mummiemat
 • Lengte
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 121,79
Gewicht: 890 gram
Dikte: 55 millimeter
R-waarde: 3.9
Merk: Robens

Deze slaapmat onderscheidt zich van de concurrentie door het type slaapmat. De FjellGuard 60 is namelijk een mummiemat, wat een groot voordeel maar ook een aantal nadelen heeft. Het grootste voordeel is het gewicht met maar 890 gram. Hierdoor neem je de slaapmat enorm makkelijk mee.

Toch is er ook een belangrijk nadeel aan de slaapmat. Deze is namelijk aan de smalle kant, waardoor je minder goed kunt bewegen en er gemakkelijk afvalt. Voor actieve slapers is deze slaapmat daarom een stuk minder geschikt. Je moet daarnaast ook een mummie slaapzak kopen die op de slaapmat past.

Met een R-waarde van 3.9 maakt deze slaapzak daarnaast erg geschikt voor gebruik in de winter. Je kunt zonder problemen deze slaapzak in de Alpen gebruiken of op hoogte. Let er wel op dat je hiervoor ook een slaapzak moet kopen die tegen deze temperaturen kan.

De slaapzak is met 55 centimeter vrij dik, waardoor je lekker comfortabel ligt. De horizontale die gebruikt zijn, zorgen voor een verhoogd lichtcomfort. Met de opbergzak die meegeleverd wordt kun je de slaapmat daarnaast enorm gemakkelijk vervoeren.

De lengte

Als de slaapmat in de opbergtas is opgeborgen, heeft het een formaat van slechts 27 bij 16 centimeter. Is de slaapmat eenmaal uitgepakt, dan heet deze de volgende afmetingen:

 • Lengte: 185 millimeter
 • Breedte: 55 millimeter
 • Hoogte: 60 millimeter

Daarbij moeten we ook nog vermelden dat je de slaapmat ook kunt verkrijgen in 40 millimeter dikte. Hierbij moet je wel in de gaten houden dat de mat hierdoor een stuk dunner is en daardoor misschien wat minder goed ligt als je er voor een langere periode op moet liggen.

De lengte van de slaapmat valt in tegenstelling tot een groot deel van de slaapmatten wat tegen. Met maar 185 centimeter is deze wat aan de korte kant, zeker voor langere personen. Dit maakt de slaapmat ook niet voor iedereen geschikt. Hier moet je dus wel op letten bij het aanschaffen van de slaapmat.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste 2 persoons slaapmat NOMAD Darwin Duo 10.0

Hierom zijn we fan:
 • Tweepersoons
 • Dikte – Twee ventielen – Extra breed
Let hierop:
 • Zwaar
 • Omvang
Bekijk prijzen
Gewicht: 5.000 gram
Dikte: 100 millimeter
R-waarde: 11
Merk: NOMAD®

De Nomad Darwin DUO 10.0 is dé tweepersoons slaapmat van dit jaar. Hier kun je probleemloos met twee personen op liggen, wat het zeer gemakkelijk maakt om als stel samen op te liggen. Je kunt ervoor kiezen om twee aparte slaapzakken aan elke te risten of om lekker een eigen slaapzak te nemen.

Daarnaast valt het direct op dat de slaapzak lekker dik is in vergelijking met de concurrenten. Met een dikte van maar liefst 10 centimeter heb je geen enkel moment het gevoel dat je ook echt op een slaapmat ligt. Je hebt eerder het gevoel dat je op een heerlijk matras of zelfs een boxspring ligt!

Om ervoor te zorgen dat de slaapmat wel snel genoeg volloopt, heeft NOMAD gebruik gemaakt van twee verschillende ventielen. Dit is een 1-wegsventiel, waardoor de slaapmat snel opgeblazen wordt maar ook snel weer leegloopt. Dit verhoogt het gebruiksgemak enorm.

De afmetingen

Qua afmetingen heeft de slaapmat een groot voor- en een groot nadeel. Het grootste voordeel is dat de slaapmat maar liefst 132 centimeter breed is. Kijken we naar de andere slaapmatten voor één persoon, dan zijn deze vaak 55 centimeter, wat wil zeggen dat de tweepersoons slaapmat extra breed is.

Het nadeel is daardoor wel dat deze een stuk meer ruimte in beslag neemt als je deze helemaal inpakt. Wil je weten hoe je een slaapmat het beste kunt inpakken? Hier lees je er alles over. Heb je deze slaapmat eenmaal ingepakt, dan heeft de slaapmat de volgende afmetingen:

 • Lengte: 720 millimeter
 • Breedte: 340 millimeter
 • Hoogte: 280 millimeter

Doordat het om een tweepersoons slaapmat gaat, zien we ook direct dat de slaapmat een stuk zwaarder is dan de concurrenten. Naast de lengte en breedte, heeft dat ook te maken met de dikte. Hierdoor heeft de slaapmat een gewicht van bijna 5 kilogram, wat een stuk zwaarder is dan de concurrentie.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste zelfopblaasbare slaapmat Nomad Perth 10.0

Hierom zijn we fan:
 • Dikte
 • R-waarde
 • Lengte
 • Zelfopblaasbaar
Let hierop:
 • Gewicht
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 69,98
Gewicht: 3330 gram
Dikte: 100 millimeter
R-waarde: 11
Merk: NOMAD®

We sluiten deze review af met een van de beste slaapmatjes van 2022, de NOMAD Perth 10.0. De 10.0 bij deze slaapmat staat voor de dikte van 10 centimeter, waardoor je zeer comfortabel ligt. Dit maakt het ook de beste slaapmat voor zware mensen. Het is te vergelijken met een goed luchtbed of matras.

Daarbij valt ook de R-waarde van de slaapmat op, die neerkomt op 11. Dit maakt de slaapmat zelfs geschikt voor winterexpedities, aangezien deze temperaturen aankan tot wel -61 graden Celsius. Let er daarbij wel op dat je ook een slaapzak koopt die tegen deze temperaturen bestand is.

De lengte van maar liefst 198 centimeter maakt de slaapmat geschikt voor langere personen. Het maakt het daarom een allround zeer geschikte slaapmat. Naast dat je er een opbergzak bij krijgt, krijg je ook een reparatieset voor als je eventueel schaaf- of schuurplekken hebt.

Het zelfopblaasbare aspect is daarbij zeer belangrijk en hebben we ervaren als zeer goed. We hebben geen enkele keer lucht bij moeten blazen om de slaapmat goed opgeblazen te krijgen. Dit is wat ons betreft ook het grootste voordeel

De nadelen

Een van de nadelen van de slaapmat is wel het gewicht. De slaapmat moet natuurlijk de lage temperaturen aankunnen, waardoor deze een hogere R-waarde heeft en wat dikker is. Hierdoor is deze met 3 kilogram wel een stuk zwaarder in vergelijking met andere slaapmatten in dezelfde categorie.

Ook de prijs is wat aan de hoge kant. Het merk NOMAD staat erom bekend wat duurder te zijn dan concurrenten. Hierdoor weet je wel zeker dat je een goede slaapmat van hoge kwaliteit koopt. Ook de andere producten van NOMAD staan bekend om de hoge kwaliteit in de markt, waaronder:

 • Slaapzakken
 • Sokken
 • Tenten
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij slaapmatten vergelijken

Bij het kiezen van de verschillende slaapmatten, hebben we eerst gekeken welke slaapmatten we in onze review voor de beste slaapmat van 2023 konden opnemen. Hiervoor moesten de slaapmatten op voorhand namelijk aan bepaalde criteria voldoen. Pas als zij aan deze criteria konden voldoen, hebben we de slaapmat in de test opgenomen. Deze criteria luiden als volgt:

 • Polyester: Allereerst hebben we gekeken of de slaapmat van polyester is gemaakt. Polyester is namelijk niet alleen zeer duurzaam, maar is het ook een ademend materiaal en blijft het langer mooi. Daarnaast kun je polyester gemakkelijker schoonmaken en trekken lichaamsvetten en zweet er minder snel in.
 • Minimaal 185 centimeter: Daarnaast zijn de slaapmatten die we in de review hebben opgenomen minimaal 185 centimeter lang. Dit maakt de slaapmatten namelijk geschikt voor het merendeel van de volwassenen.
 • R-waarde van minimaal 3: We hebben bij elke slaapmat gekeken naar de R-waarde, die minimaal 3 moest zijn. Op die manier is de slaapmat geschikt voor temperaturen rond het vriespunt. Hier moet je wel je slaapzak op aanpassen, aangezien deze ook voor dergelijke temperaturen geschikt moet zijn.
 • Gewicht: Tot slot hebben we gekeken naar lichtgewicht slaapmatten van minder dan 5 kilogram. De slaapmat moet namelijk ook geschikt zijn om mee te nemen op een backpacktocht. We hebben daarbij één zwaardere slaapmat in deze review, die daarentegen wel geschikt is voor twee personen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapmat? 2023 koopgids

Het kopen van een slaapmat is vaak gebonden aan veel persoonlijke voorkeuren. Kies je voor het een of liever voor het ander. Om deze keuzes te kunnen maken, is het wel belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hieronder hebben wij van debeste.com daarom een aantal aspecten op een rij gezet die belangrijk zijn om mee te nemen bij het kiezen van de beste slaapmat voor jouw voorkeuren:

 • Isolatiewaarde: Allereerst moet je kijken naar de isolatiewaarde van de slaapmat. Dit wordt aangegeven door de zogenaamde ‘R-waarde’. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de mat isoleert. Een R-waarde van 3 komt ongeveer overeen met het vriespunt, terwijl een R-waarde van 5 isoleert tot min 20.
 • Fysieke eigenschappen: Kijk daarnaast ook naar de fysieke eigenschappen van de slaapmat, zoals de lengte en de breedte van de slaapmat. Je wilt natuurlijk niet deels op de grond liggen. Neem de lengte van je slaapmat ook mee bij het kopen van een slaapzak en vice versa.
 • Materiaal: Een ander belangrijk element is het materiaal waarvan de slaapzak gemaakt is. Een mat van foam ligt erg zacht, is goedkoper en biedt een goede isolatie, terwijl ze wil relatief stijf zijn en een groot pakvolume hebben. Een slaapmat die zichzelf opblaast (SI) is licht van gewicht en neemt minder plek in beslag, maar is vaak wel duurder in aanschaf.
 • Type slaapmat: Kijk ook naar het type slaapmat. Je hebt natuurlijk de reguliere rechthoekige slaapmatten, die te vergelijken zijn met een luchtbed of matras. Toch zijn er ook slaapmatten die de vorm hebben van een mummie. Hoewel deze lichter in gewicht zijn, zijn deze vaak minder comfortabel en bieden ze minder bewegingsruimte.  

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een zelf opblazende slaapmat?

Een zelfopblaasbare slaapmat bestaat uit water- en luchtdicht nylon. Hierdoor kan de lucht niet uit de slaapmat ontsnappen. Als het ventiel wordt geopend, dan gaat de slaapmat zichzelf opblazen. Wordt de slaapmat opgerold, dan zal de lucht weer ontsnappen en verliest deze zijn omvang.

Wat is beter, een luchtbed of slaapmat?

Qua warmte is een slaapmat beter, aangezien de lucht in een luchtbed gemakkelijker afkoelt en je hierdoor kou van onder kunt krijgen. Kijken we naar een slaapmat, dan is deze duurzamer, terwijl je deze vaak niet hoeft op te pompen. Wel neemt deze meer ruimte in beslag. Het ligcomfort is daarbij weer erg afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Hoe maak ik mijn slaapmat schoon?

Dit kun je het beste doen door de slaapmat helemaal vol te laten met lucht. Vervolgens kun je deze met warm water en zeep gemakkelijk schoon krijgen. Let er daarbij wel op dat er geen water in het ventiel komt.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *