Beste 5 slaapzakken van 2022

Laatste ge-update in door Jasper

Er zijn weinig dingen die zo nostalgisch voelen als een goede slaapzak. De kampeer-avonden, spontane logeer-partijtjes of bergwandelingen: een goede slaapzak maakt de avonturen een stuk comfortabeler.

Opgerold in je rugzak of bij de rest van je overnachtspullen gepropt: op pad met een slaapzak is altijd een beleving. De warmte die je krijgt ‘s nachts, maar ook de vele energie die je erin stopt om ‘m weer in de opberghoes te krijgen. 

Je begrijpt het dus: een nieuwe slaapzak kopen is het begin van een hele hoop herinneringen. Maar welke slaapzak past het beste bij jouw behoeftes? 

Om je daarmee te helpen, hebben wij de 5 beste slaapzakken op een rijtje gezet. We keken naar gewicht, vulling, materiaal en model. Voor meer informatie, bekijk onze volledige tabel of lees onze koopadvies.

Dutch Mountains Bekijk prijzen
Gewicht: 2 kilogram
Vulling en Tijk: Dons / Polyester
Soort: Dekenmodel
Hierom zijn we fan:
Dons vulling – Groot – Compressietas – Katoenen binnen voering
Let hierop:
Materiaal - Comforttemperatuur

De beste slaapzak van 2022 is deze Dutch Mountain slaapzak met een heerlijke vulling van dons. Tijdens de eerste kampeertocht hebben we ervaren dat we lekker warm bleven en dat het de slaapzak met maar twee kilo licht is. Dit is een stuk gemakkelijker om mee te nemen.

Daarnaast is deze slaapzak groot. Met een lengte van 220 centimeter en een breedte van 90 centimeter is het heerlijk om in de slaapzak te kruipen en kun je toch comfortabel slapen. Zelf hebben we de slaapzakken gekoppeld om samen op een tweepersoonsluchtbed te kunnen liggen.  

De meegeleverde compressietas maakt het gemakkelijk om de slaapzak te vervoeren. Denk er echter wel aan om de rits niet te beschadigen en de slaapzak niet op te rollen. Andere handige features van deze slaapzak zijn:

 • Handige opbergvakjes aan de binnenkant;
 • Glow in the dark rits;
 • Zip-stop ritsen die voorkomen dat de slaapzak tijdens het draaien opengaat.

Materiaal

Als laatste voordeel zijn we enorm fan van de katoenen binnenvoering. Deze zorgt er namelijk voor dat je heerlijk zacht kunt liggen, terwijl ook het draaien niet oncomfortabel is. Hoewel de binnenvoering dus gemaakt is van katoen, is de buitenkant helaas synthetisch.

Dit hebben we wel als een nadeel ervaren. De comforttemperatuur ligt op ongeveer 4 tot 7 graden, maar kies je ervoor om in net iets warmere temperaturen te gaan liggen, dan kan het synthetische materiaal al snel zweterig aanvoelen. Het wordt dan plakkerig en niet prettig om in te liggen.

Als laatste opmerking willen we aangeven dat we de comforttemperatuur persoonlijk wat aan de lage kant vonden. We hebben zelf met 4 à 5 graden Celsius geslapen buiten, maar kregen het na enkele uren toch aardig koud. Natuurlijk is het per persoon afhankelijk, maar ik wilde het even gemeld hebben.

Met verschillende handige features, een donzen voering en een katoenen binnenvoering is dit absoluut de beste slaapzak van 2022.

Verkrijgbaar bij:
NOMAD® Blazer Bekijk prijzen
Gewicht: 2 kilogram
Vulling en Tijk: Kunstvezel / Katoen
Soort: Dekenmodel
Hierom zijn we fan:
Comforttemperatuur – Tochtstrook – Binnenzakje – Ophanglussen
Let hierop:
Lichaamslengte - Prijs

Bij echte kampeerders zal het merk NOMAD je wel bekend voorkomen. Ze hebben met de NOMAD Blazer slaapzak de best geteste slaapzak van 2022 op de markt gebracht, met een comforttemperatuur voor mannen tot 2 en voor vrouwen tot 7 graden Celsius! De slaapzak is verkrijgbaar in de kleuren:

Daarbij komt dat er weinig warmte uit de slaapzak kan ontsnappen door de tochtstrook die is aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de rits van de slaapzak vanaf de binnenkant wordt afgedekt. Vaak is de rits namelijk een van de snelste manieren waarop warmte uit de slaapzak verdwijnt.

Het handige binnenzakje zorgt ervoor dat je je persoonlijke bezittingen eenvoudig kunt opbergen in de slaapzak. Denk daarbij aan je telefoon, portemonnee of een zaklampje. We weten natuurlijk allemaal dat vooral mobiele telefoons bij koude temperaturen sneller leeglopen. Dit voorkom je hiermee.

Voor de mensen die de slaapzak graag fris houden, is er een speciale ophanglus gemaakt. Deze ophanglus kun je gebruiken om de slaapzak uit te hangen. Doe dit echter niet als je net de slaapzak hebt gewassen, omdat de vulling dan kan gaan klonteren. In dat geval moet je de slaapzak neerleggen!

De nadelen

Een van de nadelen is dat de slaapzak alleen geschikt is voor personen tot maximaal 195 centimeter. Dit maakt de slaapzak voor langere mensen minder geschikt, omdat we zouden aanraden om 20 tot 30 centimeter speling te houden. Gelukkig is de slaapzak wel in een groter formaat verkrijgbaar.

Wie de kampeerspullen van NOMAD een beetje kent, weet dat de prijs aan de hoge kant is. Ook bij deze slaapzak is dat het geval. Dit vinden we vergeleken met de concurrenten wel een nadeel. Heb je al andere producten van NOMAD, dan is dit wel je kans om de set compleet te maken. Denk daarbij aan:

De beste NOMAD-slaapzak met handige binnenzak en tochtstrook om de warmte in de slaapzak te houden!

Dutch Mountains XL Bekijk prijzen
Gewicht: 1.5 kilogram
Vulling en Tijk: Dons / Polyester
Soort: Dekenmodel
Hierom zijn we fan:
Dons – Lengte – Koppelbaar - Lichtgewicht
Let hierop:
Dekenmodel - Ruimte

Deze Dutch Mountains Slaapzak lijkt al een keer voorbij te zijn gekomen, maar niets is minder waar. Vergeleken met de eerdergenoemde slaapzak van Dutch Mountains is deze een stuk lichter, waardoor deze ook gemakkelijker mee te nemen is op reis. Met maar 1.5 kilo is het de lichtste slaapzak in deze review.

Daarnaast zien we ook veel gelijkenissen tussen beide slaapzakken. De maximale aanbevolen lichaamslengte is in beide gevallen 220 centimeter, wat de slaapzak ook geschikt maakt voor langere personen. Ook is de slaapzak met een vergelijkbaar model koppelbaar om als stel samen te slapen.

Daarbij moeten we wel een belangrijk verschil opmerken. Waar de hierboven genoemde slaapzak een afmeting heeft van 220x90 centimeter, is dit model smaller en korter met 210x80 centimeter. Hier moet je dus goed op letten. Als voordeel heb je wel dat hier een kussen bij zit.

Wil je namelijk meer ruimte in de slaapzak, dan is deze minder geschikt voor je. Door het smallere en kortere model kun je moeizamer draaien, waardoor deze slaapzak ook minder geschikt is voor mensen die wat grover gebouwd zijn. Zelf heb ik hier geen last van, maar het is wel een punt van aandacht.

Overeenkomsten

Verder vallen ons nog enkele andere overeenkomsten op, zoals:

 • Glow in the dark rits
 • Opbergvak aan de binnenkant
 • Comfortzone van 5 tot 8 graden

Het dekenmodel zorgt er daarnaast voor dat je meer warmte verliest tijdens het slapen. In vergelijking met een mummiemodel verlies je namelijk veel warmte aan de bovenkant. Ben je een echte koukleum net zoals ik, dan is het aan te raden om voor een mummiemodel te gaan.

Voor smalle kampeerders is dit een ideale lichtgewicht slaapzak die je zonder zorgen overal mee naartoe neemt!

Verkrijgbaar bij:
Abbey Camp Slaapzak Basic Bekijk prijzen
Gewicht: 4 kilogram
Vulling en Tijk: Polyester / Polyester
Soort: Dekenmodel
Hierom zijn we fan:
2 Pack – Comforttemperatuur – Tochtstrook - Draagtas
Let hierop:
Zwaar – Polyester

Laten we direct beginnen met het grootste voordeel van de Abbey Camp Slaapzak, namelijk dat je er niet een, maar zelfs twee krijgt! Hoewel je het niet zou verwachten, is de prijs ook nog eens voordelig en neem je ze eenvoudig mee naar je favoriete kampeerplek in Nederland!

Met een comforttemperatuur van 4 graden zijn deze slaapzakken geschikt voor zelfs de koudste overnachtingen, of je nu kiest voor een Nederlandse vakantie of de Oostenrijkse bergen intrekt. Door de draagtas kun je de slaapzakken ook nog eens gemakkelijker vervoeren. De afmetingen zijn als volgt:

 • Lengte: 41 centimeter
 • Breedte: 24 centimeter
 • Hoogte: 22 centimeter

De slaapzakken zijn aan de binnenkant van de rits voorzien van een tochtstrook, zodat er een stuk minder warmte vrijkomt. Doordat je de slaapzakken aan elkaar kan koppelen en je er twee geleverd krijgt, is dit ook direct de beste tweepersoons slaapzak van deze review!

Koppel je de slaapzakken van 210 bij 85 centimeter aan elkaar, dan krijg je een deken dat groot genoeg is voor twee personen. Zo slaap je heerlijk langs elkaar op het luchtbed, slaapmat of zelfs een matras. Let er wel op dat er in dat geval ook meer warmte kan ontsnappen.

Materiaal

Het materiaal van de slaapzakken heeft twee grote nadelen. Doordat deze slaapzakken namelijk gemaakt zijn van polyester, zijn ze ook een stuk zwaarder dan de concurrentie. De slaapzak weegt namelijk bijna 4 kilo, waardoor je er minder snel lange stukken mee wil lopen.

Daarnaast zorgt het polyester materiaal er ook voor dat je bij warmte temperaturen een stuk sneller gaat zweten en dat de slaapzakken op een specifieke manier uitgewassen en gedroogd moeten worden. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij het kopen van deze slaapzakken.

De beste tweepersoons slaapzak door de afmetingen én omdat je er direct twee geleverd krijgt!

Verkrijgbaar bij:
Dutch Mountains Slaapzak Texel Mummy Bekijk prijzen
Gewicht: 1 kilogram
Vulling en Tijk: Dons / Polyester
Soort: Mummieslaapzak
Hierom zijn we fan:
Mummiemodel – Aansluitend – Lichtgewicht – Dons
Let hierop:
Aansluitend – Comforttemperatuur

Met de Dutch Mountains Slaapzak Texel hebben we direct het eerste en enige mummiemodel slaapzak van deze review van beste slaapzak van 2022 te pakken. Hoewel we verder geen andere mummiemodel slaapzakken in de top-5 hebben staan, zien we wel dat deze verschillende voordelen biedt.

De slaapzak is ongeveer 220 bij 81 centimeter, waardoor deze geschikt is voor langere personen.

Allereerst is deze slaapzak met maar 740 gram licht, waardoor je deze zonder problemen voor lange stukken mee achter op de rug neemt. Andere handige features van deze slaapzak zijn:

 • Verstelbare capuchon
 • Tochtstrook
 • Glow in the dark rits
 • Dubbel opbergvak aan de binnenzijde

De slaapzak is zo licht vanwege het materiaal. Deze is namelijk van dons gemaakt, waardoor het niet alleen heerlijk warm is, maar je deze dus ook gemakkelijker vervoerd. Daarnaast zien we dat het model zeer aansluitend is, wat zowel een voor- als nadeel kan zijn.

Aansluitend model

Het aansluitende model heeft als grote voordeel dat er maar weinig warmte uit de slaapzak ontsnapt, waardoor het heerlijk lekker warm blijft. Toch geeft deze je ook een stuk minder bewegingsruimte vergeleken met een dekenmodel. Zeker bij een smalle slaapmat is dit een belangrijk nadeel.

Een ander nadeel is de comforttemperatuur, die tussen de 0 en 5 graden ligt. Hierdoor is deze slaapzak geschikt voor kampeervakanties in het buitenland waar het ’s avonds hard afkoelt. In Nederland zien we dit een stuk minder vaak, waardoor we het ook warm hebben gehad.

Verkrijgbaar bij:
Product Gewicht Vulling en Tijk Soort
Dutch Mountains Dutch Mountains
Beste koop slaapzak
2 kilogram Dons / Polyester Dekenmodel Bekijk prijzen
NOMAD® Blazer NOMAD® Blazer
Best geteste slaap zak
2 kilogram Kunstvezel / Katoen Dekenmodel Bekijk prijzen
Dutch Mountains XL Dutch Mountains XL
Beste lichtgewicht slaapzak
1.5 kilogram Dons / Polyester Dekenmodel Bekijk prijzen
Abbey Camp Slaapzak Basic Abbey Camp Slaapzak Basic
Beste tweepersoons slaapzak
4 kilogram Polyester / Polyester Dekenmodel Bekijk prijzen
Dutch Mountains Slaapzak Texel Mummy Dutch Mountains Slaapzak Texel Mummy
Beste donzen slaapzak
1 kilogram Dons / Polyester Mummieslaapzak Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 22 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit